Perle din faza finala a intrarii in magistratura: Sunt foarte corecta, dar cu exceptii / Prin verbul a discredita inteleg a injura / Vreau sa devin magistrat pentru ca imi doresc o mai mare adrenalina
Potrivit lui Danilet, "sustinerile constituie o atentionare foarte serioasa asupra stadiului educatiei unor tineri si a calitatii invatamantului romanesc".
Cu atat mai interesant este faptul ca punctul de vedere al membrilor comisiei se refera strict la constatarile cu privire la candidatii trecuti de primele doua probe.
Din cei 3297 de candidati la Institutul National al Magistraturii, 285 candidati au reusit la probele anterioare, iar dintre acestia 217 au trecut de proba interviului, astfel ca in final au fost selectati primii 140 in ordinea mediilor.
"Un semnal autentic de alarma este acela ca multi candidati se exprima cu dificultate accentuata, comit numeroase erori gramaticale si de comunicare, sunt inabili de a purta un dialog, nu au proprietatea termenilor sau sunt in imposibilitate de a formula definitia unora", se arata in minuta intalnirii membrilor comisiilor de examinare la proba interviului in cadrul concursului pentru admiterea la INM.
Ca exemplu, sunt redate fragmente din raspunsurile formulate de unii candidati:
"Ignoranta presupune, in viziunea mea, a nu acorda atentie fiecarui element care construieste drumul catre realizarea "justitiei". La insistentele comisiei de a da un sinonim pentru ignoranta, a afirmat ca "inseamna a nu avea disponibilitatea de a te perfectiona."
"Libertatea este o valoare fundamentala a unui stat de drept, un atribut al tuturor oamenilor, care daca isi cultiva stapanirea de sine pe un drum ce nu tot timpul este usor o vor gasi in forma ei cea mai autentic"
Intrebare: O calitate? Raspuns:"Perseveritatea"
"Persoanele care se sacrifica pentru idealuri, principii sunt fanatice."
"Cunoasterea de sine presupune cunoasterea limitelor si atunci esti un om moral".
"Un prieten adevarat nu mi-ar putea cere asa ceva, el cunoaste etica mea fata de justitie."
"Totodata, dupa trecerea in nefiinta, din viata unui om raman realizarile sale, iar pentru el insusi amintirile si experientele traite pe parcursul vietii."
"Procurorii au prea mult liber-arbitru, iar eu nu o sa tolerez asa ceva ca judecator".
"Sunt foarte corecta, dar cu exceptii."
"Prin verbul a discredita inteleg a injura."
"Empatie inseamna capacitatea de a rezona cu fiecare individ ca sa ii preiei mesajul."
"Vreau sa fiu judecator, pentru ca judecatorul are o viziune bilaterala, spre deosebire de procuror sau avocat."
"Ignoranta inseamna nepasare fata de societate."
"Vreau sa devin magistrat pentru ca imi doresc o mai mare adrenalina si sunt predispus spre a fi impartial."
"Vreau sa ma fac judecator, pentru ca pot privi multilateral cauza, iar procurorul adopta o vedere partinitoare."
"Justitia va fi mai solida pentru ca nu o sa judec in aparenta si nu voi fi blazata pentru ca refuz sa fac cuiva calitati."
"Justitia imanenta este justitia rapida, cu caracter practic."
"Un exemplu de virtute care inseamna pasiune este spiritul de echipa care impinsa peste o anumita limita se transforma in exces de zel."
"Exista impartialitate obiectiva si impartialitate subiectiva. Impartialitatea subiectiva inseamna partinire pur si simplu."
"Ca judecator nu trebuie sa fiu impartial".
"Eu vreau sa ma fac judecator pentru ca sunt mai calma si nu vreau sa supar pe cineva, sa ma mustre constiinta."
"Pasiunea e acel element care vine din exterior, de exemplu prejudecatile."
"Ignoranta inseamna pasivitate."
"Puterea si ignoranta duc la impartialitate."
"Onestitate inseamna ca, in facultate, cand plecam in excursie cu colegii mai saraci, le dadeam bani pentru ca imi placea compania lor."
"Imi doresc sa fiu remarcabil" Ce inseamna pentru dumneavoastra sa fiti remarcabil? "Sa fiu filantrop". De ce vreti sa deveniti magistrat?
"Ma gandeam, in retorica mea mea interioara, de ce trebuie sa respectam legea, de ce este egala pentru toti. Am avut o atragere fata de reguli, de disciplina."
Unii candidati comit grave greseli gramaticale. De pilda:
"...cat si pentru o persoana cu care intrii in contact..."
"...pentru a depasii situatia critica..."
"...unul i-a totul..."
"...ideia de justitie..."
"...intelepciunea sa lasand sa perpetue peste mii de ani importanta educatiei..."
"...Pentru a stabilii cea ce este permis unei persoane sa faca, mai intai sunt reglementate comportamentele, atitudinile interzise, rezultand astfel ceea ce nu ii este interzis sa faca, ceea ce nu este reglementat, ceea ce este permis unei persoane, libertatea acestuia."
La spetele de etica, o parte insemnata a candidatilor nu a reusit sa identifice problemele si optiunile posibile, in functie de diversele ipoteze prezumtive.
Dovedesc o atitudine rigida, aleg o varianta de raspuns la care nu renunta, considerand (probabil) ca scopul urmarit de membrii comisiei este de a adresa intrebari si de a dezvolta subiectul doar pentru a-i "incurca".

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Analfabetii astia?
Vai de noi; de ei nu se pune problema. Fericiti cei saraci cu duhul!
Justitia si serviciile de informatii par sa fie singurele domenii ale autoritatii etatice unde se practica parcurgerea unor etape de selectie severa.
Doar 140 admisi din 3297, mai putin de 4%, dupa cel putin 3 probe dificile.
Daca am aplica asemenea metode la candidatii propusi de partide pentru parlament, probabil ar fi catastrofal, si la gramatica, si la exprimare verbala, si la coeficient de inteligenta, si la cunostintele teoretice, nici nu mai vorbim de etica.
E incredibil ca am construit modele societale unde e absolut necesar sa dai examen tehnic si test psihologic ca sa conduci o masina auto pe motiv ca trebuie evitat sa omori pe cineva pe strada, dar nu exista astfel de examinari pentru a lasa pe cineva sa conduca destinul a milioane de oameni si sa influenteze decisiv mersul economiei, culturii, etc.
Mi se pare un minim ca cetatenii doritori sa guverneze o natiune sa fie testati macar psihologic, daca nu si tehnic (cunostinte minime juridice, economice, de sociologie, etc).
"Alegerea" respectivului candidat de catre un alt grup de cetateni nu poate fi pretext pentru a-l scuti de examinare, pt ca nu-i confera acelui cetatean nici sanatate mintala, nici competente, nici inteligenta.
La astfel de examinari sa poata participa absolut oricine dorecte, sa fie o certificare "tehnica" ca te poti inscrie in cursa electorala.
Se va reduce foarte mult riscul patrunderii in Parlament si in structuri guvernamentale a tot felul de infractori, de stupizi inculti si grosolani sau de incompetenti.
Cred ca am avea o neta ameliorare a calitatii parlamentarilor si guvernantilor.
Indivizii astia vor ajunge sa judece in tribunale/judecatorii si sa imparta dreptatea.... cum altfel decit strimb, dupa citi neuroni are fiecare.
Magistrati platiti bine, cu salarii mari, privilegii peste privilegii, diurne babane, pensii grase, inamovibili dar analfabeti si agramati, fara logica si avizi de bani. Asta ofera ei la privilegiile oferite de statul RO.
Asta nu inseamna ca actualii magistrati sint sfinti, nici pe departe, sint acelasi aluat. Sint curios ce spaga au dat la intrare? Multumita "marelui" liberal toasu' stoica avem asemenea "somitati" .
DEX-ul limbii romane e ceva facultativ pt mediul juridic. Colectia lor de cuvinte antagonice cu DEX-ul e impresionanta.
Ce sentinte vor da asemenea specimene ????? indivizi care n-au citit in viata lor o carte decit poate revistele de cosmetice si scule de gradinarit.
"Sunt foarte corecta, dar cu exceptii." - exceptia e cind iau spaga 3 sticlute de oja si un ruj sau 3 fire cabanos.
"Prin verbul a discredita inteleg a injura." - no comment
Daca asta e rezultatul reformei justitiei atunci demolati toata sandramaua si construiti alta din nou. Asta e bascalie, din pacate in forma continuata.
No shit.
Ca absolvent al Facultatii de Drept (Univ.Bucuresti) pot sa va confirm ca este o mare problema cu educatia tinerilor, asa cum a constatat si autorul. Eu am ales alta cariera, mi-am deschis o afacere, dar inca am destule cunostinte in acest domeniu si stiu ce se petrece.
M-a dezamagit un filmulet de pe youtube, postat acum cativa ani de o televiziune de muzica de la una dintre petrecerile facultatii de drept (sau de la un bal, nu mai stiu) - prezentatorii ii intrebasera in gluma pe studenti daca vor lua spaga si multi au zis ca da - si nu mi s-a parut ca glumeau toti.
Jalnic!
Nu merită să-i "discreditez" un pic?
Sita ,sita cat mai deasa ca alfel ne ducem de rapa la orce adiere de vant !!!.
https://www.youtube.com/watch?v=MjR-lid8478