Procurorii DIICOT efectueaza, joi dimineata, 43 de perchezitii la patroni de baruri si cluburi din Bucuresti, in cadrul unei anchete ce vizeaza evaziune fiscala si spalare de bani. Patronii localurilor urmeaza sa fie dusi la audieri dupa perchezitii, anunta surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, coordonatorii grupului vizat in ancheta ar fi Tudor - Mihai Constantinescu, proprietarul Chocolat, ci cetateanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociati la societatile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL si Theoprod Art SRL.

Cele 43 de perchezitii au loc la toate punctele de lucru ale societatilor Choco Ateneu SRL, Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, Restaurante Tratoria Il Calcio SRL, Twins Downtown SRL, Twins Cafe SRL, Le Club Herastrau SRL, Rubicon Floreasca SRL, care detin localurile Chocolat, Tratoria Il Calcio, Fratelli, Le club etc.

Anchetatorii suspecteaza ca in Bucuresti activeaza un grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani prin desfasurarea de activitati comerciale. Acestia ar opera prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit tinerea unei evidente contabile duble (una reala in care sunt evidentiate veniturile adevarate si una fictiva ce reflecta venituri diminuate si cheltuieli majorate), au precizat sursele citate.

Coordonatorii grupului ar fi, potrivit surselor judiciare citate, Tudor - Mihai Constantinescu si cetateanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociati la societatile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL si Theoprod Art SRL.

In anul 2006 acestia ar fi achizitionat, de la S.C. Solutions Center S.R.L. din Constanta, programul informatic de contabilitate cu dubla gestiune, care se instaleaza pe casele de marcat.

Programul poate fi accesat cu ajutorul unui card aflat doar in posesia casierelor de la punctele de lucru ale societatilor, care permite accesul in memoria fiscala a casei de marcat si efectuarea unor operatiuni de impartire a produselor proprii, neimbuteliate, care inregistreaza o pondere mai mare in venituri si nu sunt fiscalizate, au mai aratat aceleasi surse.

De asemenea, a mai rezultat ca artizanii programului informatic de contabilitate au comercializat si pus la dispozitie acest program, cu buna-stiinta, si altor societati comerciale din piata, in aceleasi scop al fraudarii bugetului de stat.

Patronii localurilor care au folosit programul sunt suspectati de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la frauda informatica, toate in forma continuata.

In urma perchezitiilor, vor fi puse in aplicare 112 mandate de aducere, pentru cei 15 suspecti si pentru martori.

Prejudiciul este estimat provizoriu la 500.000 euro, insa, dupa finalizarea cercetarilor, este foarte posibil sa depaseasca suma de un milion de euro.