Proiectele de buget pentru 2016 ale Italiei, Lituaniei si Austriei risca sa incalce reglementarile europene referitoare la cheltuielile publice, a avertizat marti Comisia Europeana, care cere revizuirea planurilor pentru respectarea tintelor UE, relateaza MarketWatch, preluat de Mediafax.

Anuntul Comisiei Europene are loc la o luna dupa ce institutia a emis un avertisment similar in cazul Spaniei, care a depus proiectul de buget mai devreme.

Evaluarile publicate marti de Comisie fac parte din noul sistem al zonei euro pentru supravegherea planurilor bugetare ale statelor din uniunea monetara, al carui obiectiv principal este tinerea sub control a cheltuielilor publice.

Autoritatile de la Bruxelles evalueaza proiectele de buget inainte ca acestea sa fie aprobate de Parlamentele nationale. Daca identifica probleme majore, autoritatile UE pot emite recomandari oficiale care pot conduce la amendarea guvernelor care refuza sa le respecte.

In urma evaluarii finantelor publice ale statelor zonei euro, Comisia apreciaza ca indatorarea si deficitele bugetare din regiune vor scadea in 2016.

In baza bugetelor prezentate de statele membre, indatorarea va scadea de la 91,1% din PIB in 2015 la 90% din PIB in 2016.

"Pentru prima oara de la declansarea crizei, vedem ca datoriile publice incep sa scada. Este important ca guvernele sa continue implementarea unor politici fiscale responsabile, iar unele dintre acestea sa continue curatarea finantelor publice", potrivit CE.

UE a introdus in 2013 reguli bugetare noi, mai stricte, pentru tarile care folosesc euro, ca reactie la criza datoriilor care a pus in pericol viitorul uniunii monetare.

Procedura trebuie sa fie aprobata de ministrii de Finante, care se vor reuni pe 23 noiembrie in acest scop.Potrivit regulilor UE, deficitul trebuie sa fie sub 3% din PIB, iar datoria publica de maximum 60% din PIB. Exista si exceptii, in cazul unor evenimente considerate in afara controlului statului.

In urma solicitarilor guvernelor UE, Comisia a anuntat marti ca impactul bugetar al numarului exceptional de mare de refugiati va fi luat in considerare in evaluarea posibilelor deviatii de la regulile bugetare, in 2015 si 2016.