Aproximativ 36 de hectare de teren arabil, pasune si fanete din mai multe localitati ale judetului Maramures au fost inundate, sambata, in urma ploilor, iar specialistii ridica un dig de protectie cu saci de nisp pentru protejarea statiei de captare din Craciunesti, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, in zona Piatra, comuna Ruscova, se actioneaza pentru aducerea la mal a doua utilaje care au ramas in albia raului Tisa.

"Sambata, in judetul Maramures s-a instituit codul portocaliu, fiind inundate, din cauza ploilor, doua hectare de teren arabil, zece hectare de pasuni si fanete, a fost afectat DJ 171 A pe o portiune de aproximativ un kilometru in localitatea Sieu. Au mai fost inundate 12 hectare de teren arabil si 12 hectare de fanete in localitatile Giulesti si Berbesti. In localitatea Craciunesti, se intervine pe albia raului Tisa pentru ridicarea unui dig de protectie cu saci de nisip pentru protejarea statiei de captare apa si pompe, cu efective ale mai multor institutii si personal din cadrul comitetelor locale pentru situatii de urgenta. In zona Piatra, comuna Ruscova, se actioneaza pentru aducerea la mal a doua utilaje care au ramas in albia raului Tisa", se arata in comunicat.

Reprezentantii ISU Maramures adauga ca, in municipiul Baia Mare, pompierii Detasamentului "Capitan Marchis Adrian" au intervenit la decolmatarea a doua podete, iar in Viseu de Sus pompierii au fost solicitati sa intervina pentru a evacua apa din subsolul inundat al unei case.

"Tot personalul Detasamentului de Pompieri Sighetu Marmatiei, aflat in tura libera, a fost alarmat si se afla pe teren pentru a monitoriza zonele cu risc si pentru a interveni acolo unde se impune", se mai arata in comunicatul ISU Maramures.

La nivel national, peste 2.500 de pompieri sunt pregatiti sa intervina in judetul Maramures si in unele zone din Bihor, Cluj, Bistrita-Nasaud si Salaj, aflate sub avertizare cod portocaliu de ploi, si in cele 16 judete avertizate cu cod galben de ploi, ninsori si viscol.

Judetul Maramures si unele zone din Bihor, Cluj, Bistrita-Nasaud si Salaj sunt, din noaptea de vineri spre sambata si pana duminica, sub avertizare cod portocaliu de ploi, iar 16 judete din nordul si vestul tarii au fost avertizate cu cod galben de ploi, ninsori si viscol.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, incepand din noaptea de vineri spre sambata si pana duminica la pranz va ploua in vestul, nord-vestul si nordul tarii, unde cantitatile de apa vor depasi local 25-30 de litri pe metru patrat si izolat 50 de litri pe metru patrat. In Muntii Apuseni si grupele nordice ale Carpatilor Orientali, dar si la inaltimi de peste 1.800 de metri in celelalte masive, in noaptea de sambata spre duminica vor predomina ninsorile si se va depune strat de zapada. Precipitatii mixte sunt posibile duminica si in zonele de deal din vestul si nordul teritoriului. In majoritatea regiunilor, temporar, vantul va avea intensificari in majoritatea regiunilor, cu viteze de 55-60 de kilometri pe ora. La munte, in special in zona inalta, vantul va avea viteze de peste 90-100 de kilometri pe ora, trecator viscolind ninsoarea.