Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru Mediafax, ca nu i s-a cerut sa dea afara angajati din inspectoratele pentru situatii de urgenta (ISU), contrar informatiilor aparute in presa potrivit carora 1.000 de pompieri risca sa isi piarda locul de munca.

Raed ArafatFoto: Agerpres

Contactat de Mediafax, Arafat a aratat ca are de facut un plan de reforma si restructurare la ISU, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, dar nu i-a cerut nimeni sa dea afara oameni.

In presa au aparut informatii conform carora, in urma solicitarii planului de restructurare, 1.000 de pompieri risca sa ramana fara loc de munca.

Premierul Dacian Ciolos a spus, miercuri, in sedinta de guvern, ca "in perioada imediat urmatoare" asteapta de la secretarul de stat in MAI Raed Arafat un plan de reforma si de restructurare a ISU.

"O sa va rog sa-i transmiteti domnului Arafat ca astept de la dansul, in perioada imediat urmatoare, un plan de reforma si de restructurare a ISU, mai ales pe partea de prevenire, unde inteleg ca sunt sincope, pentru ca ceea ce am aflat astazi si domnul Arafat mi-a spus ca si dansul a aflat abia ieri seara, faptul ca cei de la ISU Bucuresti pe partea de prevenire fusesera deja informati de problemele de la clubul Colectiv si, in loc sa mearga sa faca verificari acolo si sa ia masurile necesare, au mai adaugat o hartie la birocratia noastra obisnuita, le-au trimis prevederile legale celor de la clubul Colectiv, spunandu-le ce sa faca fara sa verifice concret pe teren", i-a spus Ciolos ministrului de Interne Petre Toba.

In debutul sedintei de guvern, premierul Dacian Ciolos a declarat ca vrea sa se asigure ca persoanele care au fost la conducerea ISU Bucuresti-Ilfov si care au fost suspendate din functii vor fi demise si nu se vor mai putea intoarce in sistem.

Sefii ISU Bucuresti-Ilfov au fost suspendati din functii, miercuri, la aproape o luna de la tragedia din Colectiv, pentru ca institutia nu ar fi facut controale la fabrica Pionierul si in clubul colectiv, desi fusese informata ca acestea vor gazdui un eveniment cu public numeros.

Astfel, in presa au aparut informatii potrivit carora institutia a primit o adresa de la organizatorul de evenimente Emagic, la sfarsitul lunii septembrie, prin care era informata ca in local urma sa aiba loc un festival de muzica cu 2.000 de participanti si i se cerea un punct de vedere.

Dupa incendiul din 30 octombrie, secretarul de stat Raed Arafat declara ca la ISU Bucuresti nu figura niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activitatii care se desfasura acolo sau pentru un punct de vedere.

In urma apartiei informatiilor privind adresa Emagic, a fost facut un control de urgenta la ISU Bucuresti, dovedindu-se ca institutia primise adresa si daduse si un raspuns.

Sefii ISU Bucuresti-Ilfov - inspectorul sef colonel Mihai Mirel Guta, prim-adjunctul Orlando Schiopu si adjunctul Giani Aldoiu -au fost suspendati din functii. Ei au fost si audiati la DNA, in calitate de martori, in dosarul privind autorizarea clubului Colectiv, in care a fost pus sub urmarire si fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Revista Pompierilor a publicat vineri un articol in care colegii ii iau apararea lui Orlando Schiopu, aratand ca acesta salveaza vieti de 23 de ani iar, in noaptea tragediei de la Colectiv, se afla in prima linie.

"In noaptea blestemata de la Colectiv, pompierul Schiopu salva vieti. Pe fata lui se citesc ingrijorare, durere, mila, speranta. Se vede efortul supraomenesc si disperarea, daca vreti, cu care incerca sa salveze vieti", povestesc pompierii.

In urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fata locului 26 de persoane, iar o alta victima in drum spre spital. Aproximativ 200 de persoane au fost ranite, 147 fiind internate in spital. Dintre acestea, au mai decedat 33 de persoane, numarul victimelor ajungand, in 22 noiembrie, la 60.