Un factor-cheie in oprirea asimilarii comunitatilor maghiare din lume este sa fie ajutate sa-si pastreze identitatea printr-un sistem de educatie care sa promoveze legatura lor cu tara-mama, iar Budapesta nu se poate baza pe Guvernul roman in acest sens, afirma presedintele Parlamentului ungar, potrivit Mediafax.

Laszlo Kover, presedintele Parlamentului ungarFoto: Agerpres

Itr-un interviu pe care l-a oferit in perspectiva Zilei diasporei maghiare care urmeaza sa fie marcata duminica, Laszlo Kover a acuzat tarile vecine, in care in opinia sa exista un numar "semnificativ" de etnici maghiari, ca depun "eforturi constiente" de asimilare a acestor minoritati, in principal prin "schilodirea sistemului scolar", relateaza MTI.

Ungaria nu ar trebui sa se bazeze pe Guvernul Romaniei pentru a-i ajuta pe membrii diasporei maghiare sa-si pastreze identitatea ungara, a declarat presedintele Parlamentului ungar, potrivit MTI.

Tot asa cum poate fi folosita pentru accelerarea asimilarii, educatia poate fi folosita pentru a opri sau inversa acest lucru, a indemnat el.

Kover a citat legislatia privind protectia minoritatilor din Slovenia care permite comunitatilor etnice italiene si maghiare sa fie reprezentate in Parlament. Insa, in Slovenia au ramas atat de putin maghiari, incat mentinerea calitatii educatiei acestora este tot mai greu de mentinut, a apreciat el.

"Este insuficient ca acesti copii maghiari sa fie invatati limba. Trebuie sa li se dea o educatie competitiva in acea tara", a spus presedintele Parlamentului ungar.

Populatia Ungariei a inregistrat un "declin semnificativ" in ultimii 20 de ani, care ar fi fost si mai important daca etnicii maghiari nu s-ar fi intors in Ungaria din alte zone ale bazinului carpatic, a notat el.