Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, in Slovacia, ca tragedia din Franta trebuie luata "ca atare", drept un atac terorist, iar Romania nu isi schimba pozitia fata de criza refugiatilor, considerand ca trebuie aplicate deciziile luate deja la nivel european, informeaa Mediafax.

Klaus Iohannis si Andrej KiskaFoto: Presidency.ro

Seful statului a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte sustinute alaturi de presedintele Slovaciei.

"Tragedia de la Paris trebuie luata ca atare. Este un atac terorist impotriva Frantei, pe fondul unui val imens de refugiati care vin sa caute siguranta pentru ei si pentru familiile lor in Europa. (...) Nu avem voie sa lasam sa fie distrus tesutul social al statelor noastre, nu avem voie sa lasam xenofobia, ultranationalismul, sovinismul sa devina relevante in societatile noastre", a spus Iohannis, intrebat daca Bruxelles-ul ar trebui sa-si schimbe abordarea dupa atacurile din Franta, mai ales in privinta cotelor obligatorii de refugiati.

Iohannis a subliniat ca Romania nu a fost si nu este stat tinta pentru acesti refugiati, insa abordarea UE trebuie sa fie ca terorismul are urmari extrem de grave "doar daca reactia este frica". In schimb, tarile europene si ale lumii trebuie sa ramana solidara si sa lupte impotriva acestui fenomen terorist, insa fara a se ajunge la "stigmatizarea unor colectivitati religioase care nu au nicio vina in aceasta chestiune".

"Trebuie sa mergem mai departe, trebuie sa ramanem solidari, trebuie sa continuam munca inceputa in Consiliul European, in Comisia Europeana, sa punem in practica lucrurile care au fost hotarate deja", a spus presedintele.

Seful statului a aratat ca aceste decizii vizeaza sprijinul pentru tarile de tranzit ale refugiatilor, dar si ajutor pentru tarile de origine ale acestei crize, unde trebuie gasite solutii.

Pe de alta parte, intrebat daca Romania va lua masuri similare ca Slovacia, care, prin vocea premierului, a anuntat ca va monitoriza populatia musulmana dupa atacurile teroriste, Iohannis a negat, spunand ca Romania nu va lua niciodata astfel de masuri.

"Populatia musulmana la noi nu va fi supervizata. Noi respectam minoritatile etnice si religioase in Romania", a spus presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis face, miercuri si joi, o vizita oficiala in Slovacia, unde se intalneste cu omologul sau, Andrej Kiska.

Presedintele va participa, miercuri, alaturi de seful statului slovac, la deschiderea Forumului bilateral al oamenilor de afaceri romani si slovaci. Iohannis va avea si o intrevedere cu premierul Slovaciei, Robert Fico.

Ulterior, Iohannis va avea o intalnire cu reprezentanti ai tinerilor profesionisti romani care isi desfasoara activitatea in zona Bratislavei.

Joi, Klaus Iohannis, alaturi de omologul sau, vor merge in orasul Zvolen, unde vor participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la Cimitirul militar al Armatei Romane din Zvolen si va participa si la ceremonia de decorare a veteranilor slovaci participanti la luptele de eliberare a teritoriului slovac in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cinci veterani vor fi decorati de presedintele Sloveniei, alaturi de Klaus Iohannis. Presedintele va avea si o scurta intrevedere cu veteranii si cu locuitorii orasului Zvolen.

Orasul Zvolen este recunoscut pentru cimitirul eroilor romani care au luptat, intre 18 decembrie 1944 si 12 mai 1945, pentru eliberarea Cehoslovaciei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cimitirul a fost construit in 1958, 10.384 de militari romani, dar si ai altor state participante la Al Doilea Razboi Mondial, fiind inmormantati acolo.

Alaturi de presedinte, in vizita oficiala din Slovacia participa si consilierii prezidentiali Leonard Orban, Laurentiu Stefan si Ion Oprisor, precum si noul ministru de Externe, Lazar Comanescu.