Scrisoarea unui profesor roman din Anglia, catre ministrul Educatiei: Rezolvati fara intarziere cazurile de plagiat ale domnilor Victor Ponta si Gabriel Oprea, cu impact major asupra imaginii Romaniei

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 25 noiembrie 2015, 13:38 Actualitate | Esenţial


Acordarea unui titlu academic
Foto: Agerpres
"Va solicit, domnule ministru, sa va incepeti mandatul prin a rezolva fara intarziere cazurile de plagiat care au fost aduse la lumina in ultimii ani, si care au poluat atat de mult imaginea Romaniei, a educatiei si cercetarii din tara noastra". Solicitarea a fost lansata catre noul ministru al Educatiei, Adrian Curaj, de catre Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia. Intr-o scrisoare deschisa trimisa ministrului Educatiei, tanarul cere rezolvarea cazurilor de plagiat din tezele de doctorat ale lui Victor Ponta si Gabriel Oprea, precum si un mecanism prin care "toate lucrarile de masterat sau doctorat ale persoanelor in functii de demnitate publica din Romania sa fie analizate corect".

Restructurarea Consiliului National de Etica, ce "a acoperit si protejat fara rusine cazurile lui Victor Ponta si Gabriel Oprea", este si ea pe lista de solicitari a romanului care preda in Anglia.

Cristian Dogaru este lector universitar la Facultatea de Arte, Business si Stiinte Sociale Aplicate in cadrul University Campus Suffolk, Anglia, doctor in Human Development and Family Sciences la Oregon State University si absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti (sursa si detalii aici).

 • UPDATE Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca prioritatea zero in acest moment este finalizarea bugetului pentru educatie, dupa care "vom gasi solutia cea mai buna, legala"
Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "prioritatea mea zero acum, in parteneriat cu colegii mei din guvern, este sa avem un buget care sa reflecte strategia si obiectivele majore anuntate de executiv si de premier. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Educatiei, in zona educatiei, a cercetarii si inovarii prioritatea mea este sa leg foarte bine, sa ancorez obiectivele ministerului in acest buget, pentru a nu promite ceva ce nu poate fi realizat".

"In momentul in care avem bugetul si avem optiunile pe care le vom anunta public, voi trece efectiv la treaba. Asta inseamna ca subiecte importante, multe dintre ele extrem de importante pentru Ministerul Educatiei si pentru societate, le vom analiza si vom gasi solutia cea mai buna, legala", a precizat pentru HotNews.ro ministrul Adrian Curaj.

UBLICITATE
Citeste mai jos scrisoarea deschisa trimisa de Cristian Dogaru catre ministrul Educatiei, Adrian Curaj:

Domnule ministru,

Permiteti-mi, in primul rand, sa va felicit pentru desemnarea in pozitia de conducere a unui minister asa de important pentru Romania, si sa va urez succes intr-o munca ce se anunta inca de la inceput deosebit dificila.

Sunt convins ca motivul pentru care ati acceptat nominalizarea in aceasta functie este faptul ca doriti si dumneavoastra o reforma profunda a educatiei romanesti. Este un obiectiv care nu se poate atinge peste noapte, ci in urma unui proces lung si dificil.

Un prim pas intr-o astfel de reforma ar trebui sa fie recredibilizarea educatiei din Romania, care a suferit, in ultimii ani, lovituri extrem de negative de imagine. Recredibilizarea are trebui sa inceapa de sus, de la cazurile notorii, dand astfel un semnal pozitiv ca reforma este posibila si dorita.

Ajung astfel la subiectul scrisorii mele deschise: va solicit, domnule ministru, sa va incepeti mandatul prin a rezolva fara intarziere cazurile de plagiat care au fost aduse la lumina in ultimii ani, si care au poluat atat de mult imaginea Romaniei, a educatiei si cercetarii din tara noastra. Un recent-debarcat prim ministru, un recent vice-prim ministru, precum si numeroase lucrari coordinate de acesta din urma, sunt cazurile cele mai celebre. Ma refer la lucrarile de doctorat ale domnilor Victor Ponta si Gabriel Oprea, si a celor coordonate de cel din urma. Acestea nu sunt pe departe singurele cazuri de furt intelectual intr-un sistem educational putred si corupt, dar sunt foarte vizibile si cu un impact major asupra imaginii Romaniei.

In cazul domnului Victor Ponta decizia este in mana dumneavoastra. In trecut a fost invocat in mod FALS si abuziv un articol de lege care stipuleaza ca in cazul persoanelor cu functii de demnitate publica, sesizarile de abatere de la normele de conduita academica se analizeaza doar de catre Consiliul National de Etica. De fapt legea 206/2004, din care este citat acest articol (adaugat prin OUG 20/2011) nu se aplica cercetarii efectuate in cadrul unei lucrari de doctorat; legea precizeaza in mod foarte clar categoriile de personal de cercetare la care se aplica. In cazul domnului Victor Ponta, ca si in cazul lui Gabriel Oprea si a celor coordonati de domnia sa, in care o investigatie de presa a identificat cazuri clare de plagiat, se aplica in continuare Legea Educatiei Nationale, care prin articolul 170(1)(b) stipuleaza clar ca, citez, 'titlul de doctor poate fi retras doar de catre ministerul abilitat in cazuri de nerespectare a standardelor de calitate si etica profesionala, pe baza unor rapoarte externe intocmite, dupa caz, de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii'.

In cazul tezei de doctorat a domnului Ponta atat Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti cat si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare au prezentat ministerului pe care il conduceti acum cate un raport in care au confirmat faptul ca lucrarea de doctorat a fost plagiata, cu recomandarea de retragere a titlului de doctor, cu toate consecintele care se impun. In cazul lui Gabriel Oprea si a celor coordonati de domnia sa, atat Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti cat si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare pot fi sesizate (si o fac eu, pe aceasta cale) si sunt autorizate sa analizeze in mod oficial lucrarile respective si sa prezinte un raport ministerului pe care il conduceti. Un alt caz care a fost identificat recent de presa din Romania este cel al fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Va asigur ca nu sunt singur in aceasta solicitare; o petite pe care am deschis-o pe o platforma pe care o gestionez a strans deja peste 360 de semnaturi. O puteti citi in intregime la adresa http://civitas.dogaru.net/salubrizare-in-educatie-fara-plagiat/

In afara rezolvarii imediate a acestor cazuri notorii va solicit de asemeni sa demarati un proces transparent prin care toate lucrarile de masterat sau doctorat ale persoanelor in functii de demnitate publica din Romania sa fie analizate corect si cat mai rapid, dar fara a implica Consiliul National de Etica, care nu are atributiuni directe in astfel de cazuri.

O alta solicitare pe care o avem este sa incepeti un proces de restructurare a Consiliului National de Etica. Activitatea aservita politic a acestei institutii, prin care a acoperit si protejat fara rusine cazurile lui Victor Ponta si Gabriel Oprea, este incompatibila cu normele de functionare ale unui stat de drept.

Va multumesc pentru atentia acordata.
Al dumneavoastra,
Cristian Dogaru, MD, PhD
University Campus Suffolk


Descarca de aici scrisoarea deschisa integrala

Plagiatele Ponta si Oprea - Scrisoare deschisa catre ministrul Educatiei, Adrian CurajCristian Dogaru a mai trimis, la inceputul anului, o petitie Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care i-a cerut sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta promovata de Guvernul Ponta pentru amnistierea plagiatorilor. Dogaru este si initiatorul scrisorii deschise "NU modificarii legii educatiei care va face posibil ca doctorii sa poata renunta la titlul de doctor".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6769 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  Si complicii? (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 13:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Androneascu si slugile ei, cei care au demolat sistemul de invatamint, cind vor plati pntru complicitate la furt? ECATERINA ANDRONESCU e direct vinovata si trbuie condamnata la ani grei de puscarie pentru complicitate la furt.
  • +2 (2 voturi)    
   Daca o pensioneaza ar fi suficient (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 18:50)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Dar la cati bani a pompat in Politehnica, acest lucru nu se va intampla. Binenteles, in defavoarea celorlalte institutii de invatamant superior din Romania. 80% din banii in invatamantul superior raman in Bucuresti, ceilalti 20% in restul tarii. Asta n-o fi coruptie, ma intreb, din moment ce 3/4 din studenti sunt scolarizati in provincie??? Iar dl. Curaj este parte la aceasta distributie a banilor, el drenand majoritatea banilor de cercetare catre Bucuresti.
 • +5 (9 voturi)    
  N-o sa se intample nimic! (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:01)

  mircea [anonim]

  Draga prietene,
  Nu esti singurul care cere schimbarea Comisiei Nationale de Etica plina cu profesori cu atitudini slugarnice fata de PSD. Nu esti singurul care cere retragerea titlului de doctor a lui Ponta si Oprea. O cere Comisia de Etica a Univ. Bucuresti, rectorul Univ. Bucuresti. Sigur ca stii lucrurile astea, ceea ce nu banuiesti este ca n-o sa se intample nimic foarte mult timp de acum incolo. De ce ? Acest guvern este unul fara nici o putere de decizie, nu poate sari calul prea tare ca zboara urgent. Deci, mai asteapta. Intr-o zi s-ar putea sa se intample si asta ,dar nu prea curand.
  • +2 (2 voturi)    
   Ba o sa se intample (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 16:31)

   User2 [anonim] i-a raspuns lui mircea

   O sa-i puna inapoi pe academicienii dati jos de analfabetul de Pop si ei o sa-si faca treaba.
   • +4 (4 voturi)    
    Se va intampla (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 17:49)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui User2

    Draga prietene,
    Eu sunt unul dintre ei...dat afara de Pop - o simpla lichea de la PSD.
    Sper sa se intample, Lipsa de curaj nu vine de la noi, ci de la cineva pe care il cheama chiar asa :curaj.
    Si ca simplele lichele de partid sa nu mai dea academicieni afara de la CNADTCU mai e nevoie sa iesim in strada. Eu cu parul alb am si si voi mai iesi . Dar voi tinerii, ati terminat cam repede.! V-ati multumit cu putin!
    O sa vezi ca ne revedem curand in piata Univ.
  • +2 (2 voturi)    
   Comisia Nationala de Etica si-a primit tainul.. (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 18:53)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   ..pentru decizia data in cazul plagiatorului. Uitati-va, daca aveti timp, la traseele profesionale ale celor din Comisia de Etica, din 2012, cand au dat un verdict strigator la cer si pana acum. Au ajuns deputati, secretari de stat, directori in minister, niciunul nu a ramas fara vreo sinecura. Comisia trebuie rasa cu totul. In mod normal ar trebui lasa-ti ticalosii si fara slujbe, sa nu mai aiba de-a face cu invatamantul.
   • +1 (1 vot)    
    pas cu pas (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 20:43)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    si aceste probleme se vor discuta pana la sfarsitul anului 2016.
 • +2 (6 voturi)    
  Asa (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:14)

  cu4clase [anonim]

  asa. Sa-l bagati la bulau pe Michi si apoi sa-l obligati sa-si puna citatele in ghilimele cu note de subsol, asa cum fura mai toti doctorii umanisti :))). Saracilor !
  • -3 (7 voturi)    
   Altfel (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:53)

   Sofia [anonim] i-a raspuns lui cu4clase

   Ce afirmatie tendentioasa de inginer frustrat. De ce generalizezi? Stii tu ca asa fura MAI TOTI doctorii umanisti pentru ca le-ai vazut lucrarile? De interpretare, etc si asumare in aceasta privinta ai idee?Poti sa pricepi cat de greu este, care e volumul de munca din care rezulta lucrari de doctorat?
   Dupa cum te exprimi, tie iti este greu sa fabrici o singura fraza...
   Te asigur ca asa gandeste si Ponta, ca MAI TOTI fac asa. Inainte sa arunci cu noroi in munca oamenilor, scrie macar un comentariu decent cap-coada.
   • +3 (5 voturi)    
    Pt. Sofica de mai sus (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:40)

    cu4clase [anonim] i-a raspuns lui Sofia

    Absolut nici o frustrare nu am asupra umanistilor, din nesansa am redactat in familie sute de pagini de astfel capodopere, in care se imbraca aceeasi idee in cat mai multe interpretari inutile pentru acelasi rezultat, de multe ori inutil la randu-i.

    In alta ordine idei, pe langa parerile umaniste, pana si chilotii Tetra pe care-i purtati, stimata Doamna (ori "fa" ca Ponta, )sunt rodul muncii unui inginer.
    • 0 (0 voturi)    
     RE (Joi, 26 noiembrie 2015, 9:22)

     Sofia [anonim] i-a raspuns lui cu4clase

     Nu e stilul meu sa proferez jigniri dar tu ai avut mai mult decat aceasta nesansa in viata..."in familie am redactat sute de pagini de capodopere". Din ce familie faci parte? Scuza-ma, nu ai niciun drept sa generalizezi.
     Eu, pentru ca sunt mai relaxata, nu neg meritele inginerilor, am prieteni admirabili din aceasta "specie". Asa cum am prietene, inginere, incredibil de inculte si ahtiate dupa bani.
     P.S. Nu port chiloti Tetra si ma intereseaza putin spre deloc cine ii proiecteaza.
     P.S.2 Ai vazut? Am citit printre randuri si am facut o interpretare corecta: esti inginer. Te asigur ca teza mea nu e nici plagiata, nici copiata, nici , nici...si am muncit mult pentru ea.
  • +1 (1 vot)    
   Bogatule-asa crezi ca se dezvolta o tara? (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 17:09)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui cu4clase

   Din hotii a ajuns Romania o tara bogata cu cati-va oameni bogati si multa,multa saracie.Analfabetii hoti creaza premisele distrugerii Romaniei.Furand titluri academice fac ca romanii inteligenti sa-si gaseasca recunoasterea valorii in strainatate,Romania ramanand un fief al hotilor ca Ponta,Oprea si cati altii mai sunt,necunoscuti de noi.Te vei bucura de o astfel de perspectiva?
 • -7 (11 voturi)    
  de mult (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:31)

  evoque [utilizator]

  nu am mai ras asa. Parca ii vad pe cei din parlamentul britanic sau chiar pe regina ca nu mai pot dormi de grija plagiatului. Zau asa :). Apropo intre timp ponta si izmanaru nu mai conteaza decat eventual pentru DNA.
  • -3 (5 voturi)    
   furtul de case nu dauneaza imaginii tarii? (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:31)

   2 case furate [anonim] i-a raspuns lui evoque

   Faptul ca presedintele in functie a dobândit 2 case folosind acte false nu dăunează imaginii tarii?
 • +13 (13 voturi)    
  impostorul ponta PSD (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:37)

  Geo [anonim]

  Titlul se retrage, diploma se anuleaza, comisia care l a albit sa fie demisa si anchetata.

  Atat de simplu este.

  Partea mai grea va fi dupa ce ramane impostorul fara titlu. Cum se face cu foloasele si bani necuveniti?
 • -10 (12 voturi)    
  mda (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:43)

  Marian G. [utilizator]

  Are si profu' asta o grija... Daca ar lua la puricat toate tezele de doctorat, lucrarile de disertatie si pe cele de diploma, ar avea mari surprize. Partea teoretica este preluata din alte materiale, putini sunt cei care dezvolta noi teorii. Doar nu se nasc numai Adam Smith, P. Kotler si J. M. Keynes in fiecare an printre noi... Fiti realisti, partea practica este cea importanta, teoria se invata. Ajungem la o ipocrizie maxima si cu plagiatul asta. Pai asa ar trebui sa dam afara multi profi (a se citi toate gradele, preparatori, asistenti, lectori, conferentiari, profesori) din facultatile romanesti...
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:42)

   [anonim] i-a raspuns lui Marian G.

 • -9 (11 voturi)    
  de ale lui mitica (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:45)

  zou [anonim]

  d-le lector si alte denumiri SF nu imi pasa de astia doi ce au scris sau nu au scris nu asta face rau romaniei si mie care ma zbat aici in tara asta sa imi educ copilul.
  misca popoul al de pe unde este aici in tara te-ai nascut si vezi de ce are nevoie ca asa la distanta nu pre are rost sa comentezi
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:40)

   [anonim] i-a raspuns lui zou

 • +9 (9 voturi)    
  daca cei 2 plagiatori dovediti raman (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:14)

  7x [anonim]

  Invatamantul romanesc ramane compromis.

  Cer retragerea diplomelor celor 2 plagiatori dovediti.

  Pentru lumea academica e foarte importanta eliminarea impostorilor.
 • +2 (2 voturi)    
  si Ontanu? Nu? (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 17:41)

  anaerobik [anonim]

  Rezolvati si probabilul plagiat al tezei de doctorat a singurului fierar-betonist care a atins nivelul de doctor -Neculai Ontanu, pe toate gardurile si placutele.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by