Beke Istvan trebuia sa realizeze un dispozitiv exploziv care sa poata fi accesat de la distanta si pe care sa il amplaseze intr-un cos de gunoi din centrul municipiului Targu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare, apoi sa se spuna ca localitatea "a fost atacata de teroristi", potrivit referatului prin care s-a propus arestarea preventiva a lui Beke Istvan.

Beke Istvan AttilaFoto: Agerpres

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formatiunii extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), in urma unor perchezitii care au avut loc in noaptea de luni spre marti, acesta fiind pus sub acuzare pentru ca ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care sa-l detoneze in public, marti, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti noapte, propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Anchetatorii au aratat, in referatul prin care au propus arestarea preventiva a lui Beke Istvan, ca in 10 octombrie, in judetul Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Targu Secuiesc, cel care a facut propunerea spunand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens.

In timpul intalnirii s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care "ar face sa se aprinda cel putin trei-patru petarde simultan" si ca mai trebuie "doar o baterie".

Beke Istvan ar fi afirmat la acea intalnire ca de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasata in exteriorul magazinului sau situat in centrul localitatii Targu Secuiesc si ca va putea urmari marsul de Ziua Nationala a Romaniei si detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanta, "chiar daca va fi plecat din localitate cu familia", au scris procurorii in documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia sa se cumpere "o cartela nou-nouta si un telefon la fel", de la care sa se faca apelulul, apoi sa fie distruse. "La ce am avut noi, puteai sa fixezi un cronometru la maxim 24 de ore", ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au gasit in locuinta lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit ca, dupa intalnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumparat un telefon mobil nou de pe site-ul "rezistent telefon.ro".

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, respectiv un cos de gunoi din centrul localitatii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmand ca dupa actiune "o sa se spuna ca Targu Secuiesc a fost atacat de teroristi".

"Trebuie sa facem o incercare, nu mananci pizza cu pofta, doar o gusti, vezi cum e", au mai redat procurorii din discutia purtata la intalnirea din 10 octomhrie, precizand ca termenul de "pizza" a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: "Ar merita sa facem, macar sa acumulam experienta".