Birocratia romaneasca este complicata, este deprofesionalizata declarat duminica la Digi 24 Costin Borc, vicepremierul facand o comparatie cu oamenii din mediul privat si din multinationale "care stiu sa munceasca".
"Oamenii care lucreaza in mediul privat sunt niste oameni care stiu sa munceasca, sa dea din energia lor, au un cod de etica de a lucra", a spus ministrul economiei.
El a spus si ca, in ciuda acuzatiilor care se mai aduc multinationalelor, transferul de know-how al modului cum lucreaza acestea a facut ca Romania sa arate atat de bine dupa 25 de ani.
Borc a spus si ca in ministerul economiei "se parasc unii pe altii", admitand insa ca se intampla si in mediul privat acest lucru.
O evaluare anuala ar trebui sa existe pentru fiecare functionar public, acesta fiind un lucru destul de simplu, a declarat vicepremierul.In ce priveste companiile de stat, ministrul economiei a spus ca "statul ar trebui sa-si intareasca statutul de actionar" si sa iasa din pozitia de a le gestiona,ce are "un efect pervers".
El a explicat ca statul ajunge astfel intr-o pozitie dificila, iar "media ajuta" cand promoveaza problemele din aceste companii, in contextul in care se cere interventia styatului.
"Nu ministrul trebuie sa rezolve problemele dintre directori si sindicate", a spus el, cu exceptia cazurilor cand situatia e grava.
Vicepremierul a laudat curajul celor din mediul privat care prefera sa riste: "N-am fost antreprenor niciodata, va spun cu mana pe inima, am un enorm respect pentru antreprenori, pentru ca nu se bazeaza pe salariul de la sfarsitul lunii".
Vicepremierul a abordat si situatia relatiilor economice externe si a spus ca "in fiecare ambasada ar trebui sa existe un atasat economic", care sa fie experti in probleme economice, nu care "sa vanda slapi".
De asemenea, a adaugat Borc, ar trebui sa existe o agentie de promovare a exporturilor, cu oameni competenti.
Ministrul economiei a apreciat ca "anul 2016 poate fi un an bun", ca "noi putem sa ne gasim in continuare piete de desfacere, chiar daca va fi o scadere in Europa" si ca romania poate chiar profita de contextul financiar international, cum ar fi scaderea cotatiilor materiilor prime.
"Sunt voci care spun ca Romania ar putea avea un rol in Africa, sunt voci care spun ca am putea avea un rol in Iran", a adaugat Costin Borc.
Sunt domenii in care se poate si domenii in care este mai dificil.
De exemplu ... un domeniu in care 90% din birocratie poate fi eliminata este invatamantul preuniversitar. Se poate pastra organizarea bacalaureatului (folosind profesori angajati part-time cu 2-3 luni inainte de examen :) ), iar in rest, birocratia poate fi eliminata in cea mai mare parte.
Singurul lucru care trebuie facut este sa se aplice articolul din lege care spune ca banii urmeaza elevul si lasata piata sa functioneze.
Sa va fie rusine daca iarasi amestecati mere cu pere.
Nu contest, probabil sunt cazuri in care se face overtime si la stat si calitatea muncii este ok, dar alea sunt exceptii. Pe probate.
Inca ceva, daca exista o lege, de ex, ca firmele trebuie sa aiba hartie a4 indoita la 90 grade si o intreaga serie de angajati care verifica si sanctioneaza scrupulos acest lucru, este o aberatie. Legea nu ar trebui sa existe si postul nu ar trebui sa existe. Exemplul dat de mine poate fi extrapolat la multe chestii.
si al unui formalism excesiv. Oricine si-ar dori sa rezolve cit mai simplu orice treaba...
Sustinerea economiei inseamna afaceri in Ro, angajati din Ro. materii prime in mare parte produse in Ro. taxe si impozite platite in Ro. cumparaturi de produse facute in Ro. Restul e o prosteala pe care spalatii pe creier o ingurgiteaza fara s-o mestece, c-asa e de bonton.
Banii aia intra in consum, intr-adevar, insa 5 miliarde de euro pe an nu sunt de neglijat. Cu banii aia se cumpara produse , la care se plateste TVA si alte impozite, se construiesc case la care se plateste impozit, se cumpara masini samd. O mare parte din bani intra in sistemul bancar, care ii poate folosi sa sustina mediul de afaceri, si tot asa. Multi romani, dupa ce strang o suma frumusica, se intorc aici si isi deschid diverse afaceri.
Usurinta cu care bagatelizezi 5 miliarde de euro ma face sa ma indoiesc de competenta ta de a da sfaturi in materie.
Sau poate ca ai prefera ca cele 5 miliarde de euro sa ramana imprastiate prin bancile din Europa?
Pentru aia putini care au salarii decente n-ar conta, insa pentru jdemii de milioane care traiesc la limita saraciei, aia 250 sunt aur curat.
Un adevar.
Nu asta e rau, asa e oriunde in toata lumea.
Partea proasta e ca la noi, aceia care consuma, sunt de multe ori ineficienti si corupti.
Iar un stat ineficient si corupt, condus de niste functionari superiori sau politicienti la fel de ineficienti si corupti, le mai aproba ineficientilor si coruptilor si cresteri salariale de 10 %, 15 % , 25 %, etc
Alt adevar.
Sa curga cu minusuri ....
Ce veti face voi, tehnocratii dlui Ciolos ca sa schimbati asta, asa cum a promis Premierul?!
CE?!
Ca nu aud decat constatari, pareri, ca in orice articol din presa sau comentariu pe forumurile din presa?!
CE veti FACE?!
Lasand vorbele dlui Borc la o parte, inteleg insa din ce spune si incep sa cred ca este o misiune imposibila sa vedem vreo schimbare in administratia publica in viitorul apropiat... asa de "bolnava" pe multi ani este adminbistratia din Romania, ca tratamentul nu este simplu si nici rapid, colcaie de incompetenta, clientelism si cum sa scapi de ei, cam asta zice Dl Borc....
Ar trebui dati afara si inlocuiti TOTI, TOTI !!
Cum?!
In 25 de ani politicienii "au aranjat" sistemul asta public putred asa incat nu-l poti schimba probabil decat intr-o suta de ani!!!
Pana sa devina motoare care sa puna in miscare un sistem si sa-l intretina mai apoi este cale lunga.
De asemenea oameni-motoare are nevoie Romania, oameni care sa-si asume titlul de lider, dar si de vizionar, ceva de genul Steve Jobs.
Ma tem ca tehnocratii nostri alesi in graba nu vor face decat mici ajustari in domeniile lor si doar atat.
Am urmarit tot interviul cu acest ministru si n-am constatat decat ca, asa cum spune chiar el, este un om norocos: s-a aflat intrega viata la locul potrivit in momentul potrivit.
Daca se poate , introduceti mai rapid actiuni legale pentru depolitizarea societatilor si a institutiilor publice ....... Nu se poate trece cu vederea aceasta bataie de joc indelungata...... Nu toate activitatile se fac cu multinationale si cu fonduri UE.... Noi cine suntem ?