Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ionita si adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA Hoyt Yee vor co-prezida luni, , la sediul MAE, cea de-a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea "Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si SUA", informeaza ministerul de externe.

La eveniment, organizat in parteneriat cu Ambasada SUA la Bucuresti, va participa si ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm.

Cu acest prilej, va fi trecut in revista stadiul cooperarii bilaterale Romania - SUA si vor fi discutate obiectivele, liniile de actiune si prioritatile de cooperare bilaterala in perioada urmatoare, transmite sursa citata.

La lucrarile reuniunii Task Force vor lua parte reprezentanti ai institutiilor romanesti cu responsabilitati in implementarea Declaratiei Comune si ai Ambasadei SUA in Romania. In marja sesiunii plenare, vor mai avea loc la sediul MAE o sesiune de consultari pe teme bilaterale si euro-atlantice de interes comun, precum si reuniunea Grupului de lucru pe probleme economice si comerciale din cadrul Task Force.

In data de 13 septembrie 2011, la Washington D.C., a fost adoptata, la cel mai inalt nivel, "Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii". Declaratia reprezinta primul document politic bilateral care consacra, in scris, Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, si contine domeniile prioritare de cooperare bilaterala.

In contextul adoptarii Declaratiei Comune a fost decisa constituirea unui Task Force pentru implementarea acesteia. Misiunea principala a Task Force-ului o reprezinta stabilirea obiectivelor si directiilor de actiune pentru extinderea si aprofundarea cooperarii bilaterale.