Raportor ONU: Romania neaga amploarea saraciei si a discriminarii / 34% dintre copii sufera de privatiuni materiale severe
"Romania ocupa ultimul loc, sau aproape, in ceea ce priveste educatia, sanatatea, locuintele si serviciile sociale" in cadrul Uniunii Europene, a declarat Alston, raportor special al ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
In conditiile in care "peste 40% din populatie se confrunta cu riscul saraciei si al excluziunii sociale", cheltuielile statului care vizeaza imbunatatirea situatiei sunt "extrem de scazute", a spus el.
"Exista o statistica ce vorbeste de o puternica reducere a ratei saraciei in ultimii 10 - 15 ani (...) dar, potrivit Bancii Mondiale, nu este fiabila", a afirmat Alston.
Potrivit acestuia, pe baza acestor cifre inselatoare, "un inalt oficial al ministerului de Finante a mers pana acolo incat sa spuna ca 'Romania are multe probleme dar, din fericire, saracia extrema nu este una dintre ele'".
Situatia este deosebit de dramatica pentru copii, in conditiile in care 34% sufera de "privatiuni materiale severe", si pentru romi, unde 90% dintre gospodarii traiesc in saracie si 84% nu au apa curenta si electricitate.
Aici, numerosi responsabili au "negat orice problema" si orice discriminare a romilor, iar unul dintre ei a evocat "oameni care nu vor sa munceasca".
Potrivit lui Alston, Romania a adoptat o strategie nationala care vizeaza integrarea acestei comunitati, dar "lipseste vointa politica de aplicare" a sa, in conditiile in care guvernul nu alocat fonduri pentru punerea ei in practica.
"Raspunsul nu este ca acesti oameni vor sa ramana saraci ci ca guvernul nu vrea sa joace rolul care ii revine pentru a-i scoate din saracie", a subliniat el.
Evocand incendiul din clubul Colectiv, raportorul a estimat ca aceasta drama pune in lumina "negarea, coruptia, serviciile guvernamentale inadecvate si un refuz de asumare a responsabilitatilor".

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Deci e posibil sa aiba la una din ele, dar nu la cealalta.
Din experienta mea si de lucru in mai multe comunitati de romi, accesul la apa curenta este una din problemele cele mai mari, iar autoritatile publice locale si judetene sunt de cele mai multe multe ori fie nepasatoare, fie incapabile sa se ocupe de aceste probleme majore de infrastructura.
Iar cetatenii care cauta ei solutii pentru a rezolva aceasta problema (puturi, captare apa) se lovesc de o birocratie extrem de mare. Si astfel ajungi sa ai localitati in care sute de oameni beau apa din doua fantani construite in urma cu mai mult timp in urma si a carora apa nu mai este potabila.
Iar Primaria asteapta sa vina bani europeni pentru rezolvarea problemei.
http://www.apanuelux.ro/Manifest%20-%20Dreptul%20la%20apa.pdf
In Ro esti pe cont propriu, daca nu ai familie sau prieteni si daca nu ai educatie si vii dintr-un mediu defavorizat este jale, ramane saracia sau exilul, daca ai curaj si poti munci, dar cu riscurile aferente.
Speram ca nu se va lasa corupt!
E usor de dat din gura cand nu trebuie sa faci nimic...
Iar auzim ca trebuie alocate fonduri?
Dar respectarea legilor si munca cinstita cand incep sa ofere si ei?
Putinii tigani care fac asta nu o duc asa de rau. Din pacate, aia care sunt infractori o duc mult mai bine! Asta e problema.
Sa ne lase ONU cu lectiile lor de socialism.
Si de vreo 26 de ani invatam din societate ca o duci mai bine din punct de vedere material daca nu respecti legea.
Si orice sarac va incerca sa iasa din saracie cum se pricepe si cum a invatat pe baza exemplelor pe care le are.
E usor de manipulat un cimpanzeu beat care mananca doar cand vrea partidul.