Traficul rutier in Vama Albita, judetul Vaslui, s-a aglomerat, in ultimele zile, odata cu inasprirea controalelor la frontiera, ceea ce a condus la cresterea semnificativa a timpilor de asteptare pentru cei care intra in tara, oamenii fiind nevoiti sa stea la rand cel putin o ora, transmite Mediafax.

Inasprirea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, printr-o masura dispusa de Consiliul pentru Afaceri Interne al UE, a condus la aglomerarea Vamii Albita in ultimele trei zile, pe sensul de intrare in tara.

Chiar daca valorile de trafic sunt unele obisnuite, numarul de masini care asteapta la rand a crescut semnificativ, in conditiile in care controlul documentelor si al autoturismelor s-a inasprit. Astfel, cei care intra in tara din Republica Moldova trebuie sa astepte la rand minimum o ora, fata de cateva minute cum se intampla, cel putin pentru cetatenii din state membre ale UE, pana in urma cu cateva zile.

In plus, autoritatile de frontiera au decis sa nu mai functioneze acea poarta de intrare in Romania destinata special celor cu cetatenie a unui stat membru al Uniunii Europene.

"Practic, nu mai exista artere de control cu prioritate. Toti cei care tranziteaza Punctul de Trecere a Frontierei Albita sunt supusi unui control amanuntit, atat asupra documentelor, cat si asupra bagajelor, fiind verificati in toate bazele de date pentru a se vedea daca nu exista alerte pe numele lor", a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera (STPF) Vaslui, Irina Mirica.

Pe langa inasprirea controalelor, STPF Vaslui a decis suplimentarea personalului in Vama Albita, totodata infiintandu-se inca o cabina suplimentara pentru politistii de frontiera.

"Pe langa suplimentarea de personal in punctul de trecere al frontierei, sunt constituite rezerve de control pregatite sa intervina daca situatia o impune. Toate aceste masuri sunt luate pentru siguranta noastra, a tuturor", sustine Irina Mirica.

Potrivit acesteia, masurile suplimentare de control se vor mentine, cel putin deocamdata, pe o perioada de trei luni.

Statele membre au decis implementarea imediata a masurilor sistematice de control la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra persoanelor care beneficiaza de libertatea de circulatie, anunta Consiliul UE pentru Afaceri Interne, intr-un comunicat oficial.

"In plus, pe baza identificarii necesitatilor urgente si posibilelor solutii care vor fi comunicate de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului 2015, vor fi suplimentate, din martie 2016, controalele la frontierele Spatiului Schengen, prin consultarea bazelor de date ale Interpol", precizeaza institutia.