Curtea Constitutionala a decis ca liderii sindicali pot fi dati afara: Protectia acestora nu poate veni in coliziune cu interesele angajatorului

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 25 noiembrie 2015, 13:58 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala
Foto: Curtea Constitutionala
CCR a decis, cu majoritate de voturi, ca un articol din Codul Muncii ce nu permitea concedierea liderilor sindicali este neconstitutionala. Potrivit Curtii Constitutionale, protejarea activitatii sindicale  "nu poate veni in coliziune cu interesele angajatorului", caruia i se poate afecta dreptul de proprietate.

Se impune o protectie a a liderilor sindicali, arata Curtea, dar aceasta nu trebuie sa functioneze in privinta activitatii profesionale de baza a acestora, unde sunt "intr-o situatie juridica identica cu ceilalti angajati".

Comunicatul CCR:

"Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.60 alin.(1) lit.g) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, conform carora: "(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:[...] g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat." 

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.60 alin.(1) lit.g) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii sunt neconstitutionale. 

Curtea a retinut ca scopul reglementarii, acela de a proteja activitatea sindicala prin instituirea unei masuri de protectie a mandatului exercitat de reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor, nu poate veni in coliziune cu interesele angajatorului, care, respectand dispozitiile criticate, este pus in situatia de a suporta o sarcina excesiva, de natura a-i afecta dreptul de proprietate, consacrat de art.44 din Constitutie. 

Evident ca o protectie a persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protectie trebuie sa functioneze exclusiv in raport cu activitatea sindicala efectiv desfasurata (asigurata, de altfel, de prevederile art.220 alin.2 din Codul muncii), iar nu in ceea ce priveste activitatea profesionala, de baza, a angajatului, care este intr-o situatie juridica identica cu ceilalti angajati sub aspectul incidentei dispozitiilor art.61 si art.65 din Codul muncii.  

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7965 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  finally (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:04)

  Ion Zapada [utilizator]

  mai bine mai tarziu decat niciodata .
 • +13 (13 voturi)    
  sindicate (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:36)

  andrei [anonim]

  Pentru a-i putea reprezenta corect pe sindicaliști, liderii de sindicate nu trebuie să fie angajați ai societăților comerciale. Ei trebuie să fie plătiți doar din fondurile sindicatului din care fac parte , fonduri care sunt constituite din cotizațiile membrilor. Ceea ce s-a întâmplat în România ultimilor 25 de ani este atipic pentru orice mișcare sindicală serioasă.Este absurd să crezi că poți reprezenta corect interesele unora in fata celor care te plătesc. Din punctul meu de vedere ar trebui schimbată integral legea sindicatelor. Dacă sindicatele au puțini membri și nu pot susține cheltuielile aferente nevoilor organizașiei, există posibilitatea afilierii .
 • +5 (5 voturi)    
  Recomandari . (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:05)

  Marx [anonim]

  Dupa asa o lovitura , recomand liderilor sa-si cumpere de urgenta cate o coada de cangur pentru ca vor avea nevoie de ceva spectaculos intre picioare in relatia lor cu angajatorii .
 • +12 (12 voturi)    
  Lideri bugetari (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Liderii sindicali bugetari sunt cei mai mari corupti si cele mai mari putori. Propagandisti care manipuleaza masele in folosul lor si al clienteli lor.
 • +7 (7 voturi)    
  mda (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 16:26)

  i959924 [utilizator]

  Mai trebuie eliminata prevederea din care li se retine angajatilor automat taxa sindicala din salariu.
 • 0 (0 voturi)    
  art,si legi modificate (Joi, 26 noiembrie 2015, 12:34)

  lenin [anonim]

  cei care faceti comentarii negative ,fiti pozitivi. ce parere aveti :angajatorul trebuie sa munceasca sau nu ,trebuie sa aduca valoare in institutia pe care o conduce ,sau trebuie sa-si angajeze rude ,cunostinte ,prieteni ,neamuri,pentru care plateste sume de bani nejustificabile pentru posturile pe care sunt plantati in functii de conducere,si care influenteaza degradarea morala ,sociala si economica,implicit nivelul de trai al celor multi ,platiti cu salarii minime si foarte mici pentru ca pe acel angajator ,care in majoritatea cazurilor nu este patron ,deci nu este afacerea lui ,totusi se crede patron,ii monteaza pe acesti angajati de suflet sa-i forteze pe muncitori sa execute mai multe produse,fara sa existe normare reala ,adevarata executata profesional de o firma specializata.
 • 0 (0 voturi)    
  protectia liderilor de sindicat (Miercuri, 2 decembrie 2015, 19:39)

  Gheorghe Mocanu [anonim]

  Prin modificarea adusa la Codul muncii cu privire la protectia liderilor de sindicat, curtea constitutionala a completat modificatrile guv. Boc, transformand calitatea de reprezentare a unei persoane juridice dupa bunul plac descriminindu-i iar calitatea de salariat in cea de semi sclav punand calitatea de salariat inainte de ani 1855, 1856.Acum se asteapta reactia adevaratelor sindicate.Uni decidenti politici, au uitat de existenta drepturilor omului, se fac ca nu stiu de Hotarari judecatoresti definitive, ne puse in executare, cu bunavointa unor complite de instanta in complicii cu patroni sau administratori. Calitatea de salariat trebuie sa-si realizeze acea institutie pe care sai reprezinte atat fata de interesele salariatilor cat si de drepturile acestora.Realizarea sindicatelor profesional care sa-si creieze structura de conducere proprie, din afara salariatilor din unitatile din care e constituit sindicatul. Iar toate aceste sindicate sa realizeze senatul muncii, cu reprezentare din toate categoriile socioprofesionale
 • 0 (0 voturi)    
  Referitor la lideri (Joi, 14 ianuarie 2016, 12:26)

  Calin Trifa [anonim]

  Ca in fiecare padure sunt si uscaturi. Asta nu inseamna implicit ca toti sunt uscaturi. Contractul Colectiv de munca, bun sau rau (dupa cum a fost negociat) reprezinta legea partilor. Adica legea in baza careia toti salariatii dintr-o organizatie isi iau drepturile negociate. In cazul in care nimeni nu-si mai pune pielea la bataie, ganditi si voi ce drepturi vor obtine salariati??? ce va dori patronatul, pentru ca cine va mai avea curajul sa-si prejudicieze postul si sa se puna intr-o situatie conflictuala cu patronatul. Cat rau a fost facut salariatilor numai prin desfintarea prin lege a CCM Unic la nivel National?
  Spuneti sa fie liderul din afara firmei, da?.... Pai ganditi si voi cine e angajatorul acela, care va permite unuia din afara firmei, sa vina si sa-i faca sedinte in firma, sa-i organizeze pe oameni si mai mult, sa-i si puna la dispozitie date privind starea economico-financiara a firmei, ca sa-i poata clarifica pe salariati si mai apoi sa lupte impotriva angajatorului respectiv pentru tot ce nu e corect pentru salariati? Aud....
  Va dau un exemplu: Patronat cu actionariat strain, intr-o societate rentabila, decide ca tot profitul sa fie repartizat actionarilor. Nu retehnologizare, nu investitii, nu participare la profit a salariatilor care au muncit. Va suna cunoscut???? Salariatul, tot cu minimul pe economie, pana in panzele albe..... Si vine din neant Mos Craciun ca lider de sindicat sa lupte pentru tine salariat da ??? ..... Zice o vorba ,,aveti grija ce va doriti, ca poate o sa se implineasca....." Zicea ministrul tehnocrat a muncii ca strainul lucra pe 2 lei pe cand romanul nu !!!! asta va doriti? munca pe doi lei?? Succes atunci si tineti-le isonul..... Mai era o reclama odata si spunea ceva de genul ,,dormi linistit....SAFI vegheaza pentru banii tai....."
 • 0 (0 voturi)    
  decizie anormala a curtii constitutionale (Duminică, 27 martie 2016, 21:08)

  poama dumitru [anonim]

  in data de 22.01.2003 curtea constitutionala.a emis decizia nr.24 care gasea constitutionala protectia liderilor de sindicat impotriva concedierii dispuse de angajator,si ce sa vezi in 2015 s-au sucit, numai este constitutionala protectia liderilor.asadar cand curtea este seroasa in 2003 sau in 2015.cititi si va cruciti :
  7. Ultima critica de neconstitutionalitate priveste dispozitiile art. 223 din Codul muncii, care prevad: "(1) Reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare a exercitarii functiilor lor.
  (2) Pe toata durata executarii mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.
  (3) Alte masuri de protectie a celor alesi in organele de conducere ale sindicatelor sunt prevazute in legi speciale si in contractul colectiv de munca aplicabil."
  Se considera, de catre autorii sesizarii, ca prevederile art. 223 din Codul muncii sunt contrare prevederilor art. 16 alin. (1) din Constitutie, potrivit carora "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", deoarece imunitatea acordata liderilor sindicali potrivit alin. (2) al aceluiasi articol creeaza o grava discriminare pozitiva in raport cu alte categorii de salariati, deoarece liderii sindicali nu pot fi concediati dupa incheierea mandatului nici pentru motive economice si nici pentru necorespundere profesionala.
  Curtea insa constata ca prevederile criticate instituie o masura de protectie a mandatului exercitat de reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor, avand deci caracterul unei garantii legale impotriva eventualelor actiuni


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by