Psihologul Daniel David, despre pelerinajul-fenomen: Oamenii care se indreapta spre Arsenie Boca nu sunt de acelasi profil psihologic. Unii au o incarcatura teologica, altii aluneca in superstitie, altii sunt acolo doar cu scopuri mercantile
Autoritatile se asteapta la o participare masiva la Manastirea Prislop, la comemorarea a 26 de ani de la moartea parintelui Arsenie Boca. Peste o suta de jandarmi, politisti si pompieri vor asigura masurile de ordine si siguranta, anunta Inspectoratul Judetean de Jandarmi Hunedoara, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, anul trecut peste 40.000 de oameni au participat la pelerinaj.
Rep: Cum se explica pelerinajul acesta, faptul ca Arsenie Boca strange un numar atat de mare de oameni care pornesc ritualic pe urmele sale?
Daniel David: Oamenii au nevoie de sens si semnificatie in viata pentru a fi sanatosi mintal si fericiti. Unele popoare isi gasesc major sensul si semnificatia in institutii si modele seculare. Asa cum am aratat in monografia despre psihologia romanilor (David, D., 2015, Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv-experimentala. Editura Polirom: Iasi), romanii sunt insa foarte religiosi, asa ca, in mod natural, multi dintre ei cauta sensul si semnificatia in institutii si modele religioase. Dar religiozitatea noastra nu este una foarte bine incarcata teologic, asa ca in cadrul contextului religios multe goluri sunt acoperite de superstitii. Aceste superstitii sunt incurajate si de "atitudinea spectacol/hedonism" (ex. mai multa "viata placuta" decat "viata buna si cu sens"), atitudine care adesea este incurajata de contextul psihocultural in care ne-am integrat ca tara (ex. spatiul vestic).
Acestea fiind spuse, trebuie insa sa punctam imediat ca oamenii care se indreapta spre Arsenie Boca nu sunt de acelasi profil psihologic. Unii au o incarcatura teologica in aceasta cautare, altii aluneca in superstitie si spectacol, iar altii sunt acolo doar cu scopuri mercantile. Toti acestia sunt insa legati de cautarea sensului si semnificatiei vietii, fie acestea mai teologice, mai superstitioase sau mai mercantile.
Rep: Are legatura dimensiunea acestor pelerinaje cu pierderea increderii in Biserica Ortodoxa?
Daniel David: Nu cred ca este vorba de pierderea increderii in Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Cred insa ca oamenii asteapta un alt tip de implicare de la BOR, care sa prinda si intr-un context psihocultural mai emancipativ, faza in care se afla romanii. Sunt convins ca atunci cand BOR va intelege aceste mecanisme si schimbari psihoculturale prin care trecem isi va gasi reactia adecvata, stiind sa combine modernitatea cu traditionalismul. Asa a facut de-a lungul vremurilor si s-a adaptat bine: iata, romanii sunt inca unul dintre popoarele lumii cu cel mai inalt nivel de religiozitate, chiar daca intre religiozitatea noastra si BOR se infiltreaza adesea si continuturi neteologice.
Rep: Existe efecte ale unor astfel de pelerinaje?
Daniel David: Da, pe plan religios poate creste atractivitatea religiei (ex. prin discutiile pe care le starnesc intre oameni si in massmedia), dar poate scadea incarcatura ei teologica (ex. discutiile aluneca in superstitii). De aceea am spus ca BOR are o misiune fundamentala in Romania, de a ᅡumpleᅡ cu continut teologic religiozitatea mare a romanilor, in dauna superstitiei/vrajitoriei/astrologiei.
Nu vreau sa schimb focalizarea textului si sa provoc discutii intre diversi cititori despre rolul continutului teolologic in societatea moderna (am scris despre asta si spatiul ar trebui sa fie mai lung pentru o asemenea discutie), dar cu siguranta, spre deosebire de superstitie/vrajitorie/astrologie, continutul teolologic vine cu o morala explicita care ne poate ajuta in reglarea comportamentului social, reglare care in cazul romanilor nu duce la disciplina si respectarea regulilor pe care le clamam ca model cultural-ideal.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
De ce a deranjat parintele Arsenie Boca?
Pentru ca invata oamenii cum sa fie liberi.
Indemna oameni sa nu faca abuzuri sexuale,ca asta slabeste fizicul si psihicul si mintea.
Indemna oamenii sa mearga la munca.
Pai nu va suparati dnule mare psiholog,dl Bill Gates in tinerete nici nu facea sex cu femei nici nu se masturba,era absorbit de pasiunea sa,legata de sisteme de operare.
Acum,omenirea are Windows,care asa cum e,a ajutat pe destui sa invete,a ajutat la progresul omenirii.
Dl Nicolas Tesla,a trait toata viata in abstinenta si iata,avem atatea legate de curentul alternativ.
Sa arunci cu noroi in atata lume e usor,oricine poate sa arunce cu jigniri in altii.
Nu UITA: poți respecta sau nu oamenii pentru ceea ce fac si pentru ceea ce sunt, dar niciodată nu trebuie sa fii obligat sa respecți idei, dogme, etc.
De asemenea, se scriu multe articole contra religiei creștine (nu contează de ce culoare este), DAR mai deloc contra religiei musulmane ; ceva nu se leagă (cred ca progresistii multiculturalisti au răspunsul)
In ce iti alegi sa crezi!? Aici intervine liberul-arbitru sau ala cu coada, cum vrei sa-i zici. :)
Cat despre pelerinaje, cum spunea si ids mai jos, sint explicate in nspe mii de carti. E vorba de purificare si de resetare a propriei vieti, sa o iei cumva de la inceput. Exista in subconstientul fiecaruia nevoia asta si e preluata de mai toate religiile sau chiar in viata laica (ziua de nastere, anul nou).
Teologia are de a face cu dogma, domnul psiholog! Codurile morale preced teologismele.
Asa popor , asa psihologi.
care e diferenta dintre un ritual practicat de vrajitoare si un ritual religios? nici o diferenta, amandoua au acelasi rezultat
Mai puneti si voi mana pe o carte de Eliade daca nu vreti una de teologie. Cititi de ritualuri de trecere, separatia dintre sacru si profan, o definitie a religiei...ca sa puteti sa faceti o argumentatie. Desi la nivelul cultural al publicului vostru, tot mai bine trantati o lozinca cu BOR, ca are mai mult impact.
Dupa ce depasesti nivelul asta te astept sa revii si ne luminezi cu parerile tale despre religie.
Dar daca tu poti, poate pot si eu. Ciocu' mic si baga capu-napoi in biblie. Scrie acolo ca ai voie sa comunici prin metode diavolesti (internet)? Da' sa-ti iei salariul pe card, pardon drac, ai voie? Vezi sa nu te bata doamne doamne.. La fund...
Da' de "osanalele" pt Papa Ioan Paul ce zici? Sau nici Italia si Polonia nu sint tari civilizate. Da' de Martin Luther King? Sau nici SUA nu e tara civilizata. Maica Tereza, Desmond Tutu, Kim Dae-jung sau suedezii astia acorda Premiul Nobel aiurea? Nu stiu cum se face, da' contra comunism, segregationism, dictatura militara se gaseste cate un om al bisericii sau profund religios, in epoca asta moderna in care religia nu mai are loc, sa se ridice pt drepturile si libertatile oamenilor. Poate ca d-aia si e religia crestina periculoasa pt unii azi.