Patriciu Achimas-Cadariu, propunerea lui Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Sanatatii, a primit luni aviz favorabil, cu o abtinere si nici un vot impotriva, din partea membrilor comisiilor reunite pentru Sanatate din Parlament.

Patriciu Achimas-CadariuFoto: Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă"

Cadariu a avut un discurs scurt in care si-a prezentat activitatea profesionala si a enumerat cateva idei care considera ca pot fi implementate.

“Sunt elemente importante care probabil in acest moment cauta sa isi faca loc in legea care ne defineste. Si am sa dau un singur exemplu: malpraxisul. Va cer spriinul de a completa legea, eventual noi va vom putea aduce informatii care sa va fie utile in procesul legislativ, sa va spunem exact ce isi doresc toti acesti actori despre care vorbeam inainte (n.r.: medici si pacienti).”, a spus Patriciu Achimas-Cadariu, in timpul audierii.

In discursul sau, ministrul desemnat al Sanatatii a subliniat ideea implementarii unor programe de prevenire a aparitiei si raspandirii bolilor.

“Va spun ca cu tarie, cred ca un program de educatie pentru sanatate si, in acelasi timp, un program de profilaxie poate fi realizat. Educatia pentru santate nu este un slogan. Aceasta componenta pregateste viitorii pacienti sau potentiali pacienti pentru a sti cand sa se prezinte la medic, pentru a sti ce trebuie sa faca (...) pentru a nu se imbolnavi. Toate acestea vor scuti bugetul de o mare cheltuiala. (...) Programele de screening economisesc milioane de la buget si cred ca este o componenta asupra careia trebuie sa ne indreptam atentia", le-a spus Achimas parlamentarilor.