Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca in urmatoarele doua saptamani va fi programata o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in care va fi decis raspunsul Romaniei la cererea de asistenta din partea Frantei, confruntata cu cel mai grav atac terorist din istoria sa. Franta a cerut statelor UE "o participare militara sporita" pe anumite teatre de operatiuni.

Parisul dupa atacuriFoto: HotNews.ro

Ciolos a declarat duminica la Digi 24 ca in acest moment Ministerul Apararii si cel al Internelor lucreaza la conturarea raspunsului la apelul Frantei.

Reamintim ca ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a invocat pentru prima oara articolul 42-7 din tratatele europene, care prevede o clauza de solidaritate in caz de agresiune impotriva unei tari membre a Uniunii Europene, la patru zile dupa atacurile teroriste din Paris de la 13 noiembrie. Acest articol este similar cu articolul 5 din Tratatul NATO la care au recurs Statele Unite dupa atentatele din 11 septembrie si a carui activare a condus la interventia Aliantei atlantice in Afganistan.

Le Drian a solicitat tarilor UE "o participare militara sporita" pe anumite teatre de operatiuni externe si sprijinirea Frantei in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic Irak si in Siria.

"Franta nu va putea fi singura in aceste teatre" de razboi, a subliniat Le Drian, in cadrul unei reuniuni a ministrilor europeni ai apararii, la Bruxelles.

"Franta doreste sa ceara partenerilor europeni sprijinul lor - cu titlu bilateral - in masura posibilitatilor, in lupta impotriva Daesh (acronimul arab al SI) in Irak si in Siria, si o participare militara sporita din partea statelor membre in teatrele de operatiuni unde Franta este prezenta", a explicat ministrul.

"Franta cere asistenta in acest moment dificil, cand UE este atacata. Cred ca raspunsul UE trebuie sa fie da", a reactionat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea ministrilor, potrivit unui diplomat care a participat la discutii.

"Trebuie sa punem in practica un mecanism clar de unitate si solidaritate" dar Franta "va trebui sa specifice natura asistentei si a ajutorului asteptate", a aratat ea.