Presedintele Klaus Iohannis participa duminica la summitul UE-Turcia, la Bruxelles, reuniune in care vor a fi abordate aspecte legate de migratie, dar si teme legate de procesul de negociere a aderarii Turciei la UE, precum si procesul de liberalizare a regimului de vize.

"Summitul de la Bruxelles are ca obiectiv consolidarea relatiilor pe multiple planuri dintre Uniunea Europeana si Turcia. Vor fi dezbatute cu prioritate aspecte legate de domeniul migratiei, unde Turcia joaca un rol foarte important in controlul fluxurilor migratorii catre Uniune. Vor mai fi abordate teme legate de procesul de negociere a aderarii Turciei la Uniunea Europeana, precum si procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetatenii turci", informeaza Administratia Prezidentiala printr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

De asemenea, luni, seful statului va participa, la Paris, la deschiderea Conferintei Partilor (COP 21) la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, unde vor fi prezenti sefi de stat si guvern din peste 145 de tari.

Potrivit sursei citate, miza principala a conferintei, care se va desfasura in perioada 30 noiembrie - 11 decembrie, o reprezinta adoptarea unui nou acord international in domeniul schimbarilor climatice, care sa fie obligatoriu din punct de vedere juridic si aplicabil tuturor statelor incepand cu 1 ianuarie 2021.

Noul acord international ar urma sa includa un set de reguli obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de sera si sa fie in linie cu ultimele descoperiri stiintifice si tehnologice.