O echipa de medici de la Spitalul Militar Central a castigat medalia de aur la Concursul international de inventica Eureka, de la Bruxelles, cu inventia "Proteza de sold scurta femurala cervicala", potrivit Mediafax.

Din echipa care a reprezentat Romania la concursul organizat in cadrul Salonului Innova, au facut parte: Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, Cezar Ionut Calin, medic specialist oncologie medicala, si asistent medical licentiat Ileana Mariana Mates/ Sectia Clinica ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC).

Echipa a obtinut, pentru inventia "Short femoral stem cervical endoprothesis" (Proteza de sold scurta femurala cervicala), cinci distinctii, respectiv: medalia de aur a Salonului Innova, Premiul special al Sectiunii "Medicina si sanatate" si trei diplome, acordate de delegatiile Frantei, Rusiei si Poloniei, arata un comunicat de presa al SUUMC.

Acest proiect de cercetare-dezvoltare si inovare stiintifica in domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC si Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), sens in care din echipa au mai facut parte profesorul Augustin Semenescu, de la Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, rectorul UPB Mihnea Costoiu si conferentiarul universitar Catalin Gheorghe Amza.

Produsul final al activitatii de cercetare-dezvoltare este reprezentat de o proteza de sold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin insurubare si cimentare in colul femural, dispozitiv medical ale carei principale avantaje sunt atat posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cat si asigurarea unei conservari maxime a masei osoase, a precizat sursa citata.

Ideea acestui proiect i-a apartinut maiorului medic Moga Marius, din Sectia Clinica Ortopedie si traumatologie a SUUMC, care, in urma cu un an de zile, a initiat dialogul cu echipa de cercetatori din cadrul Politehnicii.

"Preocuparea medicului militar a fost determinata de practica medicala zilnica care l-a adus, in nenumarate randuri, in situatia luarii unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. Astfel, in ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic si tratament pentru pacientii sai, multi dintre acestia fiind diagnosticati cu diferite afectiuni cu interesare osoasa, derivate din patologia oncologica. Obiectivul proiectului le-a permis celor care au facut parte din echipa de cercetatori din SUUMC realizarea unui tratament individualizat pentru fiecare pacient si o integrare rapida in viata sociala", se mai arata in comunicatul SUUMC.

In 2015, pentru inventia "Short femoral stem cervical endoprothesis" s-a obtinut brevetul national, urmand ca, la inceputul anul viitor, sa se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel international, a acestui dispozitiv medical.

Participarea Romaniei la Eureka, devenita una de traditie, s-a materializat, si in acest an, prin 31 inventii inscrise in competitie, majoritatea dintre ele fiind deja in stadiul de realizare prototip sau produs, pentru care s-au obtinut 23 de medalii de aur si opt medalii de argint, precum si 29 de premii speciale.