Grecia s-a inteles cu creditorii sai in privinta reformelor ce trebuie facute pentru a primi urmatoarea transa de bani
Acordul, convenit in cursul diminetii, va crea conditiile si pentru deblocarea unor fonduri de 10 miliarde de euro necesare recapitalizarii bancilor.
Potrivit acordului de sprijin in valoare de 86 de miliarde de euro convenit in vara, Grecia trebuie sa adopte 48 de masuri de reforma, considerate de importanta majora, in schimbul transei de imprumut de 2 miliarde de euro necesara platii salariilor, facturilor si arieratelor.
Finalizarea primului set de reforme, impreuna cu unele suplimentare legate de sectorul financiar, a reprezentat o preconditie pentru ca Grecia sa primeasca fondurile de 10 miliarde de euro necesare bancilor.
Reformele convenite mai trebuie sa treaca joi si de votul Parlamentului de la Atena, inainte ca reprezentantii Ministerelor de Finante din zona euro sa aprobe frunizarea celor 12 miliarde de euro, au aratat oficiali europeni.

VIDEO Autostrada la care se lucrează de peste șase ani / „Ritmul de lucru este descurajant. Perspectiva să se circule în 2021, tot mai puțin probabilă”
Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
record al datoriei publice, scadere a PIB-ului, lipsa de fonduri publice, evaziune si frauda fiscala la scara nationala, clasa politica vizibil incompetenta, partide extremiste la guvernare, economie fragila bazata pe servicii si turism, greve si anarhie in administratie, blocaj al oricarei reforme substantiale, imagine internationala distrusa pentru mult timp.
Chiar si acum, cand tara nu mai are bani, cand e nevoie sa vina UE sa plateasca pensii si salarii, cu mare greutate pot fi convinsi grecii sa abandoneze proastele obiceiuri si sa accepte reorganizarea societatii lor pentru a deveni functionala si eficienta indeajuns pentru a se sustine singura.
Reforme pe care tarile din estul Europei sau din lumea anglo-saxona le-au facut de ani de zile si astfel au ajuns sa aiba cresteri economice importante si datorii publice sub control (sau in scadere, ca Romania), sunt inca "dezbatute" pe la Atena de oameni care sunt direct vinovati de dezastrul tarii lor.
Din pacate, Grecia nu e veriga slaba a UE doar in economie si finante, s-a dovedit la fel de iresponsabila si in "gestionarea" fluxului migrator din Turcia.
Cu frontiere inexistente, cu verificari superficiale ale refugiatilor (asa a trecut si pasaportul fals al teroristului din Paris), cu "impingerea" migratorilor catre frontiera micutei Macedonii, cu refuzul de a fi ajutata de vamesi si graniceri din alte tari UE.
Cunosc bine orgoliul ultranationalist al grecilor, insa mi se pare ca ei nu mai pot oferi solutii corecte pentru tara lor.
Ar fi mai util ca pentru o vreme Grecia sa devina un protectorat "de facto", pentru ca unii mai bine pregatiti si mai decisi sa ii puna pe picioare finantele si sa ii pazeasca frontierele.