Preturile petrolului risca sa coboare sub 40 de dolari pe baril, pe fondul temerilor investitorilor ca marii producatori, mai ales cei din OPEC, vor continua sa creasca productia pentru a-si pastra cota de piata, considera analisti citati de MarketWatch, preluat de Mediafax.

Sonda petrolFoto: Flickr

Cotatiile titeiului au revenit luni pe scadere, ingrijorarea legata de supraproductie umbrind datele referitoare la scaderea numarului de platforme petroliere in SUA.

Reprezentantii OPEC se vor reuni pe 4 decembrie la Viena, dar informatiile existente indica deja ca statele membre vor continua politica actuala, in pofida protestelor producatorilor mici.

La bursa din New York, cotatia petrolului WTI, de referinta pe piata americana, cu livrare in ianuarie, era - la momentul publicarii acestei stiri - in declin cu 3,34%, la 40,50 dolari pe baril. Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, este in coborare cu 2,22%, la 43,67 dolari pe baril.

"Scaderea sub 40 de dolari pe baril a petrolului WTI este foarte posibila", a declarat Barnabas Chen, analist la compania OCBC.

Saptamana trecuta, Departamentul Energiei din SUA a anuntat o crestere cu 0,3 milioane de barili a stocurilor, in saptamana incheiata pe 13 noiembrie.

Analistii in domeniul energiei au avertizat ca preturile petrolului vor fi presate de revenirea pe piata a Iranului, in lunile urmatoare, care va amplifica problemele de supraoferta.

Un alt factor care afecteaza preturile petrolului este aprecierea dolarului, in asteptarea majorarii dobanzilor in SUA.