Ministerul Muncii sustine introducerea educatiei sexuale in programa scolara
Declaratiile ministrului au fost facute in cadrul unei dezbateri care a fost organizata la Palatul Cotroceni, intitulata "Educatie pentru sanatate", care promoveaza introducerea in curricula scolara a unei discipline separate pe tema sanatatii in randul tinerilor.
Ministrul Muncii a declarat cu aceasta ocazie ca autoritatile trebuie sa sustina si sa promoveze un "stil de viata sanatos in randul adolescentilor", atat in ceea ce priveste alimentatia, exercitiile fizice, dar si educatia sexuala. "Organele de specialitate ale administratiei publice locale si centrale (...) au obligatia sa deruleze in mod sistematic in unitatile scolare programe de educatie pentru viata, inclusiv educatia sexuala pentru copii", a spus Claudia Ana Costea.
Ea a dat citire unor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii care arata ca, in Romania, peste jumatate dintre tinerii activi sexual cu parteneri stabili nu utilizeaza mijloace contraceptive. "Un sfert din adolescentii intre 14 si 17 ani se declara activi sexual, varsta medie de debut a vietii sexuale fiind de 15 ani si jumatate, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. (...) Mai putin de jumatate dintre cei cu parteneri stabili utilizeaza in mod constant mijloace de protectie", a afirmat Costea.
In luna octombie, si Ministerul Sanatatii a anuntat ca sustine introducerea acestei discipline. Ministerul Sanatatii a aratat, intr-un raspuns la apelul lansat de mai multe ONG-uri pentru introducerea orelor de educatie sanitara si implicit sexuala in scoli, ca sustine acest lucru, ca pe o masura obligatorie pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare.
Peste 60 de organizatii neguvernamentale au lansat un apel de urgenta catre Ministerul Sanatatii pentru introducerea educatiei sexuale in scoli.
Ministerul Sanatatii le-a raspuns ca apreciaza implicarea societatii civile in asigurarea accesului copiilor la informatii privind educatie sexuala, mai ales in contextul actual in care Romania are una din cele mai crescute rate a natalitatii din Europa in randul fetelor cu varsta sub 15 ani.
Totodata, ministerul a transmis ca sustine promovarea sanatatii in randul populatiei prin diferite activitati de informare, educatie si comunicare, inclusiv educatia sanitara in scoli ca o metoda de informare, dar si de educare a copiilor privind sanatatea si prevenirea imbolnavirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuala.
De asemenea, ministerul este de acord ca introducerea in curricula scolara in mod obligatoriu a orelor de educatie sanitara poate preveni aparitia bolilor atat la nivel de individ, cat si la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor si metodelor de prevenire a acestora.
"Desi exista diverse organizatii si asociatii care contesta obligativitatea introducerii orelor de educatie sanitara si care sustin ca la aceste ore de educatie sanitara este total nepotrivita educatia sexuala a copiilor, Ministerul Sanatatii sustine ca este o masura obligatorie si oportuna pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare. De asemenea, consideram ca un rol important in asigurarea unei educatii sanitare a copiilor il au si parintii acestora care pot veni in sustinerea asigurarii unei bune educatii a copiilor in acest sens", arata MS in raspunsul transmis ONG-urilor.
Ministerul Sanatatii mai spunea ca va organiza intalniri de lucru cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei in vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educatiei pentru sanatate drept o componenta importanta a sanatatii publice.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Apropo:manuale EXISTA?
Orele de educatie sexuala nu inseamna ca-i invata sa faca sex ci sa se protejeze de boli si sarcini nedorite.
Titlul materiei poate induce in eroare. Mai bine s-ar chema educatia sanatatii sexuale.
Sau nu doresti un copil sanatos?
Tie la cat ti-au facut ai tai educatie sexuala?
Mai zilele trecute citeam ultimul Raport Eurostat despre SARACIA copiilor din Romania, NU aud sa preocupe pe cineva SARACIA care distruge vietile si DEMNITATEA copiilor inainte de sex si de altele....
"Eurostat: Peste un sfert din copiii din UE, la risc de sărăcie. În România sunt peste jumătate
Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, ponderea celor aflaţi în această situaţie fiind cea mai mare în România - 51 la sută, potrivit unui raport Eurostat.
Sărăcia nu este doar o chestiune de bani.
Pe lângă imposibilitatea de a acoperi nevoile de bază ale copiilor, cum ar fi alimentele, îmbrăcămintea şi locuinţa, sărăcia mai înseamnă şi excluziunea socială sau lipsa de acces la sănătate şi educaţie de calitate.
Copiii care trăiesc cu părinţii singuri, în special mame singure, sunt supuşi unui risc mai mare de sărăcie, se mai arată în comunicatul Biroului de Informare al Parlamentului European în Romania."
http://www.mediafax.ro/externe/eurostat-peste-un-sfert-din-copiii-din-ue-la-risc-de-saracie-in-romania-sunt-peste-jumatate-14898429
Saracia si lipsa educatiei (inclusiv cea sexuala) sunt strans legate.
Si pentru ca asta sa devina realitate, si din multe alte motive, mai sustin:
1. Desfiintarea ministerului muncii si a tuturor celorlalte ministere cu exceptia ministerelor de externe, de interne, al apararii, al finantelor si al justitiei.
Si be), reducerea imediata a taxarii populatiei cu cel putin 80%.
Si-apoi:
- incetarea imediata a finantarii de la buget a unor institutii parazitare ca Academia Romana, IICMER, ICR, CNA, CNCD etc.
- parlament de cel mult 100 de oameni.
- "demnitarii", fara coloane oficiale, politai, Mercedesuri blindate etc.
- Casa Poporului, inchiriata oricui are nevoie de spatiu. In lipsa de clienti, demolata.
- triplat bugetul apararii
- diminuat cu 75% bugetul serviciilor secrete
- dreptul romanului de a detine arme de foc va fi inscris in constitutie si nici un guvern nu va avea dreptul sa limiteze acest drept.
- libertatea de exprimare, fara "strings attached", va fi si ea proclamata in constitutie, iar guvernului ii va fi cu desavirsire interzis sa legifereze pe aceasta tema.
- In ce priveste dreptul de a vota, eu cred, impreuna cu H. L. Mencken, ca orice barbat sau femeie care pentru o perioada de, sa zicem, cinci ani și-a cîștigat existența dintr-o îndeletnicire legală și folositoare, fără nici un recurs la asistența publică, ar trebui să aibă dreptul să voteze și că nimeni altcineva nu ar trebui să aibă acest drept.