Site-ul Tolo.ro publica miercuri o investigatie realizata de jurnalistii Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan, care arata ca pompierii stiau de existenta clubul Colectiv cu mai bine de o luna inainte de incendiul devastator din 30 octombrie, desi dupa tragicul episod au sustinut mereu ca habar nu aveau de acest club.

Ziarul a descoperit un document pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015 din calculatorul firmei de evenimente Emagic.

"Veniti la clubul Colectiv ca organizam festivalul PLUM! Estimam 2.000 de oameni pe seara", citeaza din document jurnalistul Catalin Tolontan pe blogul sau tolo.ro

Faxul a pornit pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, catre numarul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

"Organizam un festival in datele de 25 si 26 septembrie a.c. in clubul Colectiv si la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti", i-au anuntat cei de la Emagic pe pompieri.

"La festivalul PLUM estimam in fiecare dintre cele doua zile un numar de 2.000 de persoane pe seara" fax de la firma Emagic catre IGSU, 23 septembrie 2015 Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, daca nu cea mai mare din Romania.

Pe lista sa scurta sunt Depeche Mode, Shakira sau B`estfest Summer Camp.

In acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor catre IGSU s-a facut pe sistem Orange de mail-fax si a ajuns in 210 secunde la destinatie. Pe spatele faxului exista confirmarea automata de primire de la numarul de fax al Inspectoratului General de Situatii de Urgenta.

Ce s-a intimplat mai departe? Pe 25 si 26 septembrie festivalul de muzica electronica PLUM a avut loc la clubul Colectiv si, alaturi, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri.

"La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activitatii din locatia respectiva", sustinea Raed Arafat, pe 31 octombrie, dimineata, scrie Tolo.ro

IGSU face o ancheta

In urma sesizarii primite de la jurnalistii de investigatie. IGSU a raspuns:

"Buna seara,

In urma verificarii informatiei transmisa institutiei noastre, va comunicam faptul ca documentul la care faceti referire a fost identificat in corespondenta primita de IGSU la data de 23 septembrie 2015, in jurul orei 23.27. Intrucat solutionarea documentului era in competenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, acesta a fost redirectionat acestei unitati, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28. In urma informarii imediate a sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta cu privire la existenta acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov pentru identificarea documentului si a circuitului de solutionare a acestuia. Concluziile rezultate in urma verificarilor vor face obiectul unei note raport ce va fi inaintata sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta".

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, cel care a fost imediat informat si care, azi noapte, a ordonat controlul, este Raed Arafat, scrie sursa citata.