Inflatia din zona euro a stagnat in noiembrie la nivelul de 0,1%, luand prin surprindere analistii care se asteptau la 0,2%, evolutie care justifica intentia presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, de a intensifica masurile de stimulare, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Sediul BCEFoto: BCE

Datele referitoare la inflatie se adauga celor privind activitatile din industria prelucratoare si somaj, care arata ca situatia economica a zonei euro se imbunatateste dar ramane inca delicata.

Pe fondul incetinirii cresterii pe pietele emergente, care afecteaza redresarea din zona euro, si cu inflatia aflata cu mult sub tinta BCE de aproape 2%, Draghi a promis ca va lua noi masuri, precum reducerea dobanzilor si extinderea achizitiilor de obligatiuni, la sedinta de politica monetara de joi.

"Indiferent de date, BCE nu-si poate permite sa dezamageasca joi. Au fost create conditiile pentru ca Draghi sa actioneze", a declarat Marco Valli, economist sef pentru zona euro la UniCredit, in Milano.

Euro s-a depreciat cu peste un sfert de cent in urma datelor referitoare la inflatie publicate de Eurostat, fiind tranzactionat la 1,0593 dolari pe unitate.

ABN Amro Bank, Barclays si Merrill Lynch anticipeaza ca euro va cobori anul viitor sub paritatea cu dolarul, pentru prima oara dupa decembrie 2002.

Inflatia core, care exclude elemente volatile precum preturile alimentelor si energiei, a incetinit in mod neasteptat in noiembrie, la 0,9%, in timp ce analistii se asteptau la stagnarea indicatorului la 1,1%.

Intre optiunile lui Draghi se numara reducerea dobanzii pentru depozitele bancilor la BCE, de la -0,2%, si extinderea marimii si duratei programului de achizitii de obligatiuni, in prezent de 1.100 de miliarde de dolari.