Ministerul Sanatatii anunta ca sustine amendamentul ce prevede plata orelor suplimentare pentru ce au venit voluntar pentru a ingriji ranitii din Colectiv
Amendamentele care au fost depuse la OUG nr. 35/2015 de catre deputat, vor fi sustinute ca amendamente agreate si de catre Ministerul Sanatatii la Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 27/2015, arata sursa citata.
Munca suplimentara efectuata potrivit alin.(512) incepand cu data de 30 octombrie 2015, se salarizeaza in functie de tariful orar aferent salariului de baza avut, la care se adauga un spor de 100% din tariful orar al salariului de baza.
"Prin acest amendament se propune plata suplimentara a personalului din sistemul sanitar care a acordat asistenta medicala, in afara programului normal de lucru, ranitilor din urma accidentului tragic din Clubul Colectiv. Este vorba de acei oameni care au venit in mod voluntar la serviciu, o parte dintre acestia lucrand non-stop chiar si 48 de ore pentru a incerca sa salveze viata persoanelor ranite", se scrie in comunicat.
"Munca suplimentara si efortul acestor profesionisti trebuie recunoscut, astfel incat plata orelor suplimentare pe care acesti oameni le-au efectuat mi se pare o masura binevenita. In conditiile in care ne confruntam cu exodul medicilor in strainatate consider ca este o pozitie justa ca atunci cand putem sa ii rasplatim pe profesionistii sistemului medical", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Impactul bugetar al acestei masuri este foarte mic, avand in vedere ca vorbim de un numar destul de mic de angajati, de un numar redus de unitati sanitare, explica MS, cu precizarea ca aplicarea prevederii se va face dupa ce va fi emisa o Hotarare de Guvern, iar sursa de finantare este Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
La presiunea strazii, guvernantii nostri incep sa se comporte normal, chiar extrem de normal. au gasit bani de medicamente, de ore suplimentare si inclusiv plata familiei celui plecat in afara cu sume care sa acopere cu adevarat cheltuielile aferente. Chiar au fost in stare sa fac un calcul corect si sa dea o suma acoperitoare. Nu imi vine sa cred cita competenta zace in acesti incompetenti.
Este clar ca daca am avea un alt sistem in care un ministru sau guvern sa fie mai usor de zburat atunci am duce o viata mult mai buna si Romania ar fi o tara in care sa poti trai cu demnitate.
Eu zic sa retinem lectia si sa continuam sa punem presiune pe politic sa isi faca treaba.
Oamenii aia au venit de acasa de buna voie, asa ca daca vrea vreun inspector de la Curtea de Conturi poate sa amendeze spitalul pt nerespectarea reglementarilor.
Ministerul le da oficial dreptul spitalelor sa plateasca orele respective; desi nu mi se pare cea mai buna metoda.
Oamenii respectivi trebuiau sa primeasca un bonus pt efortul deosebit depus in noaptea aceea, eventual insotit de o recompensa de onoare (nu stiu daca primaria acorda medalii sau titluri de onoare).
Asa, orele suplimentare banalizeaza totul...