Transindex l-a contactat pe H. Istvan, la a carui proprietatea din localitatea Lunga, a avut loc una dintre perechezitii. si în cazul lui H. Istvan, care este simpatizant HVIM ("Miscarea de Tineret 64 de Comitate") si are o afacere cu flori si plante ornamentale, s-au cautat materiale pirotehnice dar nu s-a gasit nimic. S-a ridicat hardul calculatorului si a fost citat în Sfântu-Gheorghe, unde a fost audiat ca martor. I-a spus procurorului ca neîntelegerea s-a ivit ca urmare a unei convorbiri telefonice interceptate de SRI, potrivit careia B. Istvan ar fi dorit sa fabrice o bomba.

  • Potrivit Mediafax, care face referire la surse din interiorul anchetei, marti dimineata au avut loc mai multe perchezitii legate de tentativa detonarii unei bombe la Târgu-Secuiesc. Cu aceasta ocazie au fost ridicate mai multe materiale pirotehnice. Persoana, retinuta si arestata, B.I ., a avut în proprietate si administrare si un poligon pentru tir sportiv dar anchetatorii nu au gasit arme sau alte instrumente care necesita autorizatie – se arata în stire.

Potrivit Transindex, H. Istvan si B. Istvan au vorbit la telefon despre achizitionarea unei “bombe” care împrastie bile de plastic pentru terenul de sport militar airsoft din localitatea Estelnic, Covasna. “Bomba” de joaca urma sa fie achizitionata de pe internet dar ea este mult mai ieftina daca se confectioneaza acasa.

Deci, atunci când B.Istvan a declarat ca el poate sa confectioneze si acasa bomba, a fost vorba despre o “bomba de joaca” care împrastie bile de plastic la o distanta de 5 metri, ce poate fi declansata prin telecomanda – temporizor, dispozitiv care este folosit la jocurile militare de airsoft. Din aceasta convorbire, cei care efectuau filajul au tras concluzia ca este vorba despre o bomba adevarata. “si procurorul a râs de toata povestea” atunci când H. Istvan a informat autoritatile despre faptul ca în realitate este vorba despre un joc, transmite Transindex.

O a treia persoana perchezitionata a fost SZ. O., la proprietatea acestuia nu s-a gasit nimic, el a fost implicat pentru ca facea sport împreuna cu cei doi membri ai organizatiei HVIM.

Sotia lui B. Istvan a postat pe Facebook un material despre incident: “ au efectuat perchezitii în patru locatii, la firma lasând în urma lor un haos incalificabil. Potrivit declaratiilor anchetatorilor, s-au cautat arme si materiale pirotehnice, în schimb au fost ridicate laptopuri, harduri, alte instrumete de stocare de date, steaguri maghiare, tricouri ale organizatiei, dispozitive de vedere pe timp de noapte pentru airsoft, sirena airsoft, petarde expriate pentru sarbatori, respectiv artificii pentru tort. Sotul meu a fost dus din oras în mod umilitor, nu i s-a dat hrana si apa, a fost audiat toata noapte. Nu i s-a asigurat translator nicaieri, procesul verbal a fost redactat doar în limba româna, nu i s-a permis avocatului sa-l însoteasca. Familia mea si sotul meu am fost supusi unor actiuni de intimidare de peste 10 ore si nu stiu când se va termina pentru sotul meu aceast tratament. Nu mi s-a permis sa intru în legatura cu sotul meu. Când am întrebat de ce este suspectat sotul meu ? Mi s-a raspuns ca de terorism.”