Operatiunile de relocalizare a refugiatilor in cadrul UE se vor incheia abia in... 2101, in ritmul actual al repartizarii intre statele membre, a afirmat cu ironie, joi, in Malta, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Nu sunt deloc multumit de ritmul relocalizarilor", a declarat Jean-Claude Juncker in cursul unei conferinte de presa la finalul unui summit european desfasurat in capitala malteza, La Valletta.

In ultimele saptamani, au fost relocalizate mai putin de 150 de persoane din totalul celor 160.000 pe care Uniunea Europeana a prevazut sa le transfere din Italia si Grecia spre alte tari europene, a explicat presedintele Comisiei Europene.

"Daca vom continua in acest ritm, vom termina operatiunile in 2101", a adaugat el. "Trebuie sa acceleram si sper ca asta se va face", si-a exprimat dorinta presedintele Jean-Claude Juncker.

In total, statele membre ale UE si-au luat angajamentul sa primeasca in doi ani 160.000 de refugiati (din Siria, Eritreea si Irak) provenind din Italia si Grecia, din "hotspot"-urile unde trebuie sa se opereze o triere intre refugiati si imigranti economici la sosirea acestora.

Cifre precise si constrangatoare in ceea ce priveste refugiatii care trebuie primiti au fost fixate pentru toate tarile membre ale UE, pentru o perioada de doi ani, insa pe parcurs acestea trebuie sa notifice imediat in legatura cu locurile disponibile pentru organizarea primelor transferuri.

In repetate randuri, Comisia Europeana a indemnat tarile membre sa actioneze mai rapid pentru a se putea demara operatiunile de "relocalizare", mai scrie AFP.