Decizie istorica la nivel european: Dupa divort, tatii sunt egali cu mamele in privinta copiilor. Cristi Danilet: Sa nu uitam ca sotul divorteaza de sotie, nu si de copil
Rezolutia aprobata luna trecuta propune masuri pentru a promova egalitatea intre barbati si femei in exercitarea autoritatii parintesti comune, inclusiv in cazurile de separare si divort.
Cristi Danilet pune la dispozitia celor interesati traducerea in limba romana a rezolutiei. De asemenea, raportul care a stat la baza rezolutiei a fost tradus in limba romana de catre ARPCC.
"Jurisprudenta din Romania, din pacate, confirma temerile europene si anume ca orientarea instantelor este majoritata inspre a acorda mamei domiciliul copilului si un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatalui. Chiar si dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalitatii practicienilor in drept si familiilor cu parinti separati sau divortati, inca se pastreaza vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei si consacrate de o jurisprudenta discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem", comenteaza judecatorul roman.
Este necesar ca avocatii sau judecatorii sa realizeze ca noua institutie a autoritatii parintesti comune cu privire la copil este cu totul altceva decat fosta institutie a incredintarii minorului, arata Cristi Danilet.
Acesta explica faptul ca modelul Cochem presupune o abordare interdisciplinara a cazurilor implicand conflicte cu privire la parinti-copil: cazul se trateaza juridic, psihologic si social; se evita transformarea salii de judecata intr-un camp de batalie; indivizii si insitutiile coopereaza; in centrul procedurii se afla medierea.
In baza principiilor acestului model de tratare a cazurilor judice cu copii judecatorii trebuie sa se retraga cat mai mult din campul decizional, lasand parintii sa decida, urmare a sesiunilor de mediere acolo unde este necesar, asupra modului in care isi vor imparti responsabilitatile cu privire la copil, dupa separarea lor, arata sursa citata.
"Sa nu uitam ca 'sotul divorteaza de sotie, nu si de copil'. Practic, respectarea interesului superior al copilului inseamna a i se asigura acestuia un contact cu parintii sai cat mai apropiat de cel avut inainte de separarea parintilor. Orice incalcare a acestui principiu lasa urme adanci asupra copilului si mareste tensiunile si conflictele intre parinti, transformand copilul intr-un simplu obiect de razbunare si santaj cum, din pacate, decenii intregi s-a si intamplat in Romania", mai scrie judecatorul Cristi Danilet.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
de parca tatii stau beti 24/31/365 .
Dupa tine toti tatii ar trebui trimisi la beci daca au tupeul sa divorteze.
Ca sa zici ca tatal sa petreaca mai putin timp cu copii pentru simplul motiv ca nu a alaptat e si mai mare aberatie. Ce facem cand mamele nu au lapte si tatal este cel care se trezeste sa faca laptele praf?
Si prin simplul tau comentariu as zice ca nu esti un tata esti un barbat care isi da cu parerea pe un subiect cu care nu are nimic in comun
Totusi ramane o problema. Banii. Pensia alimentara se calculeaza tot ca un procent din veniturile (in general) tatalui, si in prezent in functie de numarul de copii e de la 25 pana la 50 % parca. Si aici sunt 2 probleme: tatal da sa zicem 1000 de euro pensie alimentara, daca mama are venituri suficiente acei 1000 de euro nu vor merge integral spre mancare, haine etc copii si tatal nu are nici un control asupra lor. Foarte bine mama poate sa isi finanteze concediul la vara din banii aia.
Problema a doua, nu este o limita maxima, eventual corelata cu veniturile mamei. Daca amandoi sotii castiga 2000 de euro, au doi copii mama o sa aiba de fapt 2600 de euro si tatal 1400 de euro dupa pensia alimentara. Stiu o sa ziceti ca creste copii si bla bla, da e adevarat daca tatal dispare in totalitate din viata lor, dar daca e prezent , copii petrec zile, weekenduri adica timp semnificativ cu tatal, le mai cumpara chiar haine, jucarii etc, un calcul asa simplist nu mai este corect. Si cum am zis tatal practic finanteaza eventualele concedii ale mamei.
dar in realitate in alte tari e fix asa, uitate la Boris Beker ... 5 min de sex si a dat 80 de milioane :)
In tarile din vest (si la noi dar nu se aplica) pensia alimentara e calculata la momentul divortului pe baza castigurilor lui atunci
daca dupa aia esti dat afara problema ta :) :)
Mama devine antipatica pentru ca se asociaza cu munca si cu ce trebuie facut, in timp ce tatal se asociaza doar cu cadourile si distractia.
Aceasta "custodie comuna" este total gresita si impotriva intereselor reale ale copilului care primeste astfel per-total mai putin decit ar stabili legea si oricum, altceva decit ar avea el intr-adevar nevoie.
Aveti dreptate , din pacate pt noi , suntem finantatori ale concediilor si altor cheltuieli pt acele "mame" care se simpt ranite in orgoliu ca un barbat divorteaza si le lasa pe drumuri cu copilul......
Cat despre faimoasa pensie alimentara, acesta este dreptul copilului, nu castigul mamei. Daca era castigul mamei, se gaseau mijloace legale prin care mama sa poata renunta la acest venit in schimbul libertatii de miscare.
Sincer, imi e greu sa cred ca cineva cu copii poate divorta dintr-un moft. De obicei, tocmai copiii "lungesc pelteaua", in numele idealului gresit" sa aiba ambii parinti". Pana cand ajunge copilul sa se roage d eparinti sa dse desparta...
Tatii nu pot sa-si vada copii (ca deh legea nu se aplica si la tati)..ca asa vrea mama(cine o poate obliga?).
Ghici unde isi face concediile (avand in vedere ca din salariu nu isi permite) ..
Deci da, viata bate filmul...si vorbim fiecare prin prisma experientei eprsonale :)
Un alt motiv....majoritatea persoanelor alcoolice sunt barbati....si tot asa.....
Tarziu, ce-i drept, dar s-au trezit...
Mai bine eliminau parghia de santaj numita "acordul celuilalt parinte pentru parasirea tarii". Nici intr-un weekend in Bulgaria nu poti ajunge fara hartogarie notariala...
Ca "Tata care nu isi pune pe butuci cariera" crezi ca e mai usor sa lucrezi 9 ore la birou, sa iti faci datori in casa vreo 4 ore, sa sustii o sotie epuizata psihic si apoi vreo 6-8 ore sa le dormi pe 3/4 treaz?
Vechea meteanha: "mie mi-e greu si ce usor e aluia"
sau alegi.nu te obliga nimeni sa neglijezi cariera pt copil.sau invers.
Iar partea cu pensia alimentara este o aberatie in noua situatie in care ambii isi asuma cheltuielile cu copilul in mod egal.
Plata unei pensii alimentare a carei mod de folosire este decisa doar de unul dintre parinti este o fraiereala institutionalizata. Vrei sa faci ceva pentru copil, o faci pe banii tai, nu pe banii celuilalt. Iar noua directiva europeana iti da tot dreptul sa faci ceva pentru copil. Ca alegi sa nu faci nimic, asta deja este o cu totul alta poveste.
Atitudinea de a decide cum se cheltuiesc banii altuia (pe motivul ca sunt banii copilului, iar copilul iti este incredintat tie) este tipic comunista.
Tocmai pentru a-i contracara pe cei care "gindesc" ca tine, e necesara o lege care sa protejeze copilul.
Copilul este cel care are dreptul la 25-50% din veniturile parintilor. Cum asigura "custodia partajata" primirea acestei cote din venituri de catre copil?
Un copil e usor de manipulat, el nu-si cunoaste interesul, el se poate multumi si cu o gogoasa, in loc sa-i fie asigurata ridicarea nivelului sau de trai.
Ia mergeti voi la munca, nu la folosit copii pe post de cersetori pentru voi!
S-a cam duce timpul in care legea va da dreptul sa traiti pe banii altuia cu pretextul ca "sunt banii copilului".
Cand ai un copil, trebuie sa te gandesti ce poti sa-i oferi, nu ce poate sa-ti ofere copilul avandu-l incredintat tie.
Mai stiu eu unii care-si trimit copiii la cersit si fac copii doar pentru a incasa ajutoare sociale. Ar trebui sa va fie rusine!
Daca scoala copilului este langa blocul mamei, iar tatal sta in alt cartier, cum e posibil custodie comuna: O zi la un parinte, o zi la alt parinte? o saptamana la unul, o saptmana la altul>? O zi face unul mancare. o zi celalalt?? Dar stai ca si-a uitat caitele sau hainele la celalalt. Acest du-te vino este bulversant pentru copil!!!
Adica daca mama isi doreste ca cel mic, pe langa scoala sa faca un sport sau o limba straina. sa plateasca doar ea???
Asumarea cheltuilor in mod egal ????? De ce? SA FIE IN MOD EGAL SI TIMPUL PETRECUT CU:
- facut mancare, dus adus scoala, baita, dus la doctor cand are febra 39 la 1 noaptea, dus la sedinta cu parintii, probat hainute, facut ordine in camera copilului, spalat vase, mancare gatita - nu Mdonalds si restaurant doar, facut piata, facut cumparaturi , baita, pieptanat - facut codite, dus adus scoala si activitati extra., plimbat parc.
La revedere pensie alimentara. Custodie partajata !
Ce-i aia ca " barbatii nu sunt buni de ingrijit copiii"? Adica ii facem praf cativa ani inainte de divort si dupa ii reclamam la tribunal ca nu sunt intregi la cap.
Cat timp sant impreuna (casatoriti) mama ia o pauza din cariera sa zicem 1 an pentru nastere, alaptare etc.
dupa care tata ia si sotul un an de zile pauza din cariera pentru cresterea copilului, iar EGALITE.
Daca se ajunge la divort ambii parinti beneficiaza de aceleasi conditii.
Legea mi se pare corecta. In legatura cu plasamentul copilului in grija mamei iar este o prostie.
Trebuie verificat si mama si tata copilului.
Daca este un betiv, o bate, sta pe somaj desi este capabil etc. curtea ar fi indreptatita sa dea copilul spre crestere mamei cu drept de vizita tatalui.
Dar daca mama este o denaturata si umbla ca o catea in calduri cu ce drept este tatal vinovat ?
Deasemeni trebuie copilul plasat in grija tatalui cu mama avand drept de vizita.
Suportul material si emotional de crestere a copilului trebuie impartit FRATESTE adica jumi-juma.
Pensia alimentara trebuie platita de fiecare-n parte dupa caz.
Daca ea sa saturat de omul ei si cauta o noua jucarie atunci cu ce drept retine ea copilul? Valabil e si vice-versa.
Santem in sec XXI, asa ca legile trebuiesc adaptate la nivelul conteporan.
Si basta cu pensie alimentara pentru mama ( Alimony) daca nu este handicapata. Copilul da, mama la munca.
Va rugam dragi mamici, deschideti ochii bine inainte sa inaintati divort sau separare ca se schimba regulile jocului.
Dreptul superior al minorului nu este definit nicaieri in lege.
Am reusit in final sa "mituiesc" mama cu bani. Am copii mai mult de jumatate din timp dar platesc in continuare pensia catre ea.
Este mai mult timp cu copii mei decat as fi obtinut in instantele noastre.
trist. Ar trebui judecatorii sa fie atenti atunci cand un parinte arata un real interes si implicare in viata copiilor, si sa nu arunce "dreptul superior al minorului" in aer formuland rationamente proprii in care explica in baza probatoriului decizia, folosindu-se doar de acele elemente care ii suporta rationamentul si aruncand la cos cealalta jumatate care uneori este de fapt 80%.
inca o data trist pentru copii nostri. Pentru printii defavorizati. Trebuie sa traim cu asta.
Un parinte model.
Anul trecut, pe data de 9 Dec. le-am dus dimineata la scoala si la gradinita, apoi am plecat la birou, asa cum obisnuiam sa fac in fiecare dimineata. Doar ca, seara cand am ajuns acasa, am sunat la usa si nu mi s-a deschis, yala schimbata, la tel nu raspundea nimeni, la mesaje nici atat. Tocmai fusesem dat afara din casa de catre mama lor, inca actuala mea sotie (suntem in process de divort). Pana pe data de 5 Ianuarie 2015, cand copiii au inceput scoala si gradinita, nu am stiut nimic de fetitele mele. De atunci, mama lor le-a inclus intr-un program inuman si nedemn de stergere totala a mea, tatal natural al copiilor ei, din viata copilelor. Fetitele mele stiu ca eu sunt un curvar, ca umblu cu alte femei, ca nu ma intereseaza de ele...si alte astfel de mizerii. Asta, desi EU, ii trimit lunar suma de 1500 RON in cont,si periodic sacose cu mancare lasate la usa (nu-mi deschide usa) pt a ma asigura ca fetitele mele au ce sa manance. In aceasta vara, I-am trimis mesaj ''sotiei'', cu propunerea sa ducem fetitele in vacanta in Turcia. A fost cu greu de accord si numai dupa ce mi-a solicitat suma de 1500 Euro, asta desi vacanta a costat 3000 Euro. In continuare, imi vad copilele, 1 min dimineata, cand merg la scoala si gradinita,. Autoritatea tutelara, protectia copilului,politia, sunt doar niste glume proaste ale acestei societati. Nimeni nu face nimic pt ca ale mele fetite sa aiba acces la propriul lor tata. Nu stiu ce sa mai fac, efectiv aceasta femeie isi bate joc de proprii ei copii si de mine. Sper ca aceasta lege sa faca ceva benefic, atat pt copii cat si pt cei DOI parinti ai lor!
Cu asta in minte, in cazul in care procesul de divort este pe rol deschide imediat proces de ordonanta presedintiala in care sa ceri program pana la terminarea divortului, sau si mai bine: incearca sa fii atat de diplomat cu ea incat sa ajungi la o intelegere pe care sa o prezentati in instanta. Procesul se va incheia pe loc cu ce ati hotarat voi doi. Ofera-i bani dar nu direct. Spune-i ca pentru liniste, pentru a nu fi copii traumatizati... etc... si la final arunca si banii in ecuatie, ca sa fie bine... Iti va lasa bucuroasa copii la un program generos ca are si ea o viata de trait.
Atentie! avocatii pun paie pe foc si cand iti este lumea mai draga atunci vor cere si ei mai multi bani.
Succes si sa stii ca mai sunt si altii in situatia asta. Trebuie sa ne asumam discriminarea altfel ajungem la balamuc.
draga mea, tu realizezi pe ce lume te afli? Cum adica mi-am cumparat copiii la kg? Tu pricepi ca nu am acces la propii mei copii pt ca mama lor asa gandeste ca e bine?
tu realizezi ca fetitele mele sunt in real pericol???
Mama lor nu munceste din Dec. 2014, fara banii pe care-I trimit eu si sacosele cu mancare, aceasta femeie nu ar avea cum sa supravietuiasca. Nu mai spun de copilele mele.
Sincer, am impresia ca unele dintre voi, femeile, nu aveti habar pe ce lume va aflati. Considerati ca aveti doar drepturi, iar barbatii numai obligatii. Asa vedeti voi emanciparea si egalitatea intre sexe. Reciteste comentariul meu, poate pricepi din a doua incercare....!
Sper ca esti nevinovat si ca,in realitate, femeile s-au dat la tine - dupa cum m-I s-a intamplat si mie de cateva ori.
E drept ca nu stiu ce as fi facut sa fi fost in situatia ta...
Problema se pune alfel.
Este emoral ca un tata sa poata avea relatii cu copii numai daca plateste cu bani?
n'are rost cu voi... stand la coada in sala de tribunal am vazut zeci de cazuri trase la indigo.
m-a batut, ma inselat, bla bla bla bla.
Jocul avocatului ce reprezinta "mama"
ma opresc aici cu comentariile.
Eu imping tatal de la spate sa aiba contacte mai dese cu copilul - i-am oferit sa mearga sa o ia de la gradi, de la British, de la dansuri, sa vina cu copilul la consultatii medicale etc. Din nefericire el nu e in stare sa iasa din zona confortului personal (nu mai are masina si are si dosar penal pentru alcool la volan, depinde de actuala partenera pentru transport cu masina), iar fetita (4 ani), intreaba mereu "de ce nu vine tati sa ma ia de la gradi, de la engleza"...eu ce sa ii raspund ?
Doar dupa ce acestia au devenit autonomi, asa, pe la 10 ani, constata ca mama lor s-a cam ofilit si ca poate are un salariu destul de bun din care s-ar putea deduce o pensie interesanta.
Si cum inceputurile sint frumoase, de ce nu, cit mai multe!
In schimb, mama ajunge la peste 40 ani si muncita si cu cariera sacrificata si fara copii si, eventual, si obligata sa plateasca pensie. Si fara alte orizonturi.
Iar daca ajunge depresiva sau chiar se sinucide, tot ea e blamata.
:dus adus gradi/scoala, in timp ce celalalt parinte e liber:
- pregatit mancare, necesita timp - celalalt e liber
- Lectii, plimbari, explicatii, jocuri, baita, doctor, - celalalt parinte e liber
- dus adus extractivitati - celalalt parinte e liber in tot acest timp.
- cheltuieli gardi.scoala, mancare intretinere, doctor, o bona, ca nu exista bunici, iar mama are si ea un job si nu are cine lua copilul de la scoala la ora 12 ca sa stea cu copilul pana la 18, cand vine ea de la servici.
Custodie comuna? o sintagma care suna frumos.
Tot mama se ocupa, creste si educa copilul, pentru ca celelalt parinte oricum e nemultumit ca trebuie sa dea 1/4, iar mama nu sta sa-l verifice din job in job ce salariu are, iar cheluielile copilul cresc odata cu varsta.
Si tot mama insista ca tatal sa se implice mai mult, insa pentru el implicatia consta doar spatii de joaca, MDonalds, si jocuri pe tableta.
Iar daca tatal asigura o indeminzatie de 1000 lei, tot el are pretentia ca si mama la fel sa asigure l1000 lei, in conditiile in care ea se ocupa de copil zi-si noapte, oare e normal??? Timpul mamei petrecut cu copilul nu se cuantifica in nici un fel???
Cine si cum actualizeaza acesti 1/4 ai tatalui, pentru ca desi e custodie comuna, el sta cu copilul doar odata la 2 saptamani sau o data pe luna, in rest pretinde ca e ocupat si nu are timp, cum e posibil mereu sa-l umraresti unde are job si ce salariu are, pentru ca din proprie initiativa sa vrea sa fie corect fata de propriul copil greu de convins.
Iar cheluielile unui copil in Bucuresti, care are si bona, pentru ca nu are cine sa-l ia de la scoala, plus activitati extra:dans si engleza, plus mancare, intretinere, haine, doctor, etc ajung pe putin la 2000 de lei.
Ia spune tu:
de cate ori il scoti la plimbare?
de cate ori il duci la extraactivitati?
de cate ori il duci la doctor?(e ceva regulat/sistematic sau cum?)
nu de alta dar te plangi ca nu ai timp si esti ocupata cu serviciul.
tot incerc sa sa calculez, si tot calculez incercand sa ajung la 2000 lei pe luna consumati de un copil si tot nu reusesc,
poate ma ajutati voi care incasati pensie cu lista de activitati, sigur uit ceva.
Dimineata duc copilul la scoala - trezit la 6.45, pregatit micul dejun, pregatit pachet p scoala, facut codite - la 8 fara ceva sunt la scoala.
- la 8.30 sunt ajung eu la servici.
Luni si miercuri: Bona ia copilul la 12 si la 5.30 il duce la engleza: eu cand vin de la servici - iau copilul de la engleza la 18.30.
Marti si joi acelasi lucru, dimineata duc copiul la scoala, seara la 18.30 iau copilul de la dansuri.
Doar vineri imi trag sufletul.
Dar dupa ce ajung cu copilul acasa: Fac mancare, deretic, pun la spalat etc etc. Insist cu mancare gatita. mai fac si piata.
Copilul e alergic, are niste probleme cu dantura, periodic mergem la doctor, iar in perioada virozelor sunt "abonati" la GR. Alexandrescu.
Concediu medical eu imi iau, nu tatal.
Si da, caculeaza si dumneata cat costa:
- o bona - 1000;
- engleza - 200/luna.
- dans - 250 /luna.
- mancare - cam cat crezi dumneata;
- intretinirea la bloc, mai ales iarna - oare cat?
- doctor, ocazional sau periodic, plus medicamente sunt cheltuilei. Doat in martie am dat la medlife 700 lei doar pe analize.
- haine, incaltaminte in fiecare anotimp,
- detergenti, consumabile, electricitate,etc etc
- carti la scoala? - cam cat crezi dumneata.
SI da. mergem in parc, ata cat pot, sunt om si eu. Tot ce imi doresc este sa cresc un copil echilibrat si sanatos. Dar daca acest copil are si tata, sa faca si el atat cat fac eu, nu am pretentia de sume uriase, nu sunt nesimtita, dar in functie de ceea ce face copilul si ce isi doreste si el ca tata sa investeasca in copilul lui. De ce sa stea gratis la desene animate, cand mai bine face un dans??? Am toate cheltuiele pe bonuri, mai putin de la piata si cartile de la scoala si de la bona, Dar se poate interesa. Niciodata nu i-a zis rau copilului despre tatal lui si nici nu o voi face, dar am pretentia sa se implice mai mult, daca tot nu respecta 1/4 in mod efectiv.
Din punctul meu de vedere bona e cheltuiala pentru ca tu mama, sa faci o cariera, nici intru-un caz ca sa-i fie de ajutor copilului, poate ca el tanjeste sa stea cu tine nu cu bona
Nu toata lumea are bunici.
Te poftesc sa traiesti dintr-un salariu aferent unui serviciu de 4 ore / zi (tu si un copil) si dupa aia mai discutam.
Totul tine de implementarea legii in folosul copiilor, prin folosirea a tot ce pot da mai bun parintii.
Dupa analiza situatiei parintilor, instanta trebuie sa stabileasca ce, cum si cand trebuie sa faca fiecare parinte. Abia daca nu se achita de responsabilitatile stabilite de instanta judecatoreasca, i se poate retrage dreptul de timp si responsabilitati egale unuia dintre parinti.
Repet: Fiecare dintre parinti declara ce poate sa faca pentru copil. Instanta judecatoareasca analizeaza posibilitatile fiecarui parinte si decide ce, cum si cand. Nu un parinte pentru celalalt cum ar fi tentate unele persone pe-aici (evit sa mentionez genul).
dar cand mama e o "carierista" iar banii se duc in bona/after-scool nu prea mi se mai pare corect
poate e o comparatie tampita dar stiti cum vad eu pensia alimentara:
doi oameni cumpara impreuna o masina dupa care masina i ramane unuia dintre ei iar celalant plateste benzina.
acum legat de 1/4 iarasi e ciudat, cine stabileste ca 1/4 e de ajuns sau nu? cine urmareste ca banii astia sa fie folositi doar pt copil.
nu pot sa nu ma gandesc la cazurile lui Piturca si Reghecampf
Reghecampf judecat in Germania plateste in natura o pensie alimentara de 900 de euro/ luna ( desi inital a fost 1800 de euro)
Piturca judecat in Romania plateste pensie alimentara de 12000 de lei/ luna ( aprox 2600 euro) ( desi inital a fost aproape 40 de mii de lei)
sincer tare as vrea sa stiu ce face Vika cu bani astia si daca cei 12000 de lei sunt folositi doar pentru copil.
Fiecare vorbeste prin amara experienta personala, iar un loc comun nu prea exista...
Primesc cu interes aceasta noutate din domeniul custodiei si sper sa ajunga si la noi sa fie implementata pentru a nu se mai face atatea abuzuri din partea instantelor de judecata in favoarea mamelor.
Nu comentez nivelul la care scriu multi pe aceasta pagina, doar ca nu se tine cont de faptul ca oamenii sunt diferiti, adica atat mamele cat si tatii. De la mamele care isi abandoneaza copiii in spitale si pana la cele dedicate cresterii si educarii copiilor lor mai sunt si variante intermediare, asa cum sunt si in cazul tatilor, de la cei total dezinteresati pana la cei mult mai implicati decat mama.
Eu am crescut aproape singur fetita pe care o am cu fosta sotie pentru ca ea era prea ocupata de cariera etc. Chiar parasirea domiciliului de catre aceasta si lasand copilul in grija exclusiva a mea pentru a-si descoperii latura homosexuala, traind si in prezent cu o femeie, nu a reprezentat nici o problema pentru ca fata mea de 8 ani sa-i fie data spre crestere dupa 3 ani cat a durat procesul de divort. Intr-un mod vadit discriminatoriu, eu ca si tata nu am acest drept de a avea grija de copil in opinia instantelor de judecata. Cred ca principalul criteriu pentru care copilul i-a fost dat mamei, este doar ca este femeie si ca are un venit considerabil, fiind director de HR la o mare companie de bere, venit pe care il obtineam si eu oricum, dar asta nu conteaza.
Deci o lege care sa stapaneasca instantele de face atat de mari nedreptati, este binevenita!
Se pare ca, asa cum ne vad anumitele doamne care au o parere formata despre barbati cum ca nu sunt capabili etc, de la aceasta parere pleaca si toate completele de judecata, acestea fiind compuse in proportie de 100% din femei. O propunere catre cei care pot face ceva in sensul acesta, ar fi aceea de a se insista in ideea ca orice complet de judecata intr-un proces de divort cu copii, sa aiba in componenta cel putin un barbat judecator.
Le urez succe
si implicarea activa in viata si nevoile copilului..!!!! Ori pt o solicitare din partea tatalui,venita odata la 3-4 saptamani,cum ca ar dori sa-si vada copilul,asta sa-l indreptateasca sa aibe aceleasi drepturi ????? O pensie mizerabila de 300 Ron pt doi minori sa-l indreptateasca in luarea deciziilor asupra celui mic ?? Dar cand este vb de dezinteres si zgarcenie,,,,,??