Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci si alte localuri din Capitala si din mai multe judete au fost inchise dupa incendiul din Colectiv, pentru incalcarea grava a normelor de securitate la incendii, toate fiind sigilate pentru a nu mai fi folosite intrucat ar pune in pericol siguranta clientilor, anunta Mediafax.

Dupa tragedia din clubul Colectiv, reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au facut controale la nivel national, pentru a vedea daca localurile cu afluenta mare de oameni respecta normele de siguranta in caz de incediu.

In urma verficarilor, 37 de localuri din Bucuresti si din mai multe judete au fost inchise doeoarece incalcau grav cerintele de securitate la incendiu. Toate cele 37 de localuri au fost sigilate petnru a nu mai fi folosite, intrtucat in starea actuala ar putea pune in pericol siguranta clientilor, au declarat pentru surse din randul autoritatilor de control.

Potrivit surselor citate, localurile inchise sunt din Bucuresti si din judetele Dambovita, Hunedoara, Teleorman, Suceava, Mehedinti, Giurgiu, Timis, Neamt, Sibiu si Caras-Severin.

In cazul acestor localuri s-a aplicat procedura de sigiliare, in baza HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor determinate de incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati.

Sursele citate au precizat ca, in judetul Teleorman, au fost inchise cinci restaurante si baruri, precum si Casa de Cultura din municipiul Alexandria, toate pentru ca nu respectau normele de siguranta in caz de incediu.

In judetul Sibiu, in 13 noiembrie a fost inchisa Casa de Cultura din municipiu, de catre ISU Sibiu, cu cateva ore inainte de inceperea spectacolelor dn cadrul Mozaic Jazz Festival.

Reprezentantii ISU Sibiu au inchis institutia pentru ca nu avea instrumente de avertizare a incendiilor si de stingere a acestora, dar nici autorizatie PSI, evenimentele programate sa se desfasoare acolo fiind relocate in alte sali din municipiu.

Toate caile de acces in Casa de Cultura a Sindicatelor au fost sigilate de reprezentantii ISU Sibiu, iar pe intrarea principala a fost lipit un afis urias pe care scrie "Oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor de catre ISU Sibiu pentru incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantiilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati".

In Bucuresti, in 12 noiembrie a fost inchis un club, de catre ISU Bucuresti-Ilfov, pentru nerespectarea normelor de aparare impotriva incediilor. Clubul nu ar fi avut suficiente cai de evacuare in caz de incendiu, nici sisteme de detectie automata a incendiilor si nici un numar suficient de marcaje pentru evacuare. Patronii localului au fost amendati cu o suma cuprinsa intre 30.000 si 100.000 de lei.i

In judetul Suceava, in 9 noiembrie a fost inchis bazarul din municipiu, unde functoonau 1.800 de spatii comerciale. Si in acest caz a fost vorba de nerespectarea normelor de siguranta in caz de incediu si lipsa autorizatiei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava. Una din problemele principale constate este legata de asigurarea cailor de acces pentru masinile de pompieri si functionarea hidrantilor. Inca de anul trecut reporezentatii ISU au solicitat Primariei, in a carui proprietate se afla bazarul, sa mute aproape 200 de chioscuri pentru a facilita accesul masinilor de pompieri in caz de incediu.

Sigiliarea complexului comercial a declansat un val de proteste in oras. Peste 300 de oameni au iesit in strada, saptamana trecuta, pentru a cere demisia primarului Ion Lungu, afirmand ca nu au din ce sa traiasca daca bazarul este inchis. Edilul a dat asigurari ca in doua saptamani va reusi sa rezolve problemele sesizate de inspectorii ISU.

In urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizatie de securitate la incendiu din partea ISU Bucuresti-Ilfov, au fost intensificate controalele in cluburi, baruri, discoteci, sali de spectacole si mall-uri.

Verificarile au loc si in contextul in care angajati ai ISU Bucuresti-Ilfov sunt acuzati ca au permis functionarea clubului Colectiv fara ca localul sa aiba aviz sau autorizatie de securitate la incendiu si, mai mult, nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere.