Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului ar putea fi discutat miercuri de plenul Camerei Deputatilor, informeaza Agerpres.

Actul normativ, care figureaza pe ordinea de zi a plenului de miercuri, are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Proiectul prevede interzicerea completa a fumatului in toate spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii, inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achizitioneze, indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon. Totodata, legea contine unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei.

Potrivit proiectului de lege, fumatul este permis numai in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise; sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa; sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis in celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.

Nerespectarea prevederilor legii impune sanctiuni cuprinse intre 100 si 15.000 de lei. La prima abatere sanctiunea consta in amenda plus suspendarea activitatii unitatii respective, iar la a doua abatere - amenda si inchiderea unitatii.

Senatul, in calitate de prima Camera parlamentara sesizata, a adoptat proiectul de lege in anul 2011.