Inspectia Judiciara a precizat, la solicitarea Agerpres, ca nu intelege ingrijorarea pe care unele persoane din mediul juridic o manifesta fata de sesizarile din oficiu si da asigurari ca toate verificarile sunt facute cu respectarea principiului legalitatii.

Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi exprima "ingrijorarea" fata de decizia de joi a Inspectiei Judiciarede a-i verifica pe judecatorii care l-au eliberat din arest preventiv pe Cristian Popescu Piedone in dosarul "Colectiv", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

"IJ nu intelege genul acesta de reactii, precum nici ingrijorarea pe care unele persoane din mediul juridic o manifesta. De asemenea, reamintim ca nu este pentru prima data cand IJ se sesizeaza din oficiu (cazul de viol din Vaslui, cazul de braconaj din Caras-Severin, cazul privind posibila incalcare a dispozitiilor privind interceptarile telefonice, cazul crimei din Iasi, cazul politistilor din Calarasi acuzati de viol, cazul judecatorului din Cluj etc.). Si in aceste cazuri rolul IJ a fost de a face verificari in vederea clarificarii aspectelor semnalate de mass-media, in sensul confirmarii sau infirmarii. Toate aceste verificari sunt facute cu respectarea principiului legalitatii", sustine Inspectia Judiciara.

Reamintim cao organizatie de magistrati, un ONG si ziaristi au criticat joi faptul ca Inspectia Judiciara s-a autosesizat in acest caz.Centrul de Resurse Juridice a cerut demisia de urgenta a Inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, apreciind ca "sistemul judiciar romanesc se afla intr-un pericol iminent cata vreme inspectori ai inspectiei judiciare se sesizeaza din oficiu cu privire la hotarari judecatoresti definitive".

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a criticat decizia Inspectiei Judiciarecalificand drept "inacceptabila si periculoasa" modalitatea in care intelege sa-si exercite prerogativele.

Inspectia Judiciara a anuntat joi ca s-a sesizat din oficiu si face verificari in cazul judecatorului Constantin Luchian Constantinescu,de la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis eliberarea din arestul preventiv a lui Cristian Popescu Piedone si a celor doua functionare din primarie.

ZiaristulDan Tapalagaa scris ca "a te autosesiza pe solutiile pronuntate de magistrati in timpul unei anchete reprezinta un semnal de prost augur in sistem, care nu ma indoiesc ca-si va apara independenta".