Romania se va confrunta, in perioada urmatoare, cu intensificarea precipitatiilor ce vor conduce la cresterea riscului de inundatii rapide, in special in zona montana, una dintre principalele cauze fiind taierile de paduri, a declarat, joi, Roxana Bojariu, specialist in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) si expert in Grupul interguvernamental pe Schimbari Climatice, citat de Agerpres.

Pericol de inundatiiFoto: AGERPRES

"Intensitatea precipitatiilor creste in toata Romania, dar mai mult in zonele de munte, in Est si pe litoral. De aici, rezulta un risc crescut de inundatii rapide, mai ales in aceste regiuni. Numarul mediu anual de zile cu precipitatii mai mari de 20 de litri/mp creste in Romania, dar cel mai mult in zonele de munte. Riscul este cu atat mai mare, cu cat noi taiem padurile in zonele de munte. Stratul de zapada are tendinta de descrestere. Din pacate, in zona urbana avem probleme amplificate, pentru ca aceasta vine cu specificul ei. Modelul de dezvoltare al oraselor nu se potriveste cu modelele pe care noi le avem. Inundatiile urbane devin mult mai severe", a afirmat Roxana Bojariu, in cadrul unei dezbateri organizate de reteaua Bankwatch Romania, pe tema Conferintei pe Schimbari Climatice ce va avea loc in luna decembrie la Paris.

Pe de alta parte, specialistul ANM a precizat ca in Romania, in special in regiunile sudice, sud-estice si vestice, numarul noptilor tropicale se va inmulti.

"In Romania, cresterile de temperatura vor fi mai mari in zona extra-carpatica, in functie de scenariu. In privinta precipitatiilor, problemele sunt in sud si oarecum in vest, mai ales vara, cand cerinta de apa este mare. Numarul de zile cu valuri de caldura creste in toata Romania, mai mult in zonele extra-carpatice, de sud, sud-est si vest. De asemenea, creste riscul de stres termic, cu nopti tropicale din ce in ce mai multe, mai ales in zonele din sud, sud-est si vest. Orasele din Romania, asa cum sunt ele construite, amplifica problemele climatice. In Romania avem o problema cu modelarea si proiectarea socio-economica", a mai spus Roxana Bojariu.

Asociatia Bankwatch Romania, Greenpeace Romania, 2Celsius si Institutul Cultural Francez au organizat, joi, o sesiune informativa pe tema Conferintei pe Schimbari Climatice ce va avea loc in luna decembrie la Paris.