O tanara in varsta de 19 ani dintr-o comuna suceveana, care a suferit in 5 noiembrie un accident feroviar si a fost internata in Spitalul Judetean Suceava, a murit, joi, in conditiile in care nu a putut fi operata intrucat familia ei, din cultul Martorii lui Iehova, nu a fost de acord cu transfuzia de sange, relateaza Mediafax.

Accidentul a avut loc in 5 noiembrie, in comuna suceveana Ciprian Porumbescu, dupa ce masina in care se afla tanara a ramas blocata pe calea ferata si a fost lovita de locomotiva unui tren. In urma impactului, fata a fost ranita grav, avand un traumatism cranio-cerebral, cu edem, fracturi costale care au afectat plamanul stang, dar si fracturi de femur la ambele picioare.

Pacienta a fost stabilizata, i-a fost indusa coma si ar fi urmat sa fie supusa unei interventii chirurgicale, dar aceasta nu s-a putut face intrucat era necesara transfuzia de sange cu care familia tinerei, din cultul Martorii lui Iehova, nu a fost de acord.

Surse din conducerea Spitalului Judetean Suceava au declarat ca familia nu se opunea interventiei chirurgicale, ci doar transfuziei de sange, iar pentru ca invoca dreptul la autodeterminare religioasa medicii suceveni au cautat solutii, inclusiv juridice, pentru a putea face operatia.

O comisie de arbitraj a analizat starea pacientei si incerca sa discute cu familia pentru a o convinge sa accepte operatia, dar joi dupa-amiaza tanara a murit, au declarat surse din spital.

In acest caz, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pentru a face o ancheta urgenta, prin Biroul Teritorial Suceava, la Spitalul Judetean Sf. Ioan cel Nou Suceava.

Ancheta are in vedere posibila incalcare a articolelor 22 si 34 din Constitutie privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si dreptul la ocrotirea sanatatii, precizeaza sursa citata, care considera ca nu s-ar fi respectat dispozitiile imperative ale articolelor 15 si 17 , alin. 1, din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.

Potrivit acestor articole, "in cazul in care pacientul necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamantul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar in cazul in care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este in interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate", in concordanta cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, articolele 2, 3 si 4 si Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.