Aproximativ 500 de etnici maghiari au participat sambata, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, la un miting pentru autonomie, organizat de Partidul Civic Maghiar, in care s-a citit o petitie adresata Guvernului Ciolos prin care se solicita modificarea Constitutiei Romaniei si includerea in legea fundamentala a principiilor formulate in Proclamatia de la 1 Decembrie 1918, transmite Agerpres.

Pe platoul din fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, maghiari din Harghita, Covasna si Mures, purtand in maini steaguri secuiesti sau ale Ungariei, au strigat sloganuri pro-autonomiste si impotriva Tratatului de la Trianon. De asemenea, unii dintre ei purtau pancarde pe care se pe putea citi, in romana, maghiara si engleza, 'Solutia - autonomia', 'Drepturi colective', 'Vrem autonomie, nu izolare', 'Epurare etnica in Europa'. Printre manifestanti s-au aflat mai multi tineri imbracati in negru, unii purtand insemnele organizatiei extremiste ungare 'Garda Maghiara'.

Despre contextual istoric in care a avut loc Unirea de la 1918 a vorbit fostul detinut politic si deputat in Parlamentul Romaniei Nagy Benedek, iar cand acesta s-a adresat si in limba romana cu formula 'dragi frati romani in suferinta', a fost huiduit de participanti.

Programul mitingului a cuprins mai multe moment artistice, dupa care s-a dat citire, in limbile romana, maghiara si engleza, a unei petitii adresate Guvernului Dacian Ciolos, in care manifestantii, 'inainte cu trei zile de Ziua Nationala a Romaniei', supun atentiei asteptarile si obiectivele comunitatii maghiare. Acestia cer includerea in Constitutia Romaniei a principiilor formulate in proclamatia de la Alba Iulia, facand referire, cu precadere, la 'alineatul unul al punctului trei, care prevede libertatea nationala pentru toate popoarele conlocuitoare'.

Presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, organizator principal al manifestarii, a anuntat ca petitia va fi inaintata Guvernului Ciolos si va fi trimisa si tuturor ambasadelor acreditate la Bucuresti.

Manifestarea de la Miercurea Ciuc s-a incheiat cu intonarea imnului de stat al Ungariei si a celui secuiesc.