Petre Toba, ministrul de Interne, a cerut Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei sa ii analizeze lucrarea de doctorat, pentru care a fost acuzat de plagiat. Ministerul Educatiei anunta ca Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica "a cerut Consiliului sa se intruneasca in cel mai scurt timp posibil in vederea demararii procedurilor prevazute in aceste cazuri" si a precizat ca deliberarile Consiliului "vor avea in vedere respectarea cvorumului necesar pentru luarea unei decizii". Amintim ca acest Consiliu National de Etica i-a albit pe Victor Ponta si pe Gabriel Oprea de plagiatele din tezele lor de doctorat, in ciuda verdictelor contrare date de Universitatea din Bucuresti si de profesori de la aceasta institutie.

Petre TobaFoto: gov.ro

Ministerul Educatiei anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "Consiliul National de Etica se va intruni pentru a analiza modul in care au fost respectate normele de buna conduita in procesul de redactare a tezei de doctorat a ministrului Petre Toba".

"Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a transmis joi, 26 noiembrie, Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNE), solicitarea de a aproba declansarea procedurilor legale privind analizarea masurii in care au fost respectate normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborarii tezei de doctorat. Conform prevederilor legale, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI), in subordinea careia se afla Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, a cerut Consiliului sa se intruneasca in cel mai scurt timp posibil in vederea demararii procedurilor prevazute in aceste cazuri. Deliberarile CNE vor avea in vedere respectarea cvorumului necesar pentru luarea unei decizii. Procedurile de analiza se vor desfasura in conformitate cu normele legale ce reglementeaza functionarea Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii", informeaza Ministerul Educatiei.

Precizam ca cvorumul de lucru al CNE este de minimum 8 membri, iar secretarul de stat pe cercetare Tudor Prisecaru a declarat pentru HotNews.ro ca "in momentul de fatasunt 9 membri" in Consiliul National de Etica. Pe site-ul CNE este publicata o componenta veche a acestui Consiliu format in mod normal din 11 persoane, care se ocupa de analiza plagiatelor. "Sedintele la ei sunt planificate lunar si cu mult timp inainte, tocmai pentru ca sa se poata reuni in acel cvorum. Noi ii vom intreba daca nu se pot intruni si mai repede. Urmeaza sa vedem cand se pot intruni", a precizat Prisecaru.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca membrii CNE, in prezent, sunt Virgil Muraru, Constantin Ciutacu, Doru Vladimir Puscasu, Florin Ionescu, Petru Andea, Victor Stoica, Nicolae Burnete, Luca Iamandi si Stefan Grigoras. Consiliul nu mai are presedinte din vara, cand Paul Dobrescu a demisionat. "Eu facusem demersurile pe langa domnul ministru Cimpeanu sa mai numeasca 2 membri, pentru a se poate alege un presedinte. Nu s-a realizat", a adaugat Prisecaru.

Amintim ca purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat astazi, 26 noiembrie 2015, ca "obiectivul de integritate este fundamental. Un obiectiv la care premierul si Guvernul tin foarte mult. Daca va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decat o singura solutie. Vom vedea verdictul si vom avea si solutia".

O investigatie a Emiliei Sercan publicata pe site-ul PressOne sustine ca 250 de pagini din cele 390 ale tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Toba, sunt copiate din alte lucrari. In analiza se arata ca "o eroare grosolana de citare apare in teza lui Petre Toba in privinta a doi autori bine-cunoscuti, Joseph Stiglitz si Barry Buzan, care sunt inclusi la litera A a bibliografiei finale, inaintea numelor lor fiind trecuta particula Apud, care in regulile academice de citare inseamna 'dupa' sau 'dupa cum apare la'. Ceea ce indica faptul ca autorul tezei a crezut ca Apud ar fi numele de familie al celor doi autori: Apud Stiglitz Joseph si Apud Barry Buzan".

Citeste si: