"Romania 2035, o tara cu un teritoriu functional, administrat eficient, care asigura conditii atractive de viata si locuire pentru cetatenii sai, cu un rol important in dezvoltarea zonei de sud-est a Europei", aceasta este viziunea de dezvoltare a teritoriului national propusa prin Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei (SDTR) potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Dezvoltarii.

Strategia are si unsite dedicat, dar o zona cheie a paginii de internet -Forumul, nu functioneaza la ora redactarii acestei stiri.

UPDATE 17.28 Dupa publicarea acestei stiri, Ministerul Dezvoltarii, printr-o purtatoare de cuvant, a transmis ca strategia este in dezbatere de la inceputul anului, acum este in consultare legea dedicata.

Sectiunea Forum de pe site nu are legatura cu actuala consultare publica, a adaugat sursa citata.

Potrivit comunicatului remis de ministerul condus de videpremierul Vasile Dancu, documentul a rezultat in urma unui amplu demers institutional si de cercetare, derulat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in perioada 2012 - 2015.

Proiectul de act normativ intitulat Lege pentru aprobarea Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei se afla in consultare publica pana la data de 7 decembrie 2015.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti - Directia Generala Juridica si Relatia cu Parlamentul, la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro sau la numarul de fax 0372.114.569.

Strategia de Dezvoltare Teritoriala - Romania policentrica 2035 are in ultima varianta - din octombrie 2015 - 264 de pagini si poate fi consultata AICI.

"Ministerul Dezvoltarii gestioneaza programe cu impact national semnificativ si extrem de concret: rezultatele proiectelor implementate sunt spatii sau echipamente cu care oamenii lucreaza, spatii pe care le parcurgem in drumul catre scoala sau serviciu, spatii de recreere sau pentru sport, spatii pe care le folosim zi de zi. Ce se intampla zi de zi la minister duce, intr-un limbaj mai tehnic, la echiparea intregului teritoriu Romaniei, dar si la dezvoltare sociala si economica. Suntem ca un administrator national, daca vreti, iar munca noastra devine mai eficienta daca o fundamentam pe strategii si daca are la baza o planificare coerenta. De aceea, va invitam sa fiti activi in procesul de consultare publica a Strategiei de dezvoltare si multumim in avans fiecarui participant pentru contributie", a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

SDTR este documentul programatic pe termen lung prin care sunt stabilite obiective de dezvoltare, masuri, actiuni si proiecte concrete la nivel teritorial.

Iata mai jos precizarile ministerului:

  • Procesul de consultare pentru Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei (SDTR) a fost organizat pe durata mai multor luni, la inceputul anului 2015, iar in prezent este incheiat.
  • Documentul care se afla acum in consultare publica, in conformitate cu prevederile legale in domeniul transparentei decizionale, este Proiectul de lege pentru aprobarea SDTR.
  • Forumul la care faceti referire in articol nu are legatura cu actualul proces de consultare publica initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
  • Prin intermediul forumului nu se pot transmite observatii si propuneri privind proiectul de Lege pentru aprobarea SDTR, ci exclusiv in scris, la sediul MDRAP din Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti - Directia Generala Juridica si Relatia cu Parlamentul, sau la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro, sau pe fax la numarul 0372.114.569.