Profesorii de Religie din Bucuresti au fost convocati astazi la Inspectoratul Scolar, dupa ce trei dintre ei au facut observatii "deplasate" despre tragedia Colectiv. Elevii au povestit ca profesorii de Religie le-au spus fie ca muzica rock este satanica, fie ca victimele au fost pedepsite pentru ca s-au dus in club sa se distreze, relateaza Digi 24. Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Inspectoratului a declarat ca la intalnirea din aceasta dimineata au fost si cei 3 profesori, precum si un reprezentant al Patriarhiei, si ca nimeni nu a fost de acord "cu asemenea modalitati de a desfasura o lectie".

Religia in scoliFoto: Agerpres
  • Un elev de la Colegiul Economic A.D. Xenopol a facut publice mai multe materiale primite de la profesorul de Religie, in unul dintre ele fiind scris ca muzica rock este satanica si are rolul sa-i departeze pe credinciosi de religie, transmite Digi 24. Directoarea a afirmat ca profesorul a prezentat doua texte la clasa, unul negativ si unul pozitiv, pentru a genera o dezbatere de opinii despre bine si rau.
  • Al doilea caz se refera la un profesor de la Liceul Tudor Vianu, unde profesorul de religie le-ar fi cerut copiilor sa scrie ce ar fi facut Fecioara Maria daca ar fi invitata la clubul Colectiv sau la un mars impotriva Guvernului, iar la Scoala Centrala liceenii spun ca profesoara de religie ar fi lasat de inteles ca tinerii ar fi fost pedepsiti de Dumnezeu pentru ca se distrau in club, potrivit televiziunii.

Marian Banu

Marian Banu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), a declarat ca intalnirea dintre conducerea inspectoratului si profesorii de Religie din Capitala a avut loc in aceasta dimineata. "Am avut o reactie foarte prompta si generala din partea parintilor: parintii ne-au determinat sa facem aceasta intalnire. Ei si-au exprimat pozitia transant", a explicat Banu.

"Intr-un moment in care toata lumea se gandeste cu piosenie la victimele tragediei de la Colectiv si in care profesorii de religie trebuie sa joace un rol important in educatia morala si crestina a elevilor, au fost 3 derapaje, care reprezinta opinii personale neadecvate vizavi de rolul muzicii in educatia tinerilor. Intr-adevar exista o tema in programa scolara referitoare la tinerii si muzica, nu avem nimic cu faptul de a se discuta sau a se asculta muzica, dar, din punctul meu de vedere, aceste pareri nu au ce cauta intr-o lectie. Profesorul trebuia sa le tina pentru sine, in scoala fiecare profesor trebuie sa fie foarte atent cu privire la ce transmite elevilor, fara sa le influenteze negativ comportamentul", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al inspectoratului.

Acesta a precizat ca "Inspectoratul Scolar a considerat ca este bine sa facem o intalnire cu toti profesorii de religie. A fost o intalnire pur si simplu prin care sa vedem modalitatile de tratare a acestui subiect. E foarte important ca sunt numai 3 cazuri; noi avem peste 450 de profesori de religie care isi fac treaba cu onestitate. Aceste 3 cazuri reprezinta o iesire din decor, o parere personala care nu tine cont de programa si manual".

"Toti profesorii de religie participanti au avut o pozitie principiala: nu au fost de acord cu asemenea modalitati de a desfasura o lectie si Inspectoratul Scolar cred ca in acest moment va avea pe aceasta tema mai multe intalniri metodice. Este un derapaj de la normele profesorului de religie, cu atat mai mult in acest context care presupune un comportament apropiat de elevi", a continuat Marian Banu.

Purtatorul de cuvant al ISMB a declarat ca la intalnire "au fost prezenti si cei 3 si unul a luat cuvantul si a zis: a fost o parere personala, nu mi-am dat seama ce fac. Daca noi nu intelegem universul, dorintele si trairile elevilor de liceu, inseamna ca traim in afara vremurilor, noi ca profesori. Trebuie sa intelegem realitatea".

"Pozitia Inspectoratului Scolar a fost prompta, nu ne transformam in inchizitie, in judecatori, nu e problema noastra sa ii sanctionam noi, pentru ca este o disciplina cu totul aparte si in general sanctiunile vin la probleme grave, penale", a afirmat Marian Banu.

Acesta a adaugat ca "Patriarhia a avut un reprezentant", care "a transmis un mesaj de normalitate si ca biserica e alaturi de cei care sunt in suferinta si ca mai ales profesorii de religie trebuie sa fie aproape de ei. In momentul de fata, este timpul mesajelor clare".