Materiale de lemn neignifugate, lipsa hidrantilor, cai de evacuare ingustate cu materiale combustibile, deschiderea usii de evacuare in sens invers directiei spre exterior sunt printre neregulile gasite de ISU Bucuresti-Ilfov dupa controale in cluburi, discoteci, restaurante si sali de cinematograf, relateaza Mediafax.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov a controlat, in perioada 5-9 noiembrie, 33 de cluburi, discoteci, restaurante, sali de cinematograf si mall-uri.

In urma controalelor au fost gasite 129 de deficiente privind cerintele de securitate la incendiu, 30 de operatori economici fiind amendati cu 205.000 de lei, arata marti ISU Bucuresti - Ilfov, intr-un comunicat de presa.

In unele dintre localurile cotrolate au fost gasite, printre nereguli: cai de evacuare ingustate prin amplasarea de materiale combustibile; usa de evacuare care se deschidea in sens invers directiei de deplasare a persoanelor catre exterior; materialelor din lemn neignifugate, la plafon sau pe scara de evacuare; lipsa hidrantilor interiori, neechiparea sau nemarcarea corespunzatoare a acestora; nemarcarea cailor de evacuare cu indicatoare standardizate; exploatarea conductorilor electrici neprotejati corespunzator; neefectuarea verificarilor periodice la instalatiile de gaze si de electricitate.

ISU Bucuresti - Ilfov a precizat ca va continua controalele si in zilele urmatoare si va prezenta vineri un raport privind masurile dispuse si amenzile aplicate.

Controalele au loc in contextul in care angajati ai ISU sunt acuzati ca au permis functionarea clubului Colectiv fara ca localul sa aiba aviz sau autorizatie de securitate la incendiu.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. In 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numarul victimelor ajungand, marti, la 48. Alte aproximativ 150 au fost ranite, fiind internate in spitale din Capitala.

Ancheta in cazul incendiului este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".