- Discursul sustinut de Klaus Iohannis (Sursa: presidency.ro)
Expresia "Cand voi fi mare..." reflecta visuri si asteptari pe care cel mai adesea le uitam cu trecerea anilor. Dar visele copilariei sunt cea mai autentica reflectie a unui viitor nealterat de prejudecatile celor din jur, de limitarile impuse de "nu ai voie", "nu se poate" sau "e imposibil". Este o imagine a unei lumi cu personaje pozitive, in care toti, indiferent de statutul social, suntem capabili sa realizam ceea ce ne propunem, in care invingi doar prin fapte bune si curaj, in care provocarile au un final fericit si in care putem deveni orice ne propunem.
De aceea, dragi copii, va multumesc pentru acest manifest, care imi da convingerea ca intarind comunicarea intre voi si adulti, sub toate aspectele, putem transforma lumea ce ne inconjoara in acea realitate care sa va reprezinte si sa va sustina. Respectul fata de opiniile voastre, deschiderea fata de argumentele aduse in sustinerea acestora si implicarea in procesul decizional sunt esentiale pentru devenirea voastra ca adulti si cetateni activi.
Astazi, la aniversarea a 25 de ani de la semnarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului, vreau sa reafirm respectarea si garantarea prevederilor sale pentru toti copiii aflati pe teritoriul Romaniei, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, in masura in care este, nationalitate, apartenenta etnica sau origine sociala, de situatia materiala, incapacitatea fizica, de statutul la nastere sau de statutul dobandit al copilului ori al parintilor.
Societatea romaneasca trece printr-o perioada de maturizare democratica. Multi tineri incep sa isi doreasca mai mult de la cei care ii reprezinta, ceea ce este o conditie esentiala de functionare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorinta dumneavoastra de implicare de acum sa se pastreze si in etapa maturizarii.
Avem nevoie de cetateni activi in politica, in societatea civila, in comunitatile locale si in toate institutiile si organizatiile din Romania. De aceea, dorinta voastra de a fi auziti este complet indreptatita si trebuie stimulata, sprijinita si promovata in scoala si in societate.
Aceasta participare trebuie sa completeze un proces educational care sa va permita sa deveniti cetateni implicati.
De aceea, in urmatorii doi ani imi doresc ca intreaga societate sa devina parte a unui exercitiu de imaginatie - cum ne dorim sa arate scoala romaneasca pentru a putea educa romanii de maine. Imi doresc o reforma autentica, o schimbare profunda fiindca, din pacate, boala sistemului de educatie romanesc nu este lipsa de reforma, ci reformita cronica de care sufera de la revolutie incoace. Am avut multi, foarte multi ministri ai educatiei si fiecare a incercat o reforma sau chiar doua. Ceea ce nu-mi doresc este o reforma formala si ceea ce imi doresc este o dezbatere publica larga, de lunga durata, urmata de schimbari profunde, care pot fi motivate si care dau rezultate.
Dragi copii,
Contributia voastra, ca cei mai tineri beneficiari ai procesului educational, este esentiala pentru ca viziunea educatiei pentru Romania de maine sa fie una solida, ambitioasa si pe termen lung. Entuziasmul, lipsa de limitari de toate tipurile, imaginatia si familiaritatea cu lumea tehnologiei moderne, pe care cu certitudine noile generatii le au in doze mari, sunt esentiale pentru o viziune asupra educatiei racordata la realitate.
Astazi avem privilegiul sa va ascultam si ocazia sa sarbatorim 25 de ani de cand intreaga lume a considerat esential sa avem un document care sa garanteze drepturile copiilor, in baza a patru principii: non-discriminarea; urmarirea celor mai bune interese ale copilului; dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare si respectul fata de parerile copilului. Imi doresc ca aceste principii sa stea la baza deciziilor politice si administrative.
In incheiere, va doresc mult succes in devenirea voastra ca adulti si va asigur ca eu sunt alaturi de voi!
Deci, corect ar fi să spunem că România suferă de reformoză :P
Cei care reformeaza cu adevarat un sistem sunt tocmai beneficiarii lui, pe principiul ( clientul nostru stapanul nostru ), in cazul acesta parintii si copiii, insa deocamdata ei sunt marginalizati constant de sistem pe principiul "nu ne invatati voi pe noi cum sa va invatam".
Unde esueaza parintii si educatorii in procesul de educatie este tocmai incapacitatea de a oferi o perspectiva corecta copiilor. Multi copii ar invata poate si singuri, daca ar sti spre ce sa tinda. Insa vor afla de mici ca "in tara asta nu se poate face nimic", "trebuie pile", meditatii, samd., toate cele care le vor forma o imagine stramba despre lume, imorala. Profesorii, cei tineri mai ales, sunt din pacate parte din lumea asta imorala. Au ales, spre deosebire de cei mai in varsta, un salariu de mizerie si un statut precar in societate si nu scapa nici o ocazie sa se planga de asta. De ce ? In mare din cauza unei lipse de perspectiva. As avea toata compasiunea pentru ei daca n-as sti ca vor transmite tocmai aceeasi lipsa de perspectiva multor generatii, "nenorocindu-i" si pe ei.
Dar la români, atât copiii cât și părinții lor (la rândul lor, victime ale unui sistem educațional deficitar) își aleg școlile pe principiul: ți-am dat banii, dă-mi diploma.
În Occident, cele mai costisitoare școli (indiferent de nivel) sunt și cele mai exigente.
Aia care tine trei zile...si e tinuta pe HN de cativa....
Eu mi-am luat adio de la o asemenea "dezbatere cu rezultate".
-----------
Ce "reformita"? ! Unde ati vazut Dvs. macar o singura masura de reforma a educatiei, in afara de evaluarea bianuala (care a dat ceva ceva rezultate, dar subtiri)?
------------------
Stati asa incremenit in proiect, ca domnul Ciolos va "ajuta" aducand experti internationali si importand procedure de recrutare din Comisia Europeana, axate pe subiecte "ca la scoala", pentru a incuraja si mai tare formarea de gandire copy-paste.
Domnu Ciolos lupta din greu impotriva formarii capacitatii professionale romaneti si Dvs. tineti discursuri mobilizatoare...
Vai de capul nostru.
in rest NIMIC.
Daca prima chestie era un care tinea de bun simt - asta pentru ca nesimtirea natiei asteia a adus scoala in halul in care este azi - a doua s-ar putea rezuma la un singur cuvint: bani. Dublati salariile profesorilor, in primul rind, aduceti procentul din PIB alocat educatiei la 6% si dati-i afara din sistem pe toti absolventii de Spiru Haret si alte minuni, care au ocupat catedrele, maimutarindu-se cu titlul de profesor. Nu sint oamenii astia de vina pentru halul in care a ajuns scoala azi - la salariile care se ofera acum in sistem nu se pot angaja ca profesori decit oameni semianalfabeti, plus vreo citiva entuziasti, care se lecuiesc repede - dar atita timp cit astfel de profesori predau elevilor, nu exista nici o speranta. SI absolventi de facultate bine pregatiti - daca au mai ramas si din astia, avind in vedere nenorocirea din ultimii 20 de ani din invatamint - nu vor veni sa se angajeze decit pentru salarii normale, cit de cit, nu pentru acestea, putin mai mari decit ale femeii de serviciu din scoala. Daca nu se dau bani pentru educatie, mult mai multi decit acum, restul nu este decit vorbarie goala. Puteti sa reformati curicula scolara de 1000 de ori, sa schimbati manualele tot asa, sa introduceti calculatoare peste calculatoare - efectul este zero si nu se face altceva decit se maresc sumele plimbate drept spaga de la experti la functionarii din minister si inspectorate. Nici o curicula nu este buna, atita timp cit nu are cine sa predea lectiile, si majoritatea profesorilor de azi nu pot sa faca asta.
Subscriu.
Dar nu si la modalitatea de rezolvare pe care o vedeti, penrtu ca se refera la efecte , nu la cauze
Teste NATIONALE pe baza testelor Pisa in fiecare semestru si un sistem de plata a acelor salarii de baza mari in concordanta cu rezultatele elevilor la acele teste. Si cu gradul de progres al elevilor. Fiindca exista riscul sa fie refuzati elevii slabi, iar o recompensare/penalizare si in functie de progresul elevilor ar stimula tocmai lucrul si cu elevii slabi.
Lucruri simple, de stabilire a indicatorilor de performanta, pe care orice manager inteligent si competent le aplica in sectorul privat.
Probabil ca reformele Abramburicai ii sint pe plac lui Klaus.
Dacă ar fi fost doar un politician cu altfel de carieră în spate, i s-ar fi putut reproșa.
Cu prea-multele discipline si teme IRESPONSABIL de grele nu provocati decat repulsia fata de scoala. Un copil care sta de la 8 la 13 la scoala are deja 5 ore de activitate; acasa poate sa mai faca teme timp de 1.5-2 ore si ajunge la 7 ore de activitate zilnica, ceea ce este mult. Mai mult de atat este o iresponsabilitate in numele "educatiei".
Copii trebuie sa mai faca sport, muzica, balet sau pur si simplu sa bata mingea pe maidan.
Iar vacanta sa fie vacanta, cu teme lejere - de citit o carte, de scris o mica compunere sau cateva problemute dintre cele mai usoare.
Ganditi-va cum a fost scoala voastra, a generatiei de 40-50-60 de ani. Faceti ca si copii de acum sa aiba parte de timp de joaca si lasati-le suficienta energie pentru acest lucru!!
Rezultatul un dezastru ,gloate de analfabeti cu diplome
tupeisti cu patalama cumparata se dau mari specialisti,mari profesionisti.
Vai de viitorul Romaniei .