Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca pe teritoriul Frantei ca, in urma atacurilor comise in Paris, vineri seara, presedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenta pe tot teritoriul Frantei.

"Acest lucru nu inseamna inchiderea efectiva a granitelor, ci introducerea de controale la frontiere pentru toate persoanele care doresc sa intre sau sa iasa de pe teritoriul francez. In aceste conditii, MAE recomanda cetatenilor romani ca, in masura posibilitatilor, sa utilizeze pasapoartele valabile alaturi de cartile de identitate", potrivit unui comunicat de presa al MAE.

Iata mai jos precizarile MAE

Starea de urgenta a intrat in vigoare pe teritoriul Frantei in cursul noptii trecute. Acest nivel de alerta permite autoritatilor franceze sa interzica circulatia persoanelor si sa stabileasca zone de protectie si securitate.

Tot in cursul noptii, autoritatile franceze au adoptat si un decret pentru punerea in aplicare a unor masuri consolidate in toate orasele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispozitii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricarei persoane a carei activitate este considerata periculoasa, inchiderea temporara a salilor de spectacol si a locurilor de reuniuni publice, predarea armelor si posibilitatea de a efectua perchezitii administrative. De asemenea, scolile, liceele, unitatile de invatamant, universitatile vor fi inchise sambata in Ile-de-France, iar excursiile scolare au fost anulate.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani aflati in regiunea pariziana sa respecte avertismentele de siguranta transmise de autoritatile franceze si sa evite orice deplasare. Daca se detin informatii despre cetateni romani care se afla intr-o situatie de urgenta, generata de vreun astfel de eveniment, se recomanda sa contactati Ambasada Romaniei la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

Totodata, se recomanda consultarea paginii de Internet www.mae.ro si se reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (disponibila gratuit in "App Store" si "Google Play"), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale.