Idilicul Maramures este prezentat in cheie sumbra intr-un amplu reportaj publicat, joi, de The Guardian. "Intr-un colt indepartat al Romaniei, vecinii se omoara intre ei pentru petice de pamant. Tradati de conducatorii lor, aceste comunitati rurale au apelat la violenta pentru a-si revendica drepturile", se afirma in articolul "Ucigasii din vecini", ce prezinta cazuri de crime pe care maramureseni le-au comis "pentru o palma de pamant".

"In fiecare an, in Maramures, vecini se omoara intre ei pentru aceste fasii contestate de teritoriu. Uneori, au fost si 40 de astfel de atacuri violente pe parcursul a 12 luni, iar saptamana dupa saptamana, asa cum in alte parti ale lumii sunt descrise accidentele rutiere, presa locala anunta ca inca un barbat - mereu un barbat - a omorat pentru cineva pentru o palma de pamant", scrie autorul reportajului Adam Nicolson.

  • Cum vede acesta violenta intr-un loc unde, potrivit relatarii, oamenii ara cu pluguri de lemn: "E usor sa te lasi fermecat de vraja acestui peisaj, a oamenilor care traiesc intr-o lume animata, bruegeliana. Ai crede ca e perfecta. Dar apoi, intr-o alta lumina, vezi cum oamenii merg la camp cu uneltele violentei: ranga de otel, cu care fac gropi in pamant; securea cu muchia lucioasa; parii de stejar, sapele, foarfecele si satarele - oate instrumentele cu care lucrurile pot fi administrate cu forta. Taiat, controlat, feliat, ciopartit, ucis: aspecte ale existentei de zi cu zi".

Articolul integral - aici