Ministerul-cheie ale Justitiei este ocupat de Cristina Guseth (venita din societatea civila, ONG-ul Freedom House), iar ministerul Finantelor de Anca Padiu (ex-FMI, actual Comisia Europeana).
De notat si prezenta unor ministri cu mare experienta in diplomatie. Lazar Comanescu (66 de ani), noul ministru de Externe, a mai ocupat aceasta functie in 2008, iar acum este consilier prezidential. Mihnea Motoc, propus la Aparare, a fost secretar de stat in MAE, a fost ambasadorul Romaniei la Comisia Europeana si la ONU, acum este ambasador in Marea Britanie.
Remarcabila este si prezenta unor manageri cu experienta in privat, precum Cosmin Borc (Economie, important de precizat ca a fost secretarul personal al lui Corneliu Coposu, acum CEO Lafarge), Marian Costescu (Transporturi, un mandat socotit totusi mediocru la CFR), Victor Grigorescu (Energie, acum membru in CA Electrica).
Ciolos a spus ca spera ca pana marti sa se incheie audierile celor propusi.
Dacian Ciolos a subliniat ca a urmarit sa aiba oameni cu competenta, experienta, cu viziune si cu experienta de management. El a tinut sa precizeze si ca circa o treime dintre ministri sunt femei.
Lista completa a Guvernului Ciolos:
- Costin Grigore Borc, vicepremier, ministru al Economiei, absolvent Politehnicii Bucuresti, vasta expereinta in managament, este director general la CRH, fosta Lafarge
- Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii si Administratiei.
- Lazar Comanescu, ministru Afaceri Externe. In prezent e consilier prezidential
- Mihnea Motoc, ministrul Apararii Nationale. Acum e ambasador la Londra. Motoc a fost ambasador la ONU, ambasador la Comisia Europeana
- Petre Toba, ministrul Afacerilor Interne. Cariera indelungata in domeniu.
- Anca Paliu Dragu, ministerul Finantelor. Este analist economic la Comisia Europeana. A lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru Romania al FMI. Cunoaste bine Ministerul Finantelor
- Cristina Guseth, ministrul Justitiei. Lucreaza la Freedom House, a coordonat multe proiecte care au promovat statul de drept. Si-a adus contributia la lupta impotriva coruptiei
- Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor. Este manager executiv la CFR. Are experienta bogata in domeniul transporturilor.
- Adrian Curaj, ministrul Educatiei si Cercetarii. Are experienta bogata in managemetul educatiei, a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO, Comisia Europeana.
- Claudia Ana Moarcas, Ministerul Muncii. Experienta de peste 25 de ani in domeniu
- Andrei Baciu, ministerul Sanatatii. Este un tanar medic chirurg, cu experienta in strainatate, dar si experienta privind mediul spitalicesc.
- Achim Irimescu, ministerul Agriculturii. A mai fost secretar de stat, cunoaste bine domeniul, este reprezentant al Romaniei la CE
- Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei. A lucrat la reprezentanta Romaniei pe langa Comisia Europeana
- Aura Raducu la ministerul Fondurilor Europene. A lucrat la Directia REGIO la Comisia Europeana. Acum e expert la BERD.
- Cristiana Pasca Palmer, ministerul Mediului. E sef de Unitate la Comisia Europeana. Are studii in strainatate.
- Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicatiilor. Experienta in sector
- Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii. Este profesor la Universitatea Bucuresti, a fost ambasador in Luxemburg
- Elisabeta Lipa la Ministerul Tineretului. O mare campioana, cu experienta manageriala la Clubul Dinamo, dar si la COSR.
- Am propus crearea unui post de ministru delegat pentru consultare publica si dialog social. O propun pe doamna Violeta Alexandru, acum director al ONG-ului IPP.
- Tot ca membru al guvernului il propun pe seful cancelarului premierului, Ioan Dragos Tudorache, jurist de profesie, mare experienta de manager, a lucrat pentru ONU in Kosovo, acum la Comisia Europeana.
- Dan Stoenescu - ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni. Este un tanar diplomat, acum la Ambasada Romaniei din Spania
- Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. Nu am putut propune un membru de partid, ci un om tanar, care lucreaza in Parlament.
- Aceasta este lista pe care o inaintez Parlamentului pentru audierile de maine si poimaine. Sper ca marti sa incheiem procedurile.
Declaratiile lui Dacian Ciolos:
- Sunt in masura sa va prezint lista membrilor guvernului pe care o sa o propun Parlamentului.
- Am urmarit sa aleg, asa cum am spus de la inceput, oameni cu competenta, cu experienta pe domeniile respective, oameni din sectorul privat, din administratia romaneasca sau europeana sau internationala, oameni care activeaza in diferite organizatii din societatea civila, oameni cu viziune, care au idei si experienta de managament
- Am urmarit sa avem si un echilibru de genuri, este unul din rarele propuneri de guverne care are cam o treime din membri femei
-Avem si oameni cu experienta bogata, dar si oameni tineri, insa cu formare profesionala solida si practica in domeniul lor si idei
- Am urmarit oameni profesionisti si integri, profesionisti si deschisi la dialog
- Voi merge in fata Parlamentului la audieri maine si poimaine
- Dancu e fost membru al PSD, dar l-am ales pentru experienta si viziunea pe domeniul pe care l-am propus. In administratie publica vreau sa venim cu un proiect pentru imbunatatirea procedurilor
- Nu am intentia sa vin si sa tai din bugete. In schimb, nici nu vreau sa pun in pericol credibilitatea Romaniei prin propunerea unui buget fara echilibru.
- Vreau echipa eficienta si profesionista. Nu vor fi decizii din start de a face schimbari in Guvern doar de dragul de a face o activitate.
- Aici nu e vorba de a schimba oameni, ci de a imbunatati activitatea. Cum putem introduce anumite criterii in evaluarea unui angajat in administratie, asta trebuie sa vedem.
- Am avut discutii cu Iohannis despre postul de premier doar cu o zi sau doua inainte de a-mi face propunerea formala. Inainte am avut discutii pentru o alta pozitie guvernamentala
- Citeste si:
FMI - Fond Monetar Internațional care reprezintă interesul marilor companii. las că-i bine pentru ...ei!
Ca nu a ajuns la virful nesimtirii si tupeului ca si mincinosul sau liviut minune e altceva dar la vremea lui .. o tempora, ce aprig era la banutii statului .
Despre experienta si activitatea sa profesionala ca sociolog/parlamentar/profesor este mult mai greu sa gasesti ceva negativ de spus... Da, este declarat "de stanga". La fel ca 90% din populatia romaniei care voteaza de 26 de ani politicieni care promit sa pastreze venitul minim garantat, sistemul de pensii de stat, asigurarea de sanatate obligatorie, TVAul si alte instrumente de guvernare de stanga.
Vreti un guvern liberal? (nici o legatura cu PNL..) Daca ar anunta maine Dacian Ciolos ca elimina salariul minim pe economie ce credeti ca s-ar intampla in tara? Dar daca ar anunta privatizarea serviciilor de sanatate?... Eliminarea subventiilor la transport, caldura, medicamente?.. Descentralizarea sistemului de venituri si cheltuieli?.. fiecare judet cu banii incasarile sale...
Problema Romaniei nu a fost niciodata guvernarea "de stanga", ci coruptia. Un guvern tehnocrat este un guvern pragmatic.. poate amesteca masuri de stanga si de dreapta dupa nevoi.
Si cu doctorasul ala au aratat ca e vorba de habarnism - toti sint acoperiti si o sa aflam greu cine ii controleaza. O sa simtim pe pielea noastra rezultatele. Nu imi exprima nici o incredere, am pierdut si ultima farima de speranta. Au pus batista pe tambal si acum o sa profite de nenorocirea de la Paris pentru a ramine cit mai mult posibil sub radar.
Fraierii spera si "ei" isi vad de treaba mai departe - in plina campanie anticoruptie la politie cistiga licitatia vw cu 2,5 lei mai ieftin decit Dacia; ce naiba, sintem prosti?
Ex. Ne spune despre Dancu orice, numai despre apartenenta lui PSD-ista nimic, ce sa mai zica ca prin el isi lasa Dragnea urmas fix la ministerul sau?!
E ca si cum l-ai pune pe Nastase in Guvern si ai vorbi despre munca lui la Institutul de Cercetari Juridice, autor a mai multor carti, dar nimic despre calitatea lui PSD-ista.
Bun. Sa vedem cum va inghiti chestiile astea, STRADA razvratita!
As fi vrut sa nu ma dezamageasca Ciolos. As fi vrut sa nu ma lase savad omul politic din el. De ce? Pentru ca se vinde ca tehnocrat. De asta.
Stiti cat castiga net un ministru? Un pic peste 1000 de euro/luna. Pentru o persoana onesta, care vine sa faca treaba, este un sacrificiu urias. Cine ii acopera diferenta de venituri? Daca esti obisnuit sa traiesti din 3-4000 de euro la Bruxelles?.. Si vorbim oricum de o pozitie foarte riscanta.. maxim 10-11 luni pana la alegeri.
Oare cati profesionisti, cate nume grele, au refuzat deja oferta lui Dacian Ciolos?..
Nu insisti ca esti in capul unui Guvern Tehnocrat, Nesustinut Politic, cand realitatea e fix pe dos. Fiecare dintre cei propusi sunt AI CUIVA dintre partidele politice, fie ca s-a cerut asta, fie ca s-a mers in preantampinarea dorintelor partidelor politice.
Apoi, ce Guvern de tehnocrati esti, cand insisti ca NU vei schimba oamenii "de sub" min. zisi tehnocrati? Aia sunt TOTI pusi acolo cu treaba de la partide. Ce nu-i clar?
Sigur ca trebuie facute jocuri, ca doar asta-i treaba politicienilor... Nu a tehnocratilor!
Parte din ministrii propusi au carnet de partid. Uite, madam Guseth, este membra in partidul MM10 sau cum s-o chema. O basista notorie.
Pitifelnicul ala propus de Cristian Busoi la sanatate nu era membru PNL, dar era mai manevrabil decit Vasile Blaga. Bine ca si-a facut poze pe fessebouque si vazuram si noi neste muschi...
Iar cei care nu au carnet de partid sint membri ai unor gasti ale societatii civile. Gregarismul e la fel de pernicios in societatea academica, civila ca si in mediul politic. De exemplu, Vlad Alexandrescu este in gasca lui Plesu in New Europe College. Mai mult, dinsul sta cu un crac si in gasca numita GDS. Cit de tehnocrat o fi oare?
Experienta de comisar il face un bun negociator.
Dar un bun negociator intre partide inseamna de fapt refuzul oricarei politici, intrucat este imposibil de format o doctrina de stanga-dreapta. Ar fi un non-sens.
Va reusi intr-adevar sa nu faca nimic, adica sa gestioneze cat de cat ce exista, blocand tara intr-un status-quo, ca intr-un regat fara timp.
Din pacate, este o mare iluzie ca se poate duce tara spr progress fara politica si fara partied politice.
Exista sisteme de conducere fara multipartidism: fascismul, comunismul si anarhismul.
O sa ridem din fese cind va ajunge doamna Guseth sa faca propuneri pentru sefii parchetelor, ca acusi-acusi vine vremea... Nu mai spun cum vor reactiona directorii de prin minister, toti juristi cu cunostinte bune de doctrina. Vine neica Guseth care stie sa scrie comunicate de presa de infierat coruptia, caca-maca...
Chiar nu inteleg de ce atitia s-a basicat cind cineva a spus ceva despre legatura personala, de casa dintre Guseth si Macovei. E o chestie de notorietate, nu trebuie sa bei cu ele prin baruri sau sa faci plaja ca sa stii asta.
Pacat...se mai pierde un an, iar din 2016 va fi din nou majoritate USL...asa ca au ars degeaba si sa iesit in strada pentru acelasi etern lucru...DEGEABA!
Se pare ca de comunisti poti scapa doar cu varsare de sange... :(
Să vedem rezultatele, după comentăm dacă e bună sau nu. Dar îndoiala există.
Gusset s-a format la Delegatia CE din Bucuresti... apoi au urmat celelalte....
...va doboara numele lui Soros....
Bun, o să-mi iau chiar și ochelari pentru rândurile alea de pe Linkedin în care dna și-a publicat CV-ul. Este o fundație Soros? Este. Este românească? Păi, nu! Sunt discuții? Sunt, tone! De ce să umbrească justiția așa ceva? Pentru că așa vreți dvs. Bun....
O să încerc să trec cu vederea chiar și prestația lamentabilă din parlament. Dna, de o notorietate de care doar dvs aveți cunoștință, s-a făcut, pe românește, de cacao.
Văd perfect, ochelarii o să fie de soare.
Dna pică la toate capitolele. N-o cunosc, nu-i doresc răul. Dimpotrivă...
Doar că nu e un nume de ministru al justiției.
2. A căutat un echilibru sa mulțumească strada,partidele ONG-urile, pana la urma politica este arta compromisului
3. Cine crede ca fără suport politic un guvern de tehnocrați poate face ceva, se inșeală!
4. Sunt optimist dar trebuie sa fie cu adevărat foarte buni ca sa demonstreze ceva intr-un timp atât de scurt.
Sint de acord cu punctele 2, 3,4.
Cum adică echilibru cu o treime ?
Programul de guvernare pune in practica o doctrina de partid. Cat e ea.
Un Guvern technocrat nu are cum sa puna in practica o doctrina, pentru ca nu are o doctrina. Prin urmare nu are logic cum sa aiba un program politic.
Sigur, formal, vor fi niste aiureli scrise pe o hartie, sa aiba ce citi in Parlament. Dar fara o politica in spate, va fi in realitate doar o noua pacaleala.
Un govern apolitic nu are cum sa aiba un program politic.
Sper ca parlamentul as fie contra in acest an....!
Ca poate sa gandesc..ma daca ridica stafeta astia prea sus!
si nu mai vrem ca hotii dovediti sa fie eliberati cu arest la domiciliu pentru ca au scris carti si s-au purtat frumos in pirnaie!
si nu mai vrem hotiile de cumetrie in toate ministerele
1 si ocuparea posturilor pe cumetrii si amantlicuri!!
vrem o tara ca afara au strigat tinerii revoltati de coruptia care ii ucide!!
si vrem protectie si paza adevarata!
avem destui colorati in tara care ne fac destule probleme, nu mai avem nevoie de alti dezrobiti care vedeti ce fac in vestul Europei!!
Acum asteptam taierile in carne vie!
demis acum 4 ani de la functia de sef al politiei pentru ca era mana in mana cu clanurile de interlopi din tara, printre care si cel cu scandal de la piatra-neamt unde s-au impuscat interlopii prin cafenele...
de restu numai bine, am inteles ca doamna de la justitie e prietena buna cu monica macovei...
Daca nu se anuleaza furtul asta, va fi rau.
N-a zis nimeni ca va fi usor, dar macar avem Guvernul de partea noastra de data asta.
Sa curga motiunile de cenzura de la mafiotii P$D-PNL-UNPR-ALDE-PMP!
O trista si bolnava menajerie.
Din aceasta masa gretoasa au fost culesi cativa (nu as spune daca buni sau rai, dar statistica nu le e favorabila).
Faptul ca nu te cunoaste nimeni nu e o garantie si nici profesionalismul nu e o garantie a bunei administratii.
Am sarit din lac in put.
Singura misiune a unui govern technocrat este sa pregateasca alegeri in care forte politice noi sa se poata manifesta iar oameni de o anumita calitate sa poate fi recunoscuti.
Dar acest lucru nu pare sa fie pe agenda publica a guvernului technocrat.
El se comporta ca si cum ar fi exponentii unui partid politic in exil.
Mi-au placut atunci, sper sa nu se dezminta
Numai dupa ce vor disparea 5 - 6 generatii atunci este posibil sa se mai schimbe ceva.
NU VA AMAGITI, TOTI VAD DOAR CIOLANUL SI NIMIC MAI MULT.