Rusia a inceput sa restrictioneze furnizarile de carbune catre Ucraina, a declarat in parlament ministrul energiei, Volodymyr Demchyshyn, la cateva zile dupa ce Kremlinul a amenintat ca va pedepsi Kievul pentru penele de curent din Crimeea, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Demchyshyn a spus ca separatistii care controleaza minele de carbune din estul Ucrainei au oprit si ele furnizarea de carbune.

El a adaugat ca Ucraina mai are rezerve doar pentru o luna si Kievul cauta surse alternative din Africa de Sud.

Carbunele acopera 44% dintre nevoile sale energetice.

Rusia a anuntat marti ca va taia aprovizionarea cu gaze a Ucrainei si a amenintat cu oprirea livrarilor de carbunecatre vecina sa, pe fondul unei dispute provocate de intreruperea totala a energiei electrice primite de Peninsula Crimeea de la tara din care a facut parte pana in martie 2014.

Situatia tensionata risca sa afecteze un armistitiu deja fragil incheiat intre Kiev si rebelii separatisti din estul tarii.

Gazprom a oprit miercuri livrarile de gaze in Ucraina pana cand Kievul va face o noua plata in avans.

Autoritatile din Crimeea au anuntat in cursul noptii de sambata spre duminica decretarea starii de urgenta dupa intreruperea totala a energiei electrice primite din Ucraina,cauzata potrivit unor surse ucrainene de acte de sabotaj la liniile de inalta tensiune