In urma cu 97 de ani, prin hotararea Marii Adunari Nationale intrunita la Alba Iulia se infaptuia statul national unitar roman. 1 Decembrie 1918 a fost momentul hotarator in istoria neamului nostru in care tara noastra si-a reintregit granitele si s-a indeplinit dorinta romanilor de a trai liberi si uniti. In fiecare an la Bucuresti, in orasul unirii, la Alba Iulia la Catedrala Reintregirii sau Incoronarii, dar si in toate orasele mari din intreaga tara au loc parade militare, manifestari culturale si ceremonii prilejuite de aniversarea acestei zile, evenimente care ii reunesc alaturi pe romanii de pretutindeni.

La multi ani, Romania!Foto: USER UPLOADED

Parada traditionala de Ziua Nationala incepe la ora 11 in Piata Constitutiei si va dura aproximativ o ora. Vor participa peste 2.600 de militari si specialisti, cu 360 de echipamente militare (tancuri, masini, etc), din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Locala Bucuresti.

Militarilor romani li se vor adauga detasamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii si Turcia. Tot in Bucuresti, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, va avea loc incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara de depuneri de coroane si jerbe de flori. De asemenea, se vor organiza ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori in garnizoanele din tara unde sunt dislocate mari unitati si unitati militare.

Cu ocazia Zilei Nationale, Drapelul tricolor va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale ale Fortelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos participa la parada militara din Bucuresti

Presedintele Klaus Iohannis va participa marti la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Bucuresti, la care va fi prezent si premierul Dacian Ciolos.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului va transmite marti, de la Palatul Cotroceni, de la ora 10,00 un mesaj cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, iar de la ora 11,00 va participa la parada militara din Piata Constitutiei.

Tot marti, presedintele Iohannis are o videoconferinta cu militari romani aflati in teatrele de operatii, iar apoi va participa la ceremoniile de inaintare in grad a unor ofiteri si de decorare a unor membri ai Academiei Romane, a postului Radio France Internationale Romania, precum si a reprezentantilor Agentiei Spatiale Romane.

Romania isi sarbatoreste Ziua Nationala la 1 Decembrie de 25 de ani. In 1990 Parlamentul a hotarat ca ziua de 1 Decembrie sa devina Ziua Nationala a Romaniei.