Federatia Internationala de Atletism (IAAF) a anuntat, vineri seara, pe site-ul oficial, ca a suspendat provizoriu forul de profil din Rusia, transmite Mediafax.

Ca urmare a suspendarii, atletii din Rusia nu vor putea concura la competitii internationale, inclusiv la Jocurile Olimpice, Rusia nu va putea gazdui competitiile internationale pe care le avea programate pentru 2016.

Suspendarea nu presupune interdictia de participare a sportivilor rusi la competitiile interne si nu inlatura obligatia ca sportivii de nivel international sa se supuna regulamentelor antidoping ale IAAF.

La 9 noiembrie, o comisie mandatata de Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a solicitat suspendarea Rusiei din toate competitiile sportive si a cerut retragerea acreditarii laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 de esantioane.

In raportul de la Geneva, dat publicitatii dupa mai multe cazuri de coruptie in cadrul IAAF (Federatia Internationala de Atletism), Comisia WADA a recomandat si inlocuirea directorului laboratorului de la Moscova si a acuzat autoritatile ruse de "intimidare directa" asupra acestui laborator.

De asemenea, Comisia a solicitat suspendarea pe viata a cinci antrenori si cinci sportivi rusi, intre care campioana olimpica la 800 metri Maria Savinova.

Raportul noteaza ca Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost sabotate prin prezenta mai multor atleti dopati. Desi raportul se concentreaza doar pe Rusia si atletism, Comisia WADA sustine ca "dopajul organizat" vizeaza si alte tari si discipline sportive.