Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-ar fi "exilat" din Phenian pe presupusul sau numar doi, Choe Ryong-hae, pe care l-ar fi trimis la "reeducare", afirma un parlamentar sud-coreean, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Choe Ryong-hae, numarul doi de la Phenian, trimis la reeducareFoto: Captura YouTube

Serviciul National sud-coreean de Informatii (NIS) a informat marti Parlamentul ca crede ca Choe Ryong-hae a fost trimis la o ferma, in nordul tarii, la inceputul lui noiembrie, a declarat marti pentru CNN Shin Kyung-min, un parlamentar prezent la aceasta sesiune de informare.

Motivul exilului este necunoscut, insa NIS afirma ca ar putea fi vorba despre divergente de opinie cu Kim sau proasta calitate a lucrarilor de constructie la centrala electrica Baekdusan, lucrari cu care ar fi fost insarcinat Choe.

Unii experti apreciaza, insa, ca ar putea sa fie vorba doar de o "disparitie" temporara. Choe a mai fost epurat si reinstalat, anterior, cel putin inca o data.

"Nu este grav", apreciaza profesorul Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seul. "Daca ar fi ceva grav, ar fi fost ucis", adauga el.

Phenianul a folosit "reeducarea" pentru chestiuni mai putin grave, incepand de la sfarsitul anilor '50.

"Atat timp cat persoana respectiva munceste din greu si nu uita sa-si proclame loialitatea fata de Guvern si cel mai mare lider din lume, este rechemata si adesea repromovata intr-o pozitie si mai inalta", a adaugat profesorul.

Un exemplu in acest sens a fost unchiul lui Kim, Jang Song-taek, care a cazut in dizgratie in mai multe randuri si a fost reinstalat.

Insa ultima dizgratie i-a fost fatala. Phenianul a anuntat ca Kim a pus sa fie executat, in decembrie 2013, pentru presupuse actiuni impotriva statului.

Choe ar fi fost insarcinat cu relatiile cu China, avand in vedere ca s-a intalnit cu presedintele chinez Xi Jinping in 2013, ca emisar al lui Kim.

Speculatiile cu privire la locul unde s-ar afla Choe dureaza de cateva saptamani, dupa ce acesta nu a fost numit sa faca parte dintr-un comitet funerar, la moartea unui maresal din cadrul armatei nord-coreene.