Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de mai multi functionari din Primaria Hunedoara, intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene, informeaza Agerpres.

Potrivit DNA, Aurel Bugnariu Rata, secretar al Primariei Hunedoara, este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar fostul viceprimar Dan Nicolae Robert (in prezent, detinut in Penitenciarul Gherla) este urmarit penal pentru abuz in serviciu si conflict de interese.

In acelasi dosar, au fost pusi sub acuzare Daniela Arieta Capalna, sef Serviciu Buget Finante Contabilitate in cadrul Primariei Municipiului Hunedoara, precum si Alexandrina Petronela Cosareanu, sotia lui Dan Nicolae Robert.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2010-2012, Alexandrina Petronela Cosareanu a intocmit in fals opt contracte de arenda prin contrafacerea semnaturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - Centrul Judetean Hunedoara, in vederea obtinerii de subventii.

Valoarea fondurilor astfel obtinute se ridica la suma de 1.875.246 lei, din care 558.076 lei reprezinta fonduri europene (FEGA), 1.078.564 lei reprezinta fonduri europene (FEADR), iar 238.605 lei fonduri din bugetul national.

In acelasi sens, in cursul anului 2010, in baza unui contract de arendare, Alexandrina Petronela Cosareanu a solicitat acordarea schemei de ajutor si pentru o parcela in suprafata de 118,50 ha pasune, proprietatea municipiului Hunedoara.

Conform DNA, documentul respectiv a fost incheiat fara a exista o hotarare a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara si fara a se organiza o licitatie publica in vederea atribuirii suprafetei respective in favoarea Alexandrinei Petronela Cosareanu.

Mai mult, contractul respectiv, semnat din partea Primariei Hunedoara de Aurel Bugnariu Rata la rubrica "Arendator Primar" si de Arieta Daniela Capalna la rubrica "Director economic", cu incalcarea atributiilor de serviciu, a fost incheiat cu titlu gratuit, fara ca intre parti sa se stabileasca un pret, conform prevederilor legale, cauzandu-se o vatamare a intereselor legitime ale administratiei locale.

In aceleasi conditii de nelegalitate, contractul a fost prelungit printr-un act aditional la data de 5 aprilie 2012, pe o perioada de 5 ani, fiind semnat din partea Primariei la rubrica "Arendator Primar" de catre viceprimarul Dan Nicolae Robert, sotul Alexandrinei Cosareanu.