Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) critica decizia Inspectiei Judiciare de a se sesiza din oficiu impotriva judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis eliberarea din arest preventiv a primarului demisionar a Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone calificand drept "inacceptabila si periculoasa" modalitatea in care intelege sa-si exercite prerogativele. Potrivit UNJR, prin asfel de actiuni Inspectia Judiciara se transforma "intr-un instrument de presiune impotriva judecatorilor, actiune ce are ca efect incalcarea independentei justitiei".

UNJR aminteste ca decizia instantei se ia pe baza unor dovezi transmise in cazul de fata de procurorii DNA, dovezi care sa sustine aceasta masura preventiva. Avand in vedere dovezile procurorilor, judecatorul decide "in baza legii si a propriei constiinte" daca masura este temeinica sau nu.

"Interventia inspectiei judiciare intr-un moment in care hotararea judecatoreasca nu este nici macar motivata, este o presiune inacceptabila asupra acestui judecator si o amenintare la adresa independentei tuturor judecatorilor si o violare flagranta a statului de drept in Romania. La aceasta presiune se adauga si actiunile din ultimul timp a DNA care incearca sa puna presiune asupra judecatorilor pentru a decide intr-o anumita directie, actiuni ce pot fi cu usurinta percepute ca atentand la independenta judecatorilor", arata UNJR.

UNJR informeaza ca "denunta cu hotarare orice presiune si orice atac la adresa independentei justitiei si il considera inacceptabil cu atat mai mult cu cat, in acest caz, vine de la o institutie care ar trebui sa apere independenta justitiei".

Totodata, UNJR critica si DNA, afirmand ca "aceste actiuni de presiune asupra judecatorilor au avut ca punct alarmant de pornire un raport al DNA de la inceputul anului prin care erau criticate, fara echivoc, hotarari judecatoresti definitive date in cauze in care inculpatii au fost trimisi in judecata de DNA".

Potrivit UNJR, actiunile Inspectiei Judiciare din ultima vreme o transforma in instanta de control judiciar.

"Toate aceste actiuni indreptate vadit impotriva judecatorilor care decid conform legii, propriei constiinte si pe baza probelor administrate in dosar, sa adopte o solutie sau alta, contrar propunerilor DNA, reprezinta anihilarea insasi a independentei justitiei", mai arata UNJR, aratand ca solicita Consiliului Superior al Magitraturii ca de urgenta "sa-si indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei si sa ia pozitie publica in acest caz".