Petre Toba, ministrul Interne, a cerut Consiliului de Etica din subordinea Ministerului Educatiei sa ii analizeze lucrarea de doctorat

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 26 noiembrie 2015, 18:23 Actualitate | Esenţial


Petre Toba
Foto: gov.ro
Petre Toba, ministrul de Interne, a cerut Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei sa ii analizeze lucrarea de doctorat, pentru care a fost acuzat de plagiat. Ministerul Educatiei anunta ca Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica "a cerut Consiliului sa se intruneasca in cel mai scurt timp posibil in vederea demararii procedurilor prevazute in aceste cazuri" si a precizat ca deliberarile Consiliului "vor avea in vedere respectarea cvorumului necesar pentru luarea unei decizii". Amintim ca acest Consiliu National de Etica i-a albit pe Victor Ponta si pe Gabriel Oprea de plagiatele din tezele lor de doctorat, in ciuda verdictelor contrare date de Universitatea din Bucuresti si de profesori de la aceasta institutie.

Ministerul Educatiei anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "Consiliul National de Etica se va intruni pentru a analiza modul in care au fost respectate normele de buna conduita in procesul de redactare a tezei de doctorat a ministrului Petre Toba".

"Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a transmis joi, 26 noiembrie, Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNE), solicitarea de a aproba declansarea procedurilor legale privind analizarea masurii in care au fost respectate normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborarii tezei de doctorat. Conform prevederilor legale, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI), in subordinea careia se afla Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, a cerut Consiliului sa se intruneasca in cel mai scurt timp posibil in vederea demararii procedurilor prevazute in aceste cazuri. Deliberarile CNE vor avea in vedere respectarea cvorumului necesar pentru luarea unei decizii. Procedurile de analiza se vor desfasura in conformitate cu normele legale ce reglementeaza functionarea Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii", informeaza Ministerul Educatiei.

Precizam ca cvorumul de lucru al CNE este de minimum 8 membri, iar secretarul de stat pe cercetare Tudor Prisecaru a declarat pentru HotNews.ro ca "in momentul de fata sunt 9 membri" in Consiliul National de Etica. Pe site-ul CNE este publicata o componenta veche a acestui Consiliu format in mod normal din 11 persoane, care se ocupa de analiza plagiatelor. "Sedintele la ei sunt planificate lunar si cu mult timp inainte, tocmai pentru ca sa se poata reuni in acel cvorum. Noi ii vom intreba daca nu se pot intruni si mai repede. Urmeaza sa vedem cand se pot intruni", a precizat Prisecaru.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca membrii CNE, in prezent, sunt Virgil Muraru, Constantin Ciutacu, Doru Vladimir Puscasu, Florin Ionescu, Petru Andea, Victor Stoica, Nicolae Burnete, Luca Iamandi si Stefan Grigoras. Consiliul nu mai are presedinte din vara, cand Paul Dobrescu a demisionat. "Eu facusem demersurile pe langa domnul ministru Cimpeanu sa mai numeasca 2 membri, pentru a se poate alege un presedinte. Nu s-a realizat", a adaugat Prisecaru.

Amintim ca purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat astazi, 26 noiembrie 2015, ca "obiectivul de integritate este fundamental. Un obiectiv la care premierul si Guvernul tin foarte mult. Daca va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decat o singura solutie. Vom vedea verdictul si vom avea si solutia".

O investigatie a Emiliei Sercan publicata pe site-ul PressOne sustine ca 250 de pagini din cele 390 ale tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Toba, sunt copiate din alte lucrari. In analiza se arata ca "o eroare grosolana de citare apare in teza lui Petre Toba in privinta a doi autori bine-cunoscuti, Joseph Stiglitz si Barry Buzan, care sunt inclusi la litera A a bibliografiei finale, inaintea numelor lor fiind trecuta particula Apud, care in regulile academice de citare inseamna 'dupa' sau 'dupa cum apare la'. Ceea ce indica faptul ca autorul tezei a crezut ca Apud ar fi numele de familie al celor doi autori: Apud Stiglitz Joseph si Apud Barry Buzan".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4526 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Ai furat repetentule! (Joi, 26 noiembrie 2015, 18:49)

  ouyang [utilizator]

  Degeaba dai lucrarea la spalatorii de cadavre ai lui ponta. Esti un hot! Inca o aratare scarboasa ce se tine cu ghearele de scaunul pe care nu-l merita. Demisia!
  • +3 (3 voturi)    
   Siguranta cetateanului"? (Vineri, 27 noiembrie 2015, 10:10)

   Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Asta este politia in care el a ajuns general si care isi bate joc de tot ceea ce se numeste "siguranta cetateanului"! Avem cei mai incompetenti, nesimtiti si indolenti politisti de proximitate din toata Europa. Nu sub conducerea lui si a altora ca el au "evoluat" acestia pana acum? ...de fapt, tara e plina de astfel de "conducatori", majoritatea cu facultati particulare si doctorate plagiate, cu nimic mai presus decat infractorii de drept comun.
 • +13 (13 voturi)    
  ? (Joi, 26 noiembrie 2015, 18:50)

  CRMS [utilizator]

  Astia-s tot aia care l-au scos pe Ponta non-plagiator ?
 • +12 (12 voturi)    
  Răbdare! (Joi, 26 noiembrie 2015, 19:09)

  reiand [utilizator]

  Să nu ne pripim! Să lăsăm ilustrele somități, de o integritate indisputabilă, să analizeze în detaliu și să decidă, pe baza înaltelor specializări, dacă copierea cuvânt cu cuvânt a peste jumate din teza de doctorat constituie plagiat. Ce ne băgăm noi, oamenii de rând, unde nu ne pricepem!
 • +10 (10 voturi)    
  Cred ca deja le-a spus .... (Joi, 26 noiembrie 2015, 19:36)

  cartofil [utilizator]

  Daca nu ma albiti, va arestez !!!!
 • +15 (15 voturi)    
  Este exact ca si cand..... (Joi, 26 noiembrie 2015, 19:45)

  gigiN [utilizator]

  ....le-ar fi cerut asta lui ponta si lui oprea !! "Nu-i asa ca nu am plagiat?" Da,sa traiti,vor raspunde....eticii.
 • +13 (13 voturi)    
  APUD, SUNT TOBA DE CARTE ! IPAK DAU STIRE CA NU (Joi, 26 noiembrie 2015, 19:59)

  Susufler0 [utilizator]

  DEMISIONEZ ! EVER ! Pai nu este totul clar ? Nu va fi cvorum niciodata ca sa se hotarasca ceea ce este deja cunoscut : Toba a plagiat teza sa de doctorat. Domnule Ciolos, daca nu-l convingeti pe ministru sa se retraga, eventual "din motive de sanatate" sau "din motive personale", ma rog, sa-si aleaga el ce crede ca il avantajaza, il veti purta agatat la cingatoarea guvernului pana la sfarsitul mandatului si nu ca pe un trofeu, bine inteles ca nu, ci ca pe o piatra de moara. Aceasta Comisie la care a facut apel dl Toba este infiintata tocmai ca sa ii spele de pacate pe plagiatorii cu demnitati de stat iar cand lucrurile sunt prea clare dar demnitarul e "mai mic", Comisia este infiintata ca sa nu aiba cvorum. Acum o sa vada si ministrul Educatiei, dl Curaj si dl prim-ministru Ciolos ce inseamna sa intri in malaxorul birocratiei. Pai ce crede acest guvern de tehnocrati ca vine, sta un an si apoi pleaca la ale lui dar lasa in urma haos printre plagiatori ? S-o creada el !
 • +19 (21 voturi)    
  Demiterea actualei Comisii de Etica (Joi, 26 noiembrie 2015, 20:17)

  Laura [anonim]

  Noul ministru al Educatei trebuie sa schimbe acest Consiliu de Etica, care deja i-a gasit nevinovati pe Monta si pe Generalul Izmenar, cu toate ca plagiatele lor sunt vizibile si din avion.
  Sa nu uitam ca demonstratiile care au dus la caderea guvernului Monta au cerut, printre altele, demiterea Avocatului Poporului, demiterea memrilor CNA, Demiterea presedintilor camerelor parlamentului, inlocuirea Comisiei de Etica si demisia derbedeului plagiator, nu doar de la conducerea guvernului, ci si din parlament, ca sa poata fi anchetat de procurori, pentru toate infractiunile comise.
  • +12 (12 voturi)    
   Asta nu e aia (Joi, 26 noiembrie 2015, 21:54)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Laura

   care l/a albit si pe pompa?
   Jos cu ei!
   Altii, curati si cinstiti, dar nu ca gvernul olteanului vopsit. Cel care s/a luat la tranta cu... Elodia mucosului din Caracal! DD - idolul femeilor sterpe!
 • +15 (15 voturi)    
  D E M I S I A A A A A !!! (Joi, 26 noiembrie 2015, 20:18)

  Daniel G. [utilizator]

  Just one word: Demisia!!!

  Great job PressOne.
  Luati-i la bani marunti pe toti inscaunatii din politie, armata, SRI - si o sa gasiti 80% pagiatori, hoti, inscauntati de pilisti, fosti securisti - toti cu mentalitati comunistoide.

  Toti invechitii astia cu mentalitati comunistoide, si plagiatorii.

  Toba, asta? Pai ce fel de chestor esti tu, Tobo sau mai bine spus, Shoriciule? Cand tu trebuie sa fi un model exemplar pentru intreaga politie, tu furi in plagiate si nu mai stiu unde?

  La lada de gunoi a istoriei cu toate specimenlele asta iliesciene. That was that.
 • +13 (15 voturi)    
  "verdictul" cui?! (Joi, 26 noiembrie 2015, 20:20)

  lili [anonim]

  Al Consiliului National de Etica infiintat SPECIAL ca sa-l apere pe Ponta, Consiliu care l-a protejat pe Ponta si pe Gabriel Oprea de plagiatul demonstrat de seful Comisiei de Etica de la Universitatea Bucuretsi?!
  Ce "Verdict" sa dea astia numiti de anlafabtul Liviu Pop special pentru a acoperi plagiatele politicienilor de rang inalt?!
  In Germania numai dupa ce presa a scris despre suspiciuni de plagiat la adresa unui Ministru din cabinetul Merkel, DEMISIA a venit IMEDIAT!
  "Verdict" de la cine?!!
  De la Dumnezeu de sus, de la cine?!
  Nu-l mai intruniti degeaba, stim "verdictul" de-acum, e acelasi ca in cazurile Ponta si G Oprea: NU e plagiat!
  Oariem?!
 • +8 (8 voturi)    
  Hai cu albirea (Joi, 26 noiembrie 2015, 20:42)

  KostasP [utilizator]

  Si pt musiu toba...de carte.
 • +9 (9 voturi)    
  Aveti curaj, dlor Ciolos si Curaj ? (Joi, 26 noiembrie 2015, 21:33)

  Ciuci [anonim]

  Acest personaj ,Toba , se simte la fel de confortabil ca si si colegii sai in ale plagiatului din guvernul Ponta in asteparea unui posibil verdict favorabil.

  Oare de ce?

  Domnule Ciolos, de ce nu-i cereti demisia ?

  Domnule Curaj , aveti curaj sa numiti imediat o alta comisie a CNE ?

  Apropos, dle Curaj, il mentineti pe Prisecariu secretar de stat la ANCS ?
 • +13 (13 voturi)    
  Ha Ha (Joi, 26 noiembrie 2015, 21:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Comisia cu slugile lui Antonescu a stabilit ca nici Ponta, nici Oprea nu au plagiat desi furtuel c mare cut casa. Aceste LEPRE ar trebui date afara din invatamint. In Romania insa nu exista Justitie, ci doar hoti si complici,
 • +10 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 noiembrie 2015, 21:54)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Aha, avem toata increderea ca grajdanii acestei (Joi, 26 noiembrie 2015, 22:10)

  deval [utilizator]

  comisii ("comisia fonta-pop") vor spune un NU hotarat ....oricarui plagiat ! S-au consacrat ca o latura, cum sa mai arbitreze credibil ceva ?!!
 • +9 (9 voturi)    
  Astia . . . (Joi, 26 noiembrie 2015, 23:04)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . habar nu au ce inseamna a plagia. Ei sunt absolut convinsi ca ce au scris in acele maculaturi sunt rodul gandirii si muncii proprii. De aia au tupeul, ca acest general de patru stele, ( ce fapte de vitejie or fi facut mai tata, ca mai sunt o gramada , de au primit patru stele pe umar ca si gen Patton sau Eisehower?) sa ceara unei comisii de etica sa se pronunte. Sunt atat de inculti incat nu pricep si pace ce este un plagiat.
 • +2 (2 voturi)    
  curaj??? ha ha ha (Vineri, 27 noiembrie 2015, 7:58)

  prenume [utilizator]

  pe curaj lasati-l in pace. cica el are alte treburi acum mult mai importante(le stie el n-aveti voi treaba). faptul ca imaginea invatamantului romanesc a ajuns zero si tinde catre minus nu conteaza.
  ala de la reclamat pe basescu ca s-a razgandit poate ii cere si lui curaj sa-si schimbe numele din motive de impostura.
  cica tehnocrati: la transporturi unul fara nicio performanta care n-are curaj sa se lege de mafiotul ala de la drumuri dar demite un secretar de stat spunand ca femeia si-ar fi dat demisia. cine sunt frate dobitocii astia?
  iar curaj(ha ha ha) cica nu e important ca doctoratele se dau ilegal si poti sa ajungi avocat prin furt.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2015, 8:14)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Toba (Vineri, 27 noiembrie 2015, 8:37)

  Kevi [utilizator]

  Daca stii ca esti cu musca pe caciula si vezi ca toti ministrii sunt verificati de societatea civila si sub unghie, de ce te bagi ca prostul la scaun? Stai la locul tau si lasa-i pe altii mai curati.
  • 0 (0 voturi)    
   si daca asa e el (Vineri, 27 noiembrie 2015, 10:43)

   prenume [utilizator] i-a raspuns lui Kevi

   poate omul e atat de limitat ca dupa ce o fi vazut numele lui pe document a inceput si el sa creada ca gandit treburile alea.
   stiu caz concret cu o gluma in care niste colegi i-au trimis altuia o felicitare de sarbatori din partea unei fete inventate. saptamani la rand ne-am amuzat de povestile pe care incepuse sa le inventeze colegul caruia i s-a facut farsa. insa sub timbru cei care pusesera totul la cale scrisesera ceva si cand au inceput sa se plictiseasca ori au crezut ca ridicolul e destul de mare i-au cerut felicitarea si i-au aratat ce scria sub timbru.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by