Consiliul Suprem al Magistraturii a decis, miercuri, sa nu o sanctioneze pe procurorul Ingrid Botezatu, in ciuda actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara, dupa ce aceasta nu a contestat decizia de eliberare a violatorilor din Vaslui, relateaza Mediafax.

Judecatoria VasluiFoto: AGERPRES

Inspectia Judiciara a cerut sanctionarea disciplinara a lui Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui, pentru ca si-ar fi exercitat functia cu neglijenta. Botezatu a refuzat sa depuna contestatie la decizia judecatorului de a-i elibera pe suspectii unei infractiuni de viol si lipsire de libertate.

Decizia CSM vine in aceeasi zi in care violatorii elevei din Vaslui si-au primit pedepsele definitive din partea Curtii de Apel Iasi. Decizia din luna augusta Jedecatoriei Vaslui a fost contestata atat de inculpati, cat si de avocatul victimei si de procurori. In urma deciziei finale, pedepsele tinerilor au fost majorate.

Sanctiunile care pot sa fie aplicate de catre CSM magistratilor sunt: avertismentul, diminuarea indemnizatiei cu 15% pentru una pana la trei luni, mutarea disciplinara pentru una pana la trei luni sau revocarea din fuctie si excluderea din magistartura.

Reamintim ca cei sapte tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, au fost judecati sub control judiciar, fiind acuzati ca au sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o fata de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de catre anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arest a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte.