In ultimele 24 de ore, peste 1.200 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase in 54 de localitati din 12 judete, a declarat sambata purtatoarea de cuvant al MAI, comisar de politie Monica Dajbo.

Efectivele MAI intervin pentru limitarea efectelor vremiiFoto: MAI

Apele au inundat 20 de locuinte din judetele Olt, Mehedinti, Valcea si Giurgiu, si 66 de curti si gradini din Olt, Dambovita, Mehedinti, Arges, Valcea, Gorj, Ilfov si Giurgiu. Se intervine in continuare in 25 de localitati din judetele Dambovita, Giurgiu, Olt, Teleorman, Arges, Dolj, Valcea si Ilfov.

La acest moment nu sunt localitati izolate si nici persoane in pericol.

In cursul noptii trecute o situatie mai deosebita a fost in localitatea Babeni, judetul Valcea unde, digul canalului colector care traverseaza orasul s-a fisurat existand riscul de inundatii.

La fata locului au intervenit 50 de pompieri, politisti, jandarmi si militari de la MApN si s-a actionat atat pentru consolidarea digului, cat si pentru pregatirea evacuarii preventive a aproximativ 70 de persoane din locuintele situate in zona de risc. La fata locului a fost prezent Prefectul Judetului, iar impreuna cu specialistii de la apele romane s-a identificat o solutie tehnica in amonte de localitatea Babeni care a permis scaderea nivelului pe canalul colector din oras si implicit scaderea presiunii pe digul de protectie.

In aceste conditii nu s-a mai impus evacuarea a populatiei insa si la aceasta ora se continua lucrarile la intarirea digului cu forte ale ISU, ale MApN si din partea autoritatilor locale.

O alta interventie de indepartare a unei situatii de risc pentru populatie a avut loc noaptea trecuta in zona localitatii Plosca din judetul Teleorman, unde Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis realizarea unei brese de scurgere sub calea ferata pe relatia Alexandria - Rosiori de Vede, lucrare necesara pentru a evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca. In aceasta dimineata terasamentul caii ferate a fost refacut si circulatia feroviara pe aceasta ruta a fost reluata.

O alta zona care ramane in atentia autoritatilor este cea de pe DN67C Ranca - Novaci unde se actioneaza in continuare pentru deszapezire intre kilometrii 22 si 34. Aici in cursul noptii trecute in jurul orei 4, deplasarea unui microbuz care transporta 7 adulti si 2 copii dinspre statiunea Ranca spre Novaci a fost facilitata de un plug care i-a deschis drumul inzapezit. De asemenea, o persoana care necesita asistenta medicala a fost transportata cu ajutorul unei senilate la o ambulanta care a dus-o la spital.

La aceasta ora, mai sunt probleme pe trei drumuri judetene.

In Dolj, raul Teslui a inundat drumul judetean 641 pe o portiune de 75 de metri, circulatia autoturismelor fiind deviata pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, in comuna Schitu se circula cu restrictii, iar pe 644 A - comuna Morunclav, se circula pe un singur sens.

In aceasta dimineata, in 20 de localitati din judetele Galati, Prahova, Vrancea, Bacau, Mehedinti si Valcea era intrerupta alimentarea cu energie electrica, dar echipele de interventie erau deja in teren pentru remedierea situatiei, a mai spus purtatoarea de cuvant a MAI.